shutterstock.com
StoryEditor

Pozor! Kliešte útočia. Ako sa pred nimi chrániť a čo robiť, ak sa na vás už pricucli?

14.06.2019, 13:35
Zdravie
Relax v prírode môže skončiť katastrofou. A to hádam nechcete... Preto si pozorne prečítajte každý jeden riadok nasledujúceho textu.

Tak, ako vždy, aj v tomto roku sa očakáva, že kliešte spôsobia ľuďom nemalé problémy. Veď sú prenášačmi mnohých ochorení. Najčastejšími sú:  lymská borelióza a kliešťová encefalitída, čo je vlastne vírusový zápal mozgu. Boreliózu spôsobujú baktérie. Ak ju dostanete, pomôžu vám antibiotiká. V prípade encefalitídy je liečba komplikovanejšia. Kliešte prenášajú aj iné ochorenia, napríklad ehrlichiózu. Prejavuje sa horúčkou a vyrážkou, ktorá sa asi týždeň po uhryznutí objaví na tele. Lieči sa antibiotikami. Nebezpečná je aj ďalšia choroba - tularémia.

Ochorenia môžu ľudí zastihnúť v každom veku a čím je organizmus slabší, tým to je horšie a horšie. Lekári preto apelujú na to, aby ste sa dali čo najskôr zaočkovať. A to aj počas sezóny, teda na jar a v lete. Nie je to ideálne, ale lepšie ako nič. Základné očkovanie je tvorené tromi dávkami vakcíny s odstupom jedného až troch mesiacov. Existuje aj skrátený variant, keď sa druhá dávka podá už dva týždne po prvej.

Nebezpečenstvo vo vysokej tráve
Kliešte sa nachádzajú v prírode prakticky všade. Najviac ich nájdete v lesoch, na lúkach a v záhradách. Nebezpečenstvo číha najmä vo vysokej tráve. Sú aktívne od skorej jari do neskorej jesene. Ak sa chystáte do prírody, používajte repelenty, ktoré sa aplikujú priamo na kožu, oblečenie, alebo obuv. Nezabudnite sa chrániť aj oblečením. Dôležité sú dlhé nohavice, ponožky, kvalitné topánky a pokrývka hlavy. Vhodné sú svetlé materiály. Po skončení pobytu v prírode si skontrolujte celé telo.

high grass shutterstock.com

Lymská borelióza
Všeobecne sa dá povedať, že každý tretí kliešť je nakazený boreliózou. Riziko ochorenia je 10 percent. Ochorenie prebieha v troch štádiách. Pre prvé je typická červená škvrna, ktorá sa objaví po jednom až troch týždňoch v mieste uhryznutia. Ale nie je to pravidlo. Druhé štádium postihuje aj nervovú sústavu, kĺby a srdce. Tretie štádium je už chronické a jeho vyliečenie je mimoriadne náročné.

Kliešťová encefalitída
Do týždňa sa dostavia teploty a chrípkové príznaky. Tie zmiznú a ďalších dvadsať dní sa nemusí nič diať. Potom sa prejavia problémy centrálneho nervového systému, zápal mozgových blán a mozgu (meningitída, meningoencefalitída), vysoké teploty, bolesti hlavy, únava, kŕče, zvracanie, apatia a bezvedomie. Neexistuje špeciálna liečba. Všeobecná liečba je zameraná na liečenie príznakov ochorenia.

Pán Vladimír začal mať problémy potom, čo si vytiahol kliešťa. Neuvedomil si, že by jeho zhoršujúci sa zdravotný stav mohol mať niečo spoločné s tým malým živočíchom. „Bolela ma hlava, bolo mi nejako čudne, mal som teplotu a zvracal som. Bolelo ma aj v krku, preto som si myslel, že mám virózu.“ Problémy neprestávali a tak sa pán Vladimír vybral k lekárovi, ktorý mu predpísal antibiotiká na liečbu horných dýchacích ciest. Jeho stav sa však zhoršoval. Hospitalizovali ho pre podozrenie na zápal mozgových blán. Vyšetrením sa zistilo, že pán Vladimír má kliešťovú encefalitídu aj lymskú boreliózu.

high temperature shutterstock.com

Hmyzia invázia
S prichádzajúcim letom sa objavuje aj otravný hmyz. Osy, komáre a rôzne druhy mušiek, ktoré vedia pobyt v prírode poriadne znepríjemniť. Najmä ak sa po ich uštipnutí objaví nejaká alergická reakcia.

Postihnuté miesto ihneď schlaďte. Pomáha aj cibuľa, alebo ocot. Dá sa použiť aj antihistaminikum, ktoré zoženiete už aj bez predpisu. Ak je však reakcia výraznejšia, ako je svrbenie alebo opuch v mieste uštipnutia, vyhľadajte lekára. Ten vpichne kalciovú injekciu, kortikoidy, alebo v ťažkých prípadoch aj adrenalín. Niekedy sa nasadzuje aj inhalácia látok rozširujúcich dýchacie cesty.

Ochrana spočíva najmä v používaní repelentov. Doma si dajte do okien sieťky. Nimi chráňte aj detské kočíky. Pomáhajú aj odpudzovacie prostriedky do elektriny, alebo vo forme sviečok a knôtov do vonkajších priestorov.

Ako sa nenechať uštipnúť

  • je vhodné zakryť si čo najväčšiu časť pokožky oblečením a použiť repelent. Najmä vo večerných hodinách.
  • kvietkované vzory, jasné farby a silné parfumy stimulujú zmysly hmyzu, preto dbajte o to, aby ste nepriťahovali jeho pozornosť.
  • nedráždite a zbytočne nezabíjajte hmyz, pretože sa pri tom do ovzdušia uvoľňujú feromóny, ktoré zvyšujú agresivitu u živých jedincov.
  • sladko voňajúce potraviny a nápoje môžu priťahovať hmyz. Ak jete vonku, zakrývajte si potraviny a nápoje. Pri pití z nepriehľadných nádob používajte slamku, aby ste náhodou neprehltli v tekutine spadnutý hmyz, ktorý by vás mohol nepríjemne uštipnúť v ústach, alebo v krku.
  • ak viete, že ste alergický na uštipnutie, noste pri sebe stále záchrannú súpravu s epinefrínom.
  • pri uštipnutí, alebo bodnutí si postihnuté miesto neškriabte. Môžete si tak spôsobiť opuch, krvácanie, alebo infekciu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 10:53