shutterstock
StoryEditor

Prevencia, na ktorú by sme nemali zabúdať. Takto si skontrolujete svoje prsia

02.08.2019, 13:00
Zdravie
Vykonávať by sme ho mali aspoň trikrát do roka, tie staršie aj každý mesiac. Napriek tomu je však samovyšetrenie prsníkov pre mnoho žien veľkou neznámou.

1. Vyzlečte sa po pás a postavte sa pred zrkadlo. Ruky pripažte a najlepšie pri dennom svetle skúmajte, či nepozorujete zmeny tvaru prsníkov, či nevidíte zvláštne útvary alebo pokožka nie je ako pomarančová kôra, prípadne niektorá prsná bradavka nie je vtiahnutá dovnútra. Ak nemáte obidva prsníky rovnako veľké, je to v poriadku, pokladá sa to za prirodzený jav. Obidve ramená potom zdvihnite a otáčajte sa sprava doľava a zľava doprava.

2. Uchopte prsníky jeden po druhom medzi svoje dlane a prehmatajte ich. Pozorujte, či neucítite zatvrdnuté miesto alebo hrčku.

3. Ľavé rameno spustite dolu, pravou rukou dookola prehmatajte ľavú  bradavku, potom ju jemne stlačte. Nemali by ste cítiť žiaden výtok. Tým istým spôsobom vyšetrite aj pravý prsník.

4. Ľahnite si na chrbát, podložte si pod hlavu malý vankúš. Pod ľavú lopatku si niečo položte tak, aby ste mali prsník vo vyvýšenej polohe. Pravou rukou si prehmatajte prsník a jeho okolie. Rovnako si vyšetrite aj pravý prsník.

5. Prsia si prehmatajte jemným hladiacim tlakom vnútornou stranou troch stredných prstov – nie ich končekmi. Začnite zvonka zospodu, krúživými pohybmi dookola, vždy bližšie k strednej bradavke. Toto urobte dvakrát. Raz majte ruku založenú pod hlavou a raz voľne pripaženú. 

6. Jednu si založte pod hlavu a pravou rukou podobnými pohybmi ako v predchádzajúcom prípade si prehmatajte podpazušie, či v ňom nie je hrčka. Následne postup zopakujte aj s druhou rukou. 

7. Ľavú ruku voľne pripažte. Pravou rukou si prehmatajte jamku nad kľúčovou kosťou. Takisto si vyšetrite aj pravú stranu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 06:37