shutterstock.com
StoryEditor

Toto sú kontroverzné potraviny! V hlavnej úlohe sú mlieko, cukor, lepok a mäso

30.08.2019, 15:30
Zdravie
Nebudeme vám striktne kázať, čo by ste mali jesť a čo nie. Ale skôr, než siahnete po ďalšej napolitánke či párku zo supermarketu, prečítajte si tento článok. Je o potravinách, o ktorých sa dnes veľa hovorí „v dobrom aj v zlom“. Názor na ne si urobte sami!

Vedci robili v rokoch 1990 až 2013 výskum v 108 krajinách sveta. Chceli zistiť, čo nás zabíja. Paradoxne to nie sú cigarety ani alkohol! Hlavnou príčinou predčasného úmrtia je nezdravá strava, málo zeleniny, ovocia, orechov, obilnín a tiež nadbytok mäsa, soli a cukrov.

MLIEKO
Niektorí odborníci naliehajú, aby sme ho pili každý deň. Potom vraj budeme mať pevnejšie kosti, kvalitnejšie zuby a bude nám lepšie tráviť. Ospevujú ho ako najvýživnejšiu potravinu. Iné hlasy sú proti a tvrdia, že mlieko zahlieňuje, spôsobuje astmu či dokonca rakovinu. Vraj ho pijú iba mláďatá a pre dospelých nemá žiadne benefity. Za posledné roky pijeme mlieka čoraz menej. Priemerne je to jeden liter mlieka za týždeň, čo je v prepočte na rok o 31 litrov menej, ako by sme mali. A mali by sme vôbec?

Najväčším problémom je kazeín, mliečna bielkovina, ktorú prevažná časť ľudí nedokáže stráviť a môže byť príčinou rôznych ochorení – najčastejšie tráviacich problémov spojených s bolesťami brucha, kŕčmi, hnačkami alebo rôznymi alergickými reakciami.

Mlieko radšej nie
Igor Bukovský – Ambulancia klinickej výživy
Z dôvodu alergií, kazeínu, cholínu, jódu, hormónov, antibiotík a laktózy považujem aj súčasnú konzumáciu mlieka a mliečnych výrobkov za vysokú. Som si istý, že na to, aby sa zlepšilo „slovenské zdravie“, netreba konzumovať týchto potravín viac. Prax v mojej ambulancii ukazuje, že napríklad kravské mlieko je jednou z najčastejších príčin akné v dospelosti. Za oveľa lepšie zdroje vápnika považujem čínsku kapustu, kel, vňate, tofu, mandle, špenát, brokolicu... Pre metabolizmus vápnika aj tak nie je dôležitá vstrebateľnosť, ale tzv. retencia, teda miera ukladania sa do kosti. Mliečne produkty vápnik z tela skôr vypudzujú než zabudujú. A za súčasnú epidémiu osteoporózy je zodpovedný hlavne deficit vitamínu D v krvi a fyzická pasivita. Siahnuť viac po neochutených kyslomliečnych mliečnych výrobkoch považujem za dobré do istej miery – je to aspoň zdroj probiotických baktérií. Inak rizikové faktory, ktoré som spomenul, ostávajú z väčšej časti aj v týchto produktoch.

Doktor Bukovský radí: Keď už mlieko, dajte si radšej nízkotučné kvasené neochutené mliečne výrobky. Maximálne raz denne. Občas si dajte parmezán či mozzarellu. Všetko závisí od individuality a zdravotného stavu človeka.

