shutterstock.com
StoryEditor

Vyskúšajte krásu z prírody. Toto je TOP 10 byliniek pre zdravú pleť

15.07.2019, 16:00
Zdravie
Hovorí sa, že príroda na každý problém vytvorila liek. Ak vás trápia problémy s vlasmi, pleťou alebo sa len chcete rozmaznávať, spoľahnite sa na jej liečivú bylinkovú silu. Nečudo, že bylinky sú súčasťou mnohých kozmetických produktov.

Levanduľa upokojí

Už starí Gréci s obľubou pridávali levanduľu do kúpeľa. Levanduľový olej zregeneruje unavené telo, upokojí svalové a nervové napätie. Levanduľová silica sa používa na zmiernenie symptómov mentálneho stresu a pri vyčerpaní, má protizápalové účinky. Je účinnou pomocou, ak trpíte ekzémami, vypadávaním vlasov či máte zapálenú pokožku.

Jazmín zahojí

Získa si vás svojou nezameniteľnou vôňou, vďaka ktorej je súčasťou mnohých parfumov. Jazmín patrí spolu s ružou k najdrahším olejom. Kvety sa zbierajú po zotmení a na jeden kilogram oleja je potrebných približne 8 miliónov kvetov, ktoré musia byť otrhané ručne, aby sa nepoškodili. Jazmín má skvelé účinky na suchú dehydrovanú pleť. Pomáha hojeniu, regenerácii a posilňuje vlastnú obranyschopnosť pleti, preto je skvelým prostriedkom proti ekzémom.

Bazalka prekrví

Táto bylinka nie je len skvelou prísadou do jedál, ale má aj úžasné účinky na našu pleť. Pôsobí dezinfekčne a protibakteriálne, zároveň prekrvuje pokožku. Používajte ju aj čerstvú a miešajte napríklad s medom, jogurtom alebo olejom.

basil unsplash.com

Rumanček proti zápalom

Silice z tejto bylinky pôsobia protizápalovo, dezinfekčne, mierne utišujú bolesti a zaberajú aj proti kŕčom. Rumanček znižuje hladinu cholesterolu v krvi, podporuje trávenie a zbavuje organizmus škodlivých látok.

Aloe vera detoxikuje

Táto rastlinka má protizápalové a antibakteriálne účinky. Jej pravidelné používanie sa odporúča na pleť so sklonom k akné, oparom, ekzémom či plesniam. Aloe vera pokožku hydratuje, má detoxikačné účinky a pôsobí proti celulitíde. Zvnútra je vhodné užívať alou pri redukčných diétach. Pozitívne pôsobí na celý tráviaci trakt, zaberá pri nechutenstve aj potravinových alergiách, aj pri zápaloch ďasien.

Ruža rozžiari

Vedeli ste, že na kilogram čistého ružového oleja treba spracovať až tri tony kvetných lupienkov? Preto je to jeden z najdrahších esenciálnych olejov. Ruža napomáha pri udržiavaní zdravej a vyživenej pleti. Ružové výťažky v kozmetike pôsobia hydratačne, protizápalovo a tonizujúco. Regenerujú poškodené bunky, vďaka čomu sa pleť rozžiari a spomaľujú starnutie pleti.

Mäta osvieži

Mäta má chladivé, upokojujúce a antibakteriálne účinky. Je vynikajúca na osvieženie pokožky tváre aj tela. Chladivý efekt má v sprchových géloch aj v šampónoch. Keďže ničí choroboplodné zárodky, často ju pridávajú do mastí na kožné ochorenia.

mint shutterstock.com

Nechtík regeneruje

Bylinka so sýtožltými kvetmi

 je známa svojimi protizápalovými a upokojujúcimi účinkami. Skvele regeneruje pleť, odporúča sa aj pri akné.

Medovka omladí

Jej osviežujúca citrusová vôňa má upokojujúce účinky. Mix éterických olejov, trieslovín a ďalších rastlinných látok podporuje pamäť. Na pokožke pôsobí omladzujúco.

Šalvia vylieči

Jej éterické oleje ničia baktérie, vírusy a plesne. Pomáha problematickej pleti zbaviť sa zápalu, upokojuje podráždenia. Kloktanie šalviového čaju pomáha pri zápale ďasien, zápachu z úst a bolestiach krku.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
12. apríl 2024 07:25