shutterstock.com
StoryEditor

Gynekologička odpovedá na vaše otázky ohľadom klimaktéria

09.08.2019, 13:40
Zdravie
Aké sú príznaky toho, že ste už v prechode a čo pre seba môžete urobiť? Prečítajte si odpovede gynekologičky Radmily Sládičekovej.

1. Nastupujú dnes príznaky klimaktéria u žien skôr ako v minulosti? (Lucia, 30)
V porovnaní s minulosťou prežívajú ženy obrovské množstvo stresu, ktoré vplýva na funkciu vaječníkov, vyskytujú sa u nás rozličné imunitné podnety, odlišné od tých minulých, máme iné stravovanie, iný pohyb. Avšak vo všeobecnosti sa hovorí, že nástup menopauzy prichádza približne v rovnakom období, ako u našich starších ženských príbuzných. Knihy uvádzajú vek 45 – 55 rokov, ale už po štyridsiatke sa ženy stretávajú s príznakmi perimenopauzy.

2. Znamená klimaktérium stratu schopnosti mať deti? (Katarína, 38)
Neznamená to, že tieto ženy neovulujú, veď my, gynekológovia, máme v ambulanciách aj tehotné po štyridsiatke. Je to však obdobie, kedy už ženy nemusia mať ovuláciu mesiac čo mesiac, a tým nastávajú poruchy menštruačného cyklu, môžu sa zhoršovať príznaky premenštruačného syndrómu ako zlá nálada, nafukovanie, bolestivosť prsníkov, zadržiavanie vody, depresie...

3. Čo ak sa žena hormonálnej liečby bojí? (Martina, 47)
Hormonálnej substitučnej liečby sa netreba báť, pretože hormóny nám môžu aj pomáhať a správne indikovaná liečba zlepšuje kvalitu života ženy bez toho, aby sa musela pozastavovať nad klimakterickými problémami. Samozrejme, nemôže ich užívať každá, na to však majú ženy svojho gynekológa, aby odobral dôkladnú anamnézu a poznal, akými chorobami jeho klientka trpí. Lekár musí pacientku odoslať aj na mamografiu, pretože HSL nemôže byť nasadená pri podozrení alebo potvrdení rakoviny prsníka.

4. Čo pre seba môžeme urobiť aj bez lekára? (Maťa, 43)
Niečo môžeme ovplyvniť zmenou alebo úpravou životného štýlu: zmenou stravovania, keď niekoho nafukuje a jeho telo zadržiava vodu, pitím výluhov z určitých bylín, dodržiavaním spánkového režimu a, samozrejme, vyhýbaním sa stresu.

5. Môžu sa ženy cítiť s príchodom klimaktéria menejcenne, menej žensky?
Môžu, a tak trochu z toho viním médiá. Tie nám ukazujú mladé dievčatá s dokonalými postavami a tváričkami, bez vrások a bez chýb. Všade sa píše len o problémoch mladých žien, o problémoch partnerských, ale na ženy v zrelom veku, ženy v klimaktériu sa zabúda. Vysiela to potom nezdravý signál v zmysle – len čo dosiahneš päťdesiatku, si odrovnaná! Pritom sú to krásne, zrelé a múdre ženy so životnými skúsenosťami, vyznajú sa v práci a možno nie sú toľko na Facebooku, ale sú určite zaujímavé. Druhá vec je, že klimaktérium a hormonálne zmeny môžu u žien vyvolať nielen výkyvy nálady, ale aj plačlivosť a depresívne pocity. Niekto ich nemá vôbec, niekto len v ľahšej forme, no sú aj stavy, ktoré je potrebné konzultovať s psychológom, psychiatrom a občas môžu pomôcť aj antidepresíva. Špecialisti sú tu na to, aby nám uľahčili život...

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 14:04