Pixabay
StoryEditor

Vymeňte cukor za zdravé sladkosti. Letná úroda z vašej záhrady ich ponúka neúrekom

17.07.2019, 10:00
Zdravie
Letné ovocie, to je vitamínová bomba plná slnka a života. Nepremeškajme teda ani jediný deň, keď môžeme vybehnúť do záhradky alebo na trh a ukuchtiť z neho lahôdku.

Čerešne a višne
Dozrievajú od konca mája
Čerešní zjeme najviac surových, na grilovačke ich môžeme spolu s jahodami namáčať do čokolády. Čerešne sú ako stvorené na kompót, višne zas na výrobu zmrzlín, koláčov a likérov. Čerstvé ich pridávajme aj do ovocných šalátov.

Pixabay

Maliny
Dozrievajú od júna do septembra
Doprajme si hojne tohto ovocia, ktoré odborníci na výživu zaraďujú medzi najzdravšie na svete! Voňavé a chutné plody v sebe ukrývajú vysoký obsah vitamínu C a mnohých antioxidantov udržiavajúcich naše telo vo vynikajúcej kondícii. Najvyšší obsah vzácnych látok majú tak ako ostatné bobuľové ovocie len 48 hodín od odtrhnutia. Preto ich jedzme čerstvé! Ako dobrotu ich môžeme navrstviť na upečený piškótový korpus potretý vyšľahanou šľahačkovou smotanou.

Pixabay

Egreše
Dozrievajú koncom júna
Jedzme ich čerstvé každý deň, pretože sú doslova prírodnou lekárničkou. Majú detoxikačné vlastnosti, obsahujú veľa vitamínu C, A, B, E podporujúcich zdravé cievy, srdce aj našu krásnu pleť. Obsahujú málo kilojoulov a veľa vlákniny, preto sú vítanou súčasťou letných redukčných diét. Z čerstvých odporúčame pripraviť zdravý egrešový džús. Chutné egrešové čatní je vynikajúce k pečenému alebo grilovanému mäsu, ako aj k studeným mäsovým roládam.

Pixabay

Jahody
Dozrievajú koncom mája
Jahody sú superpotravina! Robí ju znej najmä vysoký obsah vitamínu C podporujúceho imunitu aj spaľovanie tukov. Obohatia nás aj o vitamín krásy E či magnézium stabilizujúce nervy počas priveľkého stresu. Využime ich aj na prvej grilovačke. Uložme ich do alobalovej misky a spolu s vanilkovým strukom grilujme, kým pustia šťavu. Ozdobme mascarpone trochu prisladeným kokosovým cukrom.

Pixabay

Marhule a broskyne
Dozrievajú od polovice júla, neskoršie odrody broskýň až do začiatku septembra.
Odtrhnime si zo stromu vždy len tie najzrelšie kúsky a pridávajme ich do smoothie či vynikajúcich koláčov z kysnutého či treného cesta. Ak ešte úplne nedozreli, šup s nimi do kompótu. Prezreté sú zas neodolateľné v marhuľových džemoch. Na grilovačke ich prepoľme a odrezanou stranou položme na gril. Po krátkom opečení k nim naservírujme kopček vanilkovej zmrzliny.

Pixabay

Černice
Dozrievajú koncom leta
Darujú nám mnoho vitamínu C podporujúceho imunitu i bioflavonoidov spomaľujúcich starnutie buniek. Vynikajúco chutia v ovocných šalátoch, koláčoch a džemoch. Vyrobme si z nich smoothie, ktoré zaženie únavu, kašeľ aj zachrípnutie. Sirup z černíc je účinnou zbraňou proti tráviacim problémom. Tip: černice nasypme do zapekacích misiek, krátko ich v rúre na programe gril zapečme a potom na ne navrstvime vyšľahaný tvaroh s cukrom či medom a žĺtkom. Na grilovačku ich rozmixujme a z precedenej šťavy urobme vynikajúce nealkoholické mojito.

Pixabay

Čučoriedky
Dozrievajú v lese začiatkom júla
Oplatí sa za nimi vybehnúť do lesa, pretože majú omnoho lepšiu chuť, ako záhradné odrody. Kompót je vynikajúci na problémy s močovými cestami, surové či sušené zas podporujú zrak. Rozvarme ich na omáčku, ktorou ochutíme lievance, palacinky či vanilkovú zmrzlinu. A nezabudnime si upiecť čučoriedkový kysnutý koláč počas leta aspoň raz! Extra zdravý tip na desiatu: rozmixované lesné alebo kanadské čučoriedky s mliekom, štipkou škorice a cukrom či medom!

Pixabay

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 05:47