archív Klaudia Smolen
StoryEditor

Skutočný príbeh: Z ťažkého ekzému na celom tele sa dostala bez kortikoidov a liekov

03.07.2019, 13:40
Zdravie
Klaudii sa alergie a ekźemy, ktorými trpela, držali viac menej-odmalička. Tieto kožné problémy sa jej vekom zhoršovali a zlepšovali, čo úzko súviselo s jej psychickou pohodou. Dnes má Klaudia 25 rokov, no ekzému sa celé tie roky zbavovala rôzne.

Najprv to bola klasická liečba liekmi a kortikoidovými masťami, no po tých rokoch liečenia prišiel zlom a Klaudia sa rozhodla, že si už ďalej na svoje telo nebude dávať rôzne maste a chémiu, po ktorej sa jej stav nezlepšoval, no naopak, bolo to stále horšie a horšie.

Klaudia Smolen alergie shutterstock.com

​Táto zmena neprišla zo dňa na deň, pretože prestať s nejakou liečbou, o ktorej doktori hovoria, že pomáha a že je to jediná šanca, ako vyzerať normálne, je náročné. Zo začiatku sa rozhodla zbaviť surovín, ktoré konzumovala každý deň. Prvou takouto surovinou bol cukor. Toto obdobie bolo pre Klaudiu náročné, no cítila, že jej svrbenie pomaly odznieva, takže ju to motivovalo vydržať. Bez cukru, aj bez toho ovocného, vydržala dva týždne, kedy začala do svojho jedálnička postupne pridávať ovocie. Vďaka tomuto času si uvedomila, ako sú ľudia naviazaní na cukor.

Klaudia Smolen archív Klaudia Smolen

​Na ceste tejto očisty sa postupne zbavila bielych jedov, teda cukru, soli, múky, mlieka a mliečných výrobkov, mäsa, polotovarov a výrobkov, ktorých zloženie bolo príliš dlhé. Najväčšiu zmenu na sebe pozorovala až po detoxe a následnom detoxe pečene. Vyzeralo to tak, že bola týždeň na ovocných a zeleninových šťavách a občas si dala na obed polievku, ktorú pomixovala, aby žalúdok zaťažovala čo najmenej. Tieto detoxy boli na začiatku veľmi ťažké. Naozajstný detox podľa Klaudiiných slov naozaj bolí, je nepríjemný, pretože sa telo čistí od všetkých škodlivín. Bolela ju z neho hlava, mala hnačky a niekedy jej bolo dokonca na odpadnutie. Počas čistenia si však uvedomila, ako veľmi bolo jej telo zanesené.

​Okrem obrovských zmien v stravovaní začala používať prírodnú kozmetiku, ktorou nahradila už spomínané kortikoidy. Najlepšiu skúsenosť má s bambuckým máslom: „Bambucké máslo je jediný krém, ktorý ma na koži neštípe, nebolí a nemokvá. Milujem ho. Aj moj pes ho miluje.“ Ďalej jej veľmi pomohlo bahno z čierneho mora, marocký íl, kvetové vody, olej z čierneho kmínu, konopný a argánový olej.

Klaudia Smolen archív Klaudia Smolen

​Táto očista Klaudii trvala približne pol roka, no ekzému sa ešte úplne nezbavila. Hovorí, že sa táto zmena netýka iba stravy. Ekzém a celkovo choroby k nám chodia, aby nám ukázali, že niečo nie je v poriadku a aby nám ukázali iný smer. Klaudii sa vďaka ekzému zmenil život úplne od základu. Začala sa ako človek inak vnímať a tak isto začala úplne inak vnímať svet okolo seba. Pomaly, ale isto, si k sebe vytvára vzťah a začína sa mať rada.

Klaudia Smolen archív Klaudia Smolen

​Na tento dlhoročný problém s kožou sa dnes s odstupom času pozerá úplne inak. „Odstupom času na ekzéme nevidím negatívne absolútne nič. Dostala som dar, vďaka ktorému som začala kvalitnejšie žiť. Nie je mi jedno, čo do seba dávam , nie som si ukradnutá a mám sa rada. Spoznala som skvelých ludí a hlavne sa snažím namotivovať ostatných ľudí, ktorí maju podobný problém a ukazáť im cestu. Pomocť si už však musíme každý sám.“

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
17. apríl 2024 16:41