shutterstock.com
StoryEditor

Aj vás seklo? V tom prípade skúste tieto overené triky. Naopak, toto určite neskúšajte!

27.08.2019, 16:00
Zdravie
Stane sa to nečakane, rýchlo a kedykoľvek. V momente, keď dvíhate dieťa na ruky, keď sa v záhrade zohnete po burinu, keď vystupujete z auta. Neviete sa pohnúť, je vám aj smiešne, aj to strašne bolí... Viete, čo robiť a čo nie?

Rozhodne si to nenamierte do horúcej vane, ktorá sa zdá mnohým „seknutým“ ako skvelý nápad, a potom ich ledva dovezú na pohotovosť. Teplo pomôže, ale suché, napríklad fén, to je základ v momente, keď nás chrbát cez bolesť nepustí sa hýbať nejakým smerom.
Prvé hodiny netreba robiť vôbec nič. Žiadne pokusy o pohyb sa nerátajú, treba si ľahnúť, dať liek proti bolesti, čaj zo šalvie, ktorá pôsobí ako analgetikum. Okrem liekov, určených na utlmenie bolesti, máte k dispozícií mnoho prírodných látok, ktoré môžu pomôcť. Obsahujú rastlinné silice, čo sú éterické oleje prchavého charakteru. Medzi veľmi účinné sa radia výťažky z papriky ročnej, kostihoja lekárskeho alebo arniky horskej. Ďalšími účinnými silicami sú výťažky z rozmarínu, levandule a klinčekov.

​Najlepšie je pri seknutí kontaktovať skúseného fyzioterapeuta. Lieky a infúzie sú účinné, to áno, ale niekedy ich netreba, niekedy sa z toho organizmus dokáže dostať pomocou odbornej masáže a veľmi špecifických, konkrétnych cvikov, ktoré treba cvičiť každú alebo každú druhú hodinu. Len v prípade, že k zlepšeniu nedôjde, je fajn ísť k lekárovi. Prekonávať bolesť, chodiť s ňou do školy alebo do roboty – to nerobte. Zdravie a chrbticu máte len jedny.
Oblúkom sa vyhnite naprávačom chrbtíc, ktorých nepoznáte, nemajú vzdelanie, len tvrdia, že susedovi zo šiesteho poschodia minulý rok takto pomohli. Ak sa im odovzdáte do rúk, môžete riskovať PN-ku na dlhé mesiace.

Ako môžete seknutiu predchádzať?
To, že máte športovať, že máte dobre sedieť a vyhýbať sa obezite, to viete zo všetkých zdrojov. Ale chrbát vás môže zradiť aj vtedy, keď spíte na zlom vankúši, alebo na dvoch vankúšoch, pričom máte krčnú chrbticu zalomenú do neprirodzeného uhla. Krčná chrbtica plače aj vtedy, keď si telefón pridržiavate hlavou na pleci. Seknutí po skončení takéhoto hovoru je čoraz viac. Chrbát je zrkadlom nekvalitného spánku, ak sa často budíte, spíte nespokojne, chrbtica sa ozve.

Topánky – ani balerínky, ani úplne vysoké topánky. Opätok, ktorý je vysoký cca 3 cm, je pre chrbticu najviac ideálny. Ak máme obuté lodičky s takýmto opätkom, pekne držíme telo a chrbát je vystretý. Dôležitá je aj podprsenka, v prípade, že dojčíte alebo máte veľké prsia, chrbtica vám poďakuje, ak zvolíte vhodnú veľkosť.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 18:22