shutterstock
StoryEditor

Máte pocit, že ste sa premenili na nafúknutý balón? Tipy, ako sa zbaviť prebytočnej vody v tele

17.07.2019, 13:00
Zdravie
Zadržiavanie vody a následné opuchy sa síce najčastejšie vyskytujú u žien v menopauze, no dokážu potrápiť aj oveľa mladšie ženy. Prinášame vám tipy a triky, ako sa zavodnenia nielen zbaviť, ale mu aj predísť.

Zadržiavanie vody v tele, odborne povedané edém, vzniká v v dôsledku nahromadenia tekutín v telových dutinách, kedy sa rovnováha medzi príjmom a výdajom tekutín v tele narušila. Príčinou bývajú antikoncepčné či iné tabletky, ale aj nedostatok fyzickej aktivity. 

1. Doplňte tekutiny 

Nech to znie akokoľvek banálne, práve nedostatok tekutín v našom tele vydáva organizmu signál udržať si čo najviac vody. Ak vám pravidelné dopĺňanie tekutín robí problém, nastavte si upozornenia v mobile alebo si kúpte väčšiu fľašu, podľa ktorej ľahko uvidíte, koľko tekutín ste za deň spotrebovali.


drinking water shutterstock.com

2. Snažte sa viac hýbať

Nie každá z nás obľubuje návšteve posilovne, no každá z nás má denne príležitosť rozhýbať svoje telo. Či už sa prejdete do práce či mesta na pešo, vybehnete so psom na dlhšiu prechádzku či oprášite korčule - vaše telo to ocení a odmení vás v podobe ,,odplavenej vody''.

Pixabay

3. Obmedzte soľ

Ak radi konzumujete slané jedlá, máme pre vás zlú správu. Soľ, ktorá sa do vášho organizmu dostane, sa telo snaží zriediť s vodou, a tak ju prirodzene zadržiava. Treba si taktiež uvedomiť, že soľ sa nachádza v určitom množstve v každom jedle, a tak by ste si mali dávať väčší pozor aj na to, čo jete.

4. Jedzte banány, obilniny, ale aj orechy

Draslík je mimoriadne dôležitým pomocníkom v boji proti edému. Pomáha totiž udržiavať rovnováhu tekutín v tele. Jeho množstvo si znižujeme potením, slanými jedlami či inou nevhodnou stravou. Je preto potrebné dbať na to, aby sme ho dostávali dostatok v pravidelných dávkach. Okrem banánov, obilnín či orechov ho nájdeme aj v zemiakoch, kapuste, vajíčkach a v makrelách.

Pixabay

5. Využite silu prírody

Jednoduché a známe bylinky, ktoré je na Slovensku ľahko dostať, môžu pomôcť viac, než by ste si mysleli. Najznámejšími sú púpava, ibištek a žihľava. Za vyskúšanie však rozhodne stoja aj suroviny ako fenikel, cesnak a petržlen. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 11:18