shutterstock.com
StoryEditor

Toto sú štyri pravdy o našej bolesti. Súhlasíte s nami?

21.06.2019, 11:45
Zdravie
Bolesť. Pocit, s ktorým sa stretávame dennodenne. Niektorým stačí, keď si dobre zanadávajú... Pomáha nám to však naozaj rýchlejšie prekonať našu bolesť?

1. Ženy cítia bolesť viac ako muži
Okrem menštruačnej a pôrodnej bolesti, ktoré sú LEN naše, mávame oveľa častejšie migrénu. Aj keby sa mohlo zdať, že ak zažijeme pôrod, máme voči bolesti väčšiu toleranciu, opak je pravdou. Pri testovaní rôznych liekov proti bolesti, ženám účinkovali tabletky až po dvoch alebo troch dávkach, zatiaľ čo u mužov zaberali hneď po prvej dávke.


2. Nadávky = liek na bolesť
64 dobrovoľníkov sa v roku 2009 prihlásilo vo Švédsku na pokus, zameraný na to, ako nám používanie škaredých slov pomáha tolerovať bolesť. Ak sa cítite zle za to, že sa vám chce poriadne si zanadávať alebo spomenúť všetkých svätých, keď sa popálite alebo buchnete malíček o nohu stola, nemusíte. Chuť na nadávanie prichádza prirodzene s bolesťou. Pokus spočíval v tom, že dobrovoľníci dali dvakrát ruky do ľadovej vody a mali ich tam držať čo najdlhšie. Raz s tým, že mohli používať akékoľvek vulgarizmy, aké im napadli. Druhýkrát s rukami vo vode mali povolené povedať iba pár slov ako „drevo“ alebo „malina“. Z pokusu nakoniec vyšiel záver, že s vulgarizmami ľudia tolerovali bolesť z mrazu oveľa dlhšie ako po bez nich. Nadávky nám pomáhajú vyrovnať sa s bolesťou tým, že prenášame našu pozornosť z bolesti práve na hovorenie škaredého, neslušného slova.


3. Ryšavky a anestézia
V tom istom roku skúmal americký zubár Livovich svojich pacientov. Zaujímalo ho, či sa boja, sú nervózni, alebo to berú ako samozrejmosť a prejdú kontrolou, prípadne zákrokom, bez mihnutia oka. Prieskum, ktorý sa mal zameriavať na správanie pacientov však rýchlo ukázal, že práve ryšavé ženy majú z návštev u zubára najväčší strach. Livovich sa preto rozhodol spraviť ďalšiu štúdiu, ktorá dokazuje, že gény, ktoré majú ryšavky nakombinované, im poskytujú nielen krásnu farbu vlasov, ale môžu aj horšie fungovať pri podaní určitých typov anestézie. Treba im preto dávať dvojité dávky alebo vopred otestovať, ako pacientka s ryšavými vlasmi na anestéziu reaguje. V nasledujúcich rokoch štúdie, ktoré tomuto úkazu nevedeli uveriť, tieto tvrdenia potvrdili.

4. Zbohom, bolesť
Nášmu mozgu môžeme nanútiť necítiť bolesť. Znie to šialene, ale je to vedecky dokázané. Náš mozog totiž nedokáže spracúvať dva vnemy naraz. Napríklad, keď si na štípanec od komára dáme ľad, necítime svrbenie, ale chlad. Keď máme porezaný palec a dostane sa nám doň mydlo, nebolí nás, ale štípe. Viacerí lekári vysvetľujú nutkanie tlačiť si do rany alebo na bolestivé miesto tým, že sa tú bolesť snažíme podvedome „odtlačiť“ preč.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 07:42