shutterstock.com
StoryEditor

Muži sú v tomto stále menej zodpovední ako ženy. Pošlite toho svojho k urológovi!

06.08.2019, 18:00
Zdravie
O tom, že si máme pravidelne kontrolovať prsia, sa hovorí veľa. Aj muži však majú časti tela náchylné na onkologické ochorenia, ktoré sa dajú rozpoznať samovyšetrením. Návštevu u urológa však nenahradí.

Je to neuveriteľné, no rakovina semenníkov ohrozuje najviac chlapcov a mužov vo veku 15 až 30 rokov. Preto by sme mali svojich synov a mužov naučiť, že pravidelná kontrola genitálií by mala byť samozrejmosť. Ak si na semenníkoch nájdu hrčku alebo čokoľvek, čo tam predtým nebolo, okamžite treba ísť k urológovi. Ak totiž ide skutočne o karcinóm semenníka, operuje sa takmer ihneď, často do niekoľkých dní, pretože ide o veľmi agresívny druh rakoviny. „Ľudí posielame rovno na hospitalizáciu, a to prakticky okamžite z ambulancie, prípadne na druhý deň. Pri tejto diagnóze je totiž príznačné rýchlejšie šírenie rakovinových buniek cez lymfatické cievy a semenný povrazec. Rovno, ako sa odstráni celý semenník, robí sa CT brucha a pľúc, aby sa zistilo, či tam nie sú metastázy. Počká sa na výsledok histológie, podľa ktorej sa stanoví prognóza a ďalšia liečba u onkológa,“ hovorí urologička Nikoleta Lédererová. „Semenníky sú dobre a voľne prístupné, každý deň si ich muži umývajú a stačí len, aby si ich poznali. Vyšetrovať by sa mali ideálne raz za mesiac. Popozerať, aký majú tvar, či tam niečo necítia. Stačí, keď si ich pri umývaní v sprche dôkladnejšie ohmatajú, zásada je robiť to jemne, netlačiť. Povrch má byť hladký, bez nerovností. Mnohí prídu vyľakaní, lebo cítia štruktúry ako nadsemenník a semenný povrazec. Väčšina z tých, ktorí si myslia, že si niečo našli, si nahmatajú práve to. Nádor cítiť ako tvrdú hmotu rôznej veľkosti, pričom môže byť tvrdá ako kosť. Vtedy treba ešte sonografické vyšetrenie a odobratie krvi na onkomarkery,“ vysvetľuje odborníčka.

urológ shutterstock.com

Len päť percent

Muži sú však v tomto stále nezodpovednejší než ženy a často pred problémami zatvárajú oči a nechcú pripustiť, že niečo také ako rakovina by sa mohlo týkať aj ich. A čím starší muži, tým väčší problém je dostať ich k lekárovi. Vyšetrenia sa boja, cítia hanbu, čo je však nielen detinské, ale aj život ohrozujúce správanie. „Podľa štatistík Všeobecnej zdravotnej poisťovne pritom preventívnu prehliadku v urologickej ambulancii absolvuje len okolo päť percent mužov ročne. Tí si mnohokrát radšej, ako by s problémom navštívili špecializovanú ambulanciu, liečia svoje problémy preparátmi z lekárne. Vyšetrenie pritom naozaj nie je nič strašné, robíme to naozaj citlivo,“ vysvetľuje sympatická urologička.

Ach, tá prostata!
Okrem rakoviny semenníka, ktorá si vyžaduje okamžitý zákrok, vie mužov potrápiť aj prostata. Vo vyššom veku býva často zväčšená, čo vedie k problémom s močením a erektilnej dysfunkcii. Ak váš partner rieši takéto chúlostivé záležitosti, tiež ho bez kompromisov pošlite k odborníkovi. Za problémom sa môže skrývať nielen zväčšenie, ale aj rakovina prostaty. Je síce oveľa menej agresívna ako rakovina semenníka a dá sa s ňou „fungovať“ aj niekoľko rokov, no treba ju mať podchytenú a vedieť o nej. Zaujímavé je, že viac ako polovica mužov nad 70 rokov, ktorí zomreli na úplne inú diagnózu než rakovina (napríklad kardiovaskulárne ochorenia), mala pri pitve v prostate objavený karcinóm. Ide totiž o najčastejšie onkologické ochorenie mužov v Európe. Napriek týmto hrozivým faktom zostáva návšteva urológa pre mužov akýmsi nepochopiteľným strašiakom.

Boja sa vyšetrenia
Pravdepodobne ide o to, že vyšetrenie prostaty sa robí cez konečník (per rectum), čo sa chlapom jednoducho nepáči. Niektorí sa hanbia, že im ho bude robiť žena – urologička, niektorým je zas nepríjemné, že sa ich má v intímnych partiách dotýkať muž. Treba však svojim polovičkám vysvetliť, že ženy sa tiež v návštevách gynekológa nevyžívajú, no je to skrátka vec, ktorú pre svoje zdravie treba urobiť. Ako prebieha vyšetrenie u urológa? „V prvom rade sa porozprávame o jeho anamnéze, na čo sa lieči, aké lieky užíva. Dnes už majú štyridsiatnici rôzne zdravotné problémy ako vysoký tlak, cholesterol. Potom sa prehmatá brucho, urobí sonografia obličiek, močového mechúra a prostaty. Ďalej sa pohmatom vyšetrí vonkajší genitál a prostata cez konečník. Toho sa vždy všetci najviac boja. Dopredu ich upozorním, že sa báť nemusia. Moje skúsenosti sú také, že na to nikdy nikto zvlášť zle nereagoval. Keď šetrne pristupujete k pacientovi, nie je s tým problém. Zväčša to nebolí, bolesť môžu pociťovať len vtedy, keď je tam akútny zápal. Dokážem vyhodnotiť, či je to ohraničené, či tam nie sú uzlíky, či je to tkanivo mäkké alebo tuhšie. Najmä mladší sa tohto vyšetrenia boja a odmietajú ho. Pýtajú sa, či nestačí vyšetriť len sonom. Nestačí. Na sone niečo vidím, odmeriam si približnú veľkosť prostaty, ale vyhodnotenie elasticity či tuhosti sa nedá nahradiť ničím iným,“ vysvetľuje MUDr. Nikoleta Lédererová.

Aké sú príznaky rakoviny semenníkov?

Zväčšený jeden zo semenníkov
Zatvrdlina, hrčka, aj nebolestivá
Ťahavé a tupé bolesti v podbrušku
Pocit ťažkého semenníka
Zdurené, bolestivé prsné žľazy

Aké sú príznaky rakoviny prostaty?

Častá potreba močenia a únik moču
Slabý prúd moču
Problém s erekciou a vyvrcholením
Krv v moči
Bolesť pri sexe
Bolesť v krížoch a bedrách

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 16:56