shutterstock.com
StoryEditor

Toto sú hlavné zásady chudnutia po štyridsiatke a päťdesiatke!

08.07.2019, 12:45
Zdravie
S každým pribúdajúcim rokom sa zdá, akoby sa s ručičkou na váhe bojovalo ťažšie a ťažšie. Zmenšujete si porcie, vzdávate sa dezertov, prihlásite sa na hodiny zumby. A aj tak vaše konfekčné číslo stúpa a množstvo vašej energie klesá? Priblížime si najčastejšie problémy, ktoré sa týkajú chudnutia žien po štyridsiatke a po päťdesiatke a pozrieme sa aj na možné riešenia tohto problému, aby bola vaša redukcia zdravá, ale hlavne úspešná.

Starnutie neznamená priberanie
Po 40. roku ženský organizmus príliš nepočíta s tým, že by mal byť aktívny a plodný, preto spomaľuje metabolizmus a pripravuje sa na menopauzu. To je hlavný dôvod, prečo je také ľahké nabrať nežiaduce kilogramy, a zároveň také ťažké sa ich zbaviť. S pribúdajúcimi rokmi je dobré si uvedomiť, že energetické potreby tela klesajú, a preto je potrebné upraviť svoj jedálniček a pohybovú aktivitu. Starnutie samo osebe automaticky neznamená priberanie. Zdravo chudnúť sa dá v každom veku (aj po štyridsiatke alebo po päťdesiatke) a v každej životnej situácii (práca, deti, genetika, choroba, zdravie…).
Menopauza
Menopauza alebo klimaktérium sa najčastejšie začína medzi 45. – 55. rokom života ženy. Je to bežný jav, pri ktorom dochádza k nedostatočnej tvorbe estrogénov a ukončeniu funkcie vaječníkov. I keď v našich končinách prechádzajú ženy klimaktériom približne vo vekovom rozmedzí 50 až 52 rokov, telo sa na túto významnú zmenu začína pripravovať už zhruba sedem rokov dopredu. Preto môžete pociťovať zvýšenú mieru únavy, čo logicky vedie k zníženiu pohybovej aktivity. Ženy v štyridsiatke navyše musia čeliť i mnohým iným negatívnym javom spojeným s vekom. Znižuje sa napríklad sekrécia sliznice, čo má negatívny dosah na vyprázdňovanie. Následkom hormonálnych výkyvov sa dostavujú rôzne chute, čo odbúraniu prebytočných tukov tiež nepomáha. Ak neodoláte, o to viac priberáte, potom ste mrzuté až depresívne, čo zase zaháňate jedlom, a začarovaný kruh je na svete. Toto všetko sú fakty, poďme však nájsť riešenie.

Eliminujte prípadné metabolické zdravotné problémy
Možno budete prekvapená, ale problémy so štítnou žľazou postihujú jedného z piatich dospelých nad 40 rokov. Väčšinou pritom ide o ženy. Najčastejším ochorením je hypotyreóza – znížená činnosť štítnej žľazy. A je aj jednou z hlavných príčin, pre ktorú je u mnohých žien chudnutie po štyridsiatke problematické. Štítna žľaza je malá žľaza produkujúca hormóny, ktoré regulujú metabolizmus. Ak je jej činnosť znížená, je znížené aj všetko ostatné. Predstavte si to, ako by ste mali svoj vnútorný termostat nastavený na príliš nízke hodnoty. Príznaky zníženej činnosti štítnej žľazy zahŕňajú neustály pocit chladu, zlý krvný obeh v rukách a nohách, vlhké ruky, únavu a letargiu, vypadávanie vlasov a priberanie na váhe. Istá súvislosť je aj medzi štítnou žľazou a nespavosťou. Ak máte podozrenie, že vám metabolizmus spomaľuje práve znížená činnosť štítnej žľazy, mali by ste ako prvé požiadať o vyšetrenie štítnej žľazy.
Nejedzte menej!
Zníženie energetického príjmu vám nepomôže. Naopak, je potrebné zvýšiť výdaj energie tak, aby sa tuk z oblasti vnútri brucha (medziorgánový alebo viscerálny tuk) spotreboval ako zdroj energie pre fyzickú aktivitu. Ďalej je nutné strážiť a prípadne zvýšiť prísun bielkovín, aby bol pokles bazálneho metabolizmu čo najpomalší. Teda pridať pohyb, skontrolovať množstvo bielkovín v strave (u väčšiny žien ich býva nedostatok) a strážiť si celkový prísun energie, nielen sacharidov. Nie je to iba o tom, koľko toho zjete, ale ako kombinujete jednotlivé makroživiny (bielkoviny, sacharidy, tuky), či ich prijímate dostatok a v správnom množstve vzhľadom na potreby vášho organizmu.

fast walking shutterstock.com

Pohyb – cielený i prirodzený
Bez aktívneho spôsobu života to nepôjde. Pravdou je, že čím viac svalov máte, tým efektívnejšie spaľuje váš metabolizmus kalórie. Smutným faktom však je, že s pribúdajúcim vekom strácate svaly, ktoré sa postupne nahrádzajú tukom. Aby teda svaly mohli páliť kalórie, musíte na nich zapracovať. Nevyhnutne musíte totiž zvýšiť výdaj energie, čo sa vám podarí iba tým, že sa budete hýbať. Dlhé prechádzky, pešia chôdza, zdolávanie poschodí, to všetko by vám malo byť prirodzené. Sú to tzv. nenútené spaľovače tukov, ktoré vás udržujú fit v každodennom živote. Okrem toho by však vašou samozrejmosťou mal byť i pohyb cielený. Vyberte si typ pohybu, ktorý vás baví. Ak vám chýba motivácia, skúste cvičenie pod dohľadom osobného trénera, ktorý bude vaším motivátorom, odborným dohľadom a zároveň vám nastaví tréningový plán podľa vašich cieľov a možností.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 18:21