shutterstock.com
StoryEditor

Tento zázrak vás osvieži , spevní nechty, vyčistí, zvláčni a upokojí vašu pokožku

11.09.2019, 15:00
Zdravie
Zázrak menom baza čierna. Obsahové zloženie tejto rastliny je také bohaté, že by bola škoda nevyužiť ho najviac, ako sa len dá. Tu sú naše tipy!

Bazový ocot
Ocenia ho športovci, ktorí neodhadli svoje sily a trápia ich natiahnuté alebo presilené svaly. V takých prípadoch stačí masáž bazovým octom a hneď bude lepšie. Ako na to? Dva kvety naložte do litra octu a nechajte štrnásť dní lúhovať na slnku. Hotový ocot preceďte a rozlejte do fliaš.

Čistí citlivú pokožku
Prebytočný maz, upchaté póry, zvyšky mejkapu... Chcete svoju pokožku tejto záťaže zbaviť, ale bojíte sa jej podráždenia? Skúste šetrné pleťové tonikum z čiernej bazy. Ako na to? Do pohára dajte dva veľké bazové kvety a zalejte ich 3 dl 60 % liehu. Nechajte ich na svetlom mieste štrnásť dní (občas pretrepte) lúhovať. Hotový koncentrát používajte iba zriedený – jednu polievkovú lyžicu na 2 dl destilovanej vody.

100 percentný relax
Bylinkový kúpeľ vám uľaví na tele aj na duši. Ako si ho pripravíte? Do hrnca vložte tri hrste bazových kvetov, zalejte ich tromi litrami vriacej vody a nechajte hodinu lúhovať. Hotový výluh preceďte a nalejte do napustenej vane. A potom sa už len ponorte do kúpeľa a užite si dvadsať minút sladkého ničnerobenia.

Pre hebké lýtka
Vyrobte si prírodnú vodu po holení. Ako? Bazový kvet vložte do pohára a zalejte 3 dl 40 % liehu. Nechajte dva týždne lúhovať (nezabudnite občas pretrepať). Výluh sceďte a prelejte do fľaštičky a skladujte v chladničke.

Upokojí brucho
Bazový čaj pomáha proti zápche, vysokému krvnému tlaku a pri problémoch s obličkami. Môžete ho však používať aj ako kloktadlo pri krvácajúcich ďasnách. Funguje aj ako upokojujúci obklad po trhaní zubu. Ako si pripraviť čaj? Tri lyžice bazových kvetov zalejte pol litrom vriacej vody a nechajte 15 minút lúhovať. Potom ho pite podľa potreby. Nie však dlhšie než desať dní.

Posilní nechty
Bazové kvety obsahujú vápnik, ktorý je stavebným materiálom vašich nechtov. Doprajte im preto kúpeľ z čiernej bazy. Do misky nalejte 2 dl vriacej vody, lyžičku citrónovej šťavy, pridajte lyžicu bazových kvetov a nechajte dvadsať minút lúhovať. Potom výluh sceďte. Do kúpeľa ponorte na desať minút prsty. Kúru vykonávajte raz denne počas dvoch týždňov.

Limonáda z kvetov čiernej bazy
Patrí ku klasike a je veľmi osviežujúca. Určite si ju aj vy zamilujete. V hrnci zovrite štyri litre vody a pol kila cukru. Počkajte, kým roztok vychladne, a potom ho nalejte do veľkého zaváraninového pohára. Pridajte šesť až osem kvetov čiernej bazy a dva citróny nakrájané na plátky. Otvor pohára zakryte plátnom a stiahnite gumičkou. Limonádu nechajte na teplom mieste odstáť asi týždeň. Počas tohto obdobia ju niekoľkokrát zľahka premiešajte. Hotový nápoj prelejte do fliaš a nechajte vychladiť. Podávajte ho vždy s ľadom.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. apríl 2024 17:39