shutterstock.com
StoryEditor

Triky na boj s celulitídou: pomôže cvičenie, zmena jedálnička aj masáže

03.06.2019, 15:25
Zdravie
Autor:
onadnes.cz
Celulitída je neduh, ktorého by sa rada zbavila každá žena s typickou hrboľatú pokožkou. Je možné pomarančovú kožu zahnať cvičením? Alebo je lepšie zamerať sa na zmenu jedálnička a životného štýlu?

Čo je celulitída a ako vzniká?
Pomarančová koža, jamky, hrbolčeky. To všetko sú zavedené ľudové názvy pre celulitídu. Odborne sa jej hovorí lipohypetrofie a ide o degeneratívne zmeny podkožného tukového väziva. V miestach, kde sa celulitída objavuje, je narušené prúdenie (mikrocirkulácia) krvi a lymfy, čo zapríčiňuje nárast tukových buniek. Navonok sa potom všetko prejaví ako hrboľatá koža s nepravidelnými jamkami. Celulitída postihuje výrazne častejšie ženy ako mužov, čo má niekoľko dôvodov.

​Ženy majú v najčastejšie postihnutých miestach, teda na stehnách a zadku, tenšiu kožu ako muži a sú náchylnejšie k usadzovaniu tuku v týchto partiách. Druhým dôvodom sú hormonálne zmeny, ktorými ženy prechádzajú napríklad pri užívaní hormonálnej antikoncepcie, pri tehotenstve alebo po pôrode. Vznik celulitídy však súvisí aj s ďalšími faktormi. Riziko, že sa pomarančová koža bude týkať aj vás, je vyššie, ak fajčíte, máte sedavé zamestnanie a vo voľnom čase sa málo hýbete, alebo keď nedbáte na dostatočný pitný režim. Celulitída zďaleka nemusí byť problémom len žien v strednom a pokročilom veku s vyššou hmotnosťou. Pomarančovú kožu bežne mávajú aj mladé a štíhle slečny. Svoju úlohu zohráva aj dedičnosť a kvalita kože, ktorá je u každého človeka iná.

celulitída na nohách shutterstock.com

Ak sa s celulitídou na svojom tele nechcete zmieriť, je potreba s ňou bojovať na viacerých frontoch. Zároveň si uvedomte, že rovnako, ako sa v strednom veku nejde zbaviť všetkých vrások, tak aj celulitída do istej miery odráža proces starnutia kože. Čo teda robiť inak a čomu naopak venovať pozornosť? Kľúčových oblastí je niekoľko: zdravý jedálniček, dlhodobá a pravidelná pohybová aktivita, pitný režim a podpora krvného a lymfatického obehu.

Cvičenie: čo môže pomôcť?
"Najdôležitejšie je mať na pamäti, že cvičenie musí byť vždy v súlade so správnym a predovšetkým rozumným stravovaním. Ako preventívne cvičenia sú vhodné cviky na posilnenie sedacích, stehenných a brušných svalov. Konkrétne ide napríklad o hlboké drepy a zanožovanie dolných končatín. Ďalším príkladom je aktivácia brušných svalov v ľahu na chrbte a s pokrčenými dolnými končatinami. Vhodné je doplniť tieto cviky aeróbnymi aktivitami, ako je rýchlejšia chôdza, beh, in-line korčuľovanie či jazda na bicykli, "hovorí fyzioterapeutka a profesionálna športovkyňa Mgr. Simona Kubová Baumrtová.

couple running shutterstock.com

​Pohyb je dôležitý nielen kvôli spaľovaniu tukov a budovaniu svalovej hmoty, ale aj pre rozprúdenie krvného a lymfatického obehu. Práve nedostatočná cirkulácia krvi a lymfy patrí k rizikovým faktorom celulitídy. Dobre fungujúci lymfatický obeh navyše pomáha odplavovať škodlivé odpadové látky preč z tela. Pre cirkuláciu lymfy sú okrem pohybu vhodné tiež lymfatické masáže známe ako manuálna lymfodrenáž. V domácich podmienkach môžete využiť aj sprchovanie striedavo studenou a teplou vodou a masírovanie problémových partií žinkou. To všetko možno veľmi prirodzene podporiť tiež chôdzou po schodoch alebo častejšou chôdzou namiesto jazdy autom.

Ako cvičiť pri celulitíde?
Polodrep

Postavte sa do pozície, kedy sú chodidlá na šírku ramien. Pri nádychu choďte do polodrepu a majte pri tom predpažené ruky a spevnený chrbát. Spevnené musí byť aj brucho. Zadok sa pri polodrepe nesmie dostať nižšie než kolená.

Výpad
Predvolená pozícia pri tomto cviku je stoj, nohy by mali byť rozkročené na šírku bokov. Vykročením vpred urobíte výpad. Koleno prednej nohy vo výpade nedávajte príliš dopredu pred špičku nohy a nekrčte ho viac než do uhla deväťdesiatich stupňov. Pri pohybe smerom kolmo k podlahe dbajte na to, aby sa koleno druhej nohy zastavilo nad zemou. Chrbát zostáva rovný a brucho by ste mali mať zatiahnuté. Cvik sa vykonáva ťahom a noha, ktorá ide do výpadu, sa postupne strieda.

Čo si pamätať?
Cvikov na spevnenie problematických partií existuje veľa a ich kombinácie i správne prevedenie sa oplatí konzultovať napríklad s trénerom vo fitness centre. Základom úspechu každého cvičenia, teda aj toho na celulitídu, sú nielen vhodne zvolené cviky a správny počet opakovaní, ale aj precízne prevedenie.

Ako by mal vyzerať jedálniček?
Aj zdravé stravovanie môže znížiť riziko rozvoja celulitídy a podporiť snahu zbaviť sa už existujúcej pomarančovej kože. Správne stravovanie je ale samozrejme dôležité pre celý organizmus a je neoddeliteľnou súčasťou zdravého životného štýlu. "Ak sa venujete cvičeniu, je potrebné tiež pravidelne jesť, stravu dopĺňať o ovocie, zeleninu a čistú, neperlivú vodu. Dôležité je tiež dostatočne dlho spať. S unaveným telom sa horšie športuje a energiu potom dopĺňame nezdravými potravinami a sladkými nápojmi, "vysvetľuje Simona Kubová Baumrtová. Denný prísun tekutín by mal byť aspoň dva litre. Namiesto kávy sa oplatí skúsiť napríklad bylinkové čaje, základ by mala tvoriť čistá voda. V strave by nemali chýbať vitamíny, antioxidanty ani kvalitné bielkoviny. Obmedzte sladkosti a alkohol. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 06:39