Mlieko áno, ale...
Oľga Olexová – ajurvédska lekárka
Podľa ajurvédskej medicíny, čo je najstarší liečebný systém na svete, sú typy ľudí, ktorých konzumácia kravského mlieka zahlieňuje, pre iné typy je vhodné. Pre typ Kapha, jarný typ, mlieko vhodné nie je. Mlieko je, všeobecne, určené pre mláďatá (videli ste v prírode sať dospelého jeleňa jelenicu?) Mlieko, ktoré bolo spracované napríklad homogenizáciou, nemá tie isté vlastnosti, ako mlieko nadojené od zdravej a „šťastnej“ kravy. Ak krave odoberú teliatko, smúti a do mlieka sa dostávajú negatívne neurohormóny. Okrem týchto existujú ešte mnohé ďalšie výhrady pre súčasné produkované kravské mlieko.

Doktorka Olexová radí: Kravské mlieko má ochladzujúce a vyživujúce vlastnosti. Preto ho neodporúčam človeku, ktorý má nadváhu, alebo býva zahlienený. Najlepšie je konzumovať najkvalitnejšie kravské mlieko, vždy iba teplé so štipkou korenia (zázvor či škorica) pre toho, kto potrebuje podporiť stav tkanív, alebo spánok. Mlieko nie je dobré kombinovať s inými potravinami.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa safir diyet (@safirdiyet),


CUKOR
Cukor sám osebe nie je taký zlý, pretože ho potrebujeme pre správny vývoj a funkciu organizmu. Otázka je, o aký cukor ide a v akom množstve. Nie je cukor a cukor. Prírodný nájdeme v ovocí a niektorej zelenine a naše telo ho ľahko spracuje.
Zlý je cukor, ktorý je dnes takmer všade, dokonca aj tam, kde by sme ho nečakali. Najmä v sladených nápojoch, polotovaroch, medzi ktoré patrí aj kečup a horčica (!), v bielych bagetách, mäsových výrobkoch a o bežných sladkostiach ani nehovoriac. Cukor sa pridáva do skoro všetkých technologicky spracovaných potravín, ktoré tvoria vyše 90 (!) percent všetkých produktov na trhu. Tento cukor môže za to, že nás tu straší zvýšené riziko vzniku srdcových chorôb, cukrovky 2. typu a ostatných vážnych civilizačných ochorení. A taká obezita či nadváha sa týka už aj našich detí.

  • Sacharidy by mali tvoriť 10 % celkového denného energetického príjmu.
  • Cukor je návykový ako cigarety či drogy

Podľa doktora Igora Bukovského sú naše emócie príčinou, prečo sme „na sladké“. Aby sme sa tomu vyhli, mali by sme si vyberať potraviny, ktoré podporujú lepší metabolizmus a chránia inzulínové receptory. Sú to celozrnné potraviny, strukoviny, vláknina, ovocie, zelenina, orechy. Ako hovorí: „Kým však nezačneme riešiť svoje emočné a psychogénne dôvody, ktoré nás vedú k prepchávaniu sa sladkosťami, všetky rady a režimy sú zbytočné, dlhodobo nefunkčné.“

Doktor Bukovský radí: Toto je päť mojich najlepších sladidiel – domáci med, trstinová melasa, trstinový cukor, javorový sirup, stévia (v prvom rade je to vždy o tom „koľko“, až potom „čo“).

LEPOK
Prenasledujú vás tráviace ťažkosti, neviete pokojne spávať, zrazu klesla vaša hmotnosť a zubár vám objavil ďalší kaz? To len štrajkuje váš tráviaci trakt a začal bojovať proti potravinám obsahujúcim lepok. Zájdite k svojmu lekárovi, aby vám určil diagnózu – alergiu na lepok, alebo neznášanlivosť lepku, známejšie ako celiakia.
Či ste celiatik, alebo nie, v móde je dnes bezlepková strava. Niektorí odborníci dokonca tvrdia, že bezlepková diéta je vhodná aj pre ľudí, ktorí žiadnou precitlivenosťou na lepok netrpia. Podľa nich sú bezlepkové potraviny ľahšie stráviteľné a menej zaťažujú naše telo. Bezlepkovú diétu niektorí odporúčajú ako odľahčujúcu diétu pri dlhodobých hnačkách.
Až 30 % Američanov sa aktívne snaží vyhnúť lepku.

