shutterstock.com
StoryEditor

Viete, ktoré rastliny vám najlepšie vyčistia byt od škodlivín? Budete prekvapené

24.06.2019, 16:15
Zdravie
Prečítajte si, čo všetko dokážu niektoré rastliny vo vašej obývačke!

Už roky varujú hygienici a experti na životné prostredie, že vzduch tam, kde trávime zhruba 90 percent nášho života, je znečistený viac než ten vonku – to vedie k nepríjemným alergiám a rôznym chronickým ochoreniam. Migrény, únava, vyrážky či „ťažký vzduch“ – to všetko môže byť spôsobené zlou klímou v interiéri, v ktorom trávite veľa času. Pravdaže, stačí zabehnúť do najbližšieho obchodu a kúpiť si drahý vzduchový filter, ktorý navyše poriadne zdvihne účet za elektrinu. Alebo sa môžete riadiť odporúčaniami vedcov z NASA – a jednoducho si do bytu zaobstarať vhodnú zeleň.

Čistia, okysličujú, zvlhčujú
Izbové rastliny neslúžia len na ozdobu, ale môžu byť aj účinným filtrom zachytávajúcim škodliviny z ovzdušia, zásobárňou kyslíka a zvlhčovačom vzduchu. To dokonca podnietilo ku skúmaniu aj americký Národný úrad pre letectvo a vesmír. Vedci v hermeticky uzavretých laboratóriách podrobne zisťovali, ako izbové rastliny znižujú chemické škodliviny v ovzduší. Cieľom tejto štúdie NASA bolo vybrať rastliny, ktoré by sa dali využiť pri budúcich vesmírnych misiách, napríklad letoch na Mars, na produkciu kyslíka a čistenie vzduchu na palubách vesmírnych lodí. Výsledky boli fascinujúce: rastliny z tropických a subtropických oblastí dažďových pralesov obstáli v testoch najlepšie. Dracéna a chryzantéma sa napríklad ukázali nielen ako veľmi nenáročné na pestovanie, ale aj ako perfektní zabijaci nečistôt – z ovzdušia dokázali odfiltrovať jedovaté chemické látky, akými sú amoniak alebo benzén. Zelencu chochlatému sa dokonca pri testoch podarilo znížiť umelo zvýšený obsah formaldehydu len za 24 hodín približne o 90 percent.

shutterstock.com

Čím väčšia rastlina, tým väčší očistný efekt
Zo škodlivín sú najzákernejšie tie látky, ktoré sa ľahko odparujú a ktoré sú aj vo veľmi nízkej koncentrácii nebezpečné pre ľudské telo, najmä ak sme ich pôsobeniu vystavení dlhý čas. Sú to predovšetkým organické látky, ktoré sa používajú pri výrobe nábytku, podlahovín, krytín, umelých hmôt, farieb, tkanív, osviežovačov vzduchu, dezodorantov, čistiacich aj kozmetických prípravkov. Na to, aby sme významne zlepšili klímu vo svojej domácnosti alebo na pracovisku, odporúčajú vedci minimálne jednu rastlinu na deväť štvorcových metrov – to znamená v priemere dve rastliny do každej miestnosti. Pritom platí: čím väčšia je rastlina, tým väčší je aj očistný efekt, ktorý prináša. Štúdie dokazujú, že ľudia, ktorí si spestria pracovisko rastlinami, sú oveľa menej vystresovaní ako tí, čo pracujú v miestnosti bez zelene. Ďalšími vhodnými rastlinami sú lopatkovec, fikus a antúrium – sú skromné a pritom “výkonné” pri čistení ovzdušia od škodlivín.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 06:54