brown bread shutterstock.com

Igor Bukovský – Ambulancia klinickej výživy
Väčšina „zaručených tvrdení“ o absolútnej škodlivosti lepku je pochybná a nepodložená. Lepok napríklad u zdravých ľudí stimuluje imunitu. Spracované bezlepkové výrobky vo väčšine prípadov obsahujú viac tuku, viac škrobu a viac kalórií – to všetko je v protismere k snahe chudnúť. Navyše, bezlepkové produkty obsahujú menej vlákniny a tým veľmi negatívne ovplyvnia črevný mikrobióm so všetkými dôsledkami na imunitu a celkové zdravie.

Ajurvéda preferuje pohánku, pšeno či quinou
Podľa ajurvédskej medicíny lepok nášmu telu neprospieva. Naše črevo dokáže bez ujmy spracovať potravinu obsahujúcu lepok 3x v týždni. My však jeme lepok aj každý deň! Z našich jedálničkov sa vytratili celozrnné obilniny, ktorých konzumácia nevedie k vzniku celiakie. Podľa ajurvédskej lekárky Oľgy Olexovej sú pre nás dobré celozrnné výrobky a obilniny s nízkym obsahom lepku ako žito, jačmeň či ovos. „Nebojte sa prirodzene bezlepkovej pohánky, pšena, ryže, amarantu či quinoy, ktorými sa živili naši predkovia ešte nedávno. Ak vám lekári nepotvrdili celiakiu, lepok je pre vás vhodný. Treba však rozlišovať medzi diagnózou alergia na pšenicu a intolerancia lepku,“ hovorí doktorka Olexová.

quinoa unsplash.com

Mäso
Pre niektorých je červené mäso najzdravšie a pre iných zbytočné. Jeho nadmerná konzumácia vraj spôsobuje rakovinu. Niekto sa chytá za hlavu pri zmienke o pozitívnych účinkoch vnútorností, niekto ich odporúča. Sú vraj významným zdrojom rôznych minerálnych látok, bielkovín, vitamínov B, A, C a železa. Podľa propagátorov mäsa sú aj údeniny v poriadku a radšej si treba vyberať tie s vysokým obsahom mäsa. Na to, či dnešné kurence zo supermarketu obsahujú či neobsahujú rastové hormóny, nedal doteraz nikto jednoznačnú odpoveď.
Slovákom najviac chutí bravčové mäso, v jeho konzumácii máme nadspotrebu.

Mäso nie, ale....
„Mäso k nášmu životu nepotrebujeme, až na malé výnimky. Dnes sa mäsom priam prejedáme, veľkoprodukcia mäsa je taká ,ekonomická‘, že prináša obrovský stres zvieratám, ktorých mäso konzumujeme. India je z 99 % vegetariánska. Ale aj tam sa stretnete s tým, že ajurvédsky lekár dá pre pacienta zabiť kozu a uvariť výživnú polievku,“ hovorí ajurvédska lekárka Oľga Olexová. Dodáva, že vo svojej ambulancii vidí priam zázračný efekt bezmäsitej stravy na zdanlivo „neliečiteľné“ ochorenia a zároveň zmenu správania a myslenia ľudí, ktorí obmedzili jeho konzumáciu...

Doktorka Olexová radí: „Mäsové výrobky nestoja za to. Sú vyrobené tak, aby spôsobovali závislosť – čiže ,nebíčko v papuľke‘ a peklo v čreve, tkanivách a cievach. Keďže pri príprave mäsových výrobkov sa používa dusičnanová soľ, je pravidelná konzumácia mäsa základom pre vznik rakoviny, civilizačných chorôb, ktoré sú spôsobené imunitným zápalom. Som smutná, keď sa v ambulancii dozvedám, že deti od 6. mesiaca veku pravidelne konzumujú párky.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 06:22