shutterstock.com
StoryEditor

Nebezpečné kombinácie liekov a potravín

23.05.2019, 12:50
Zdravie
Ráno si dáte tabletku a onedlho si vypijete svoju rannú kávičku? Ak ste chorí, pijete ovocné šťavy na posilnenie imunity? Tieto na pohľad bežné zvyklosti môžu pri užívaní liekov nielenže znížiť či úplne vygumovať ich účinok, dokonca vám môžu poškodiť zdravie.

Niekedy si ani neuvedomíme, čo všetko môže zmeniť účinok liekov. Pozrieme sa na kombinácie liekov, potravín, nápojov a byliniek, na ktoré by sme si mali dať pozor.

Toto ešte viac zníži vašu koncentráciu
 „Príkladom, keď sa výsledný účinok liekov zvýši, je súčasné podávanie liekov proti alergii a liekov na spanie či na upokojenie. Výsledkom ich súčasného užívania je zosilnený tlmivý účinok, čo vedie k zníženiu pozornosti a schopnosti koncentrácie. Je preto veľmi dôležité upozorniť na to lekára alebo lekárnika, čím predídete spavosti počas dňa, ktorá môže nebezpečne ovplyvniť človeka pri práci alebo šoférovaní. Preto sa tieto lieky na alergiu užívajú prednostne večer, aby sa zachoval ich žiadaný účinok,“ vysvetľuje I. Guľasová. Existujú už aj novšie typy liekov proti alergii, ktoré spavosť nespôsobujú, no opatrnosť aj pri nich je vždy namieste.

woman sleeping shutterstock.com

​Sedatívne a silnejšie tlmivé účinky takisto vznikajú po súčasnom podaní silných liekov proti bolesti, napríklad s obsahom účinnej látky tramadol, a liekov, ktoré uvoľňujú svalstvo. Oba typy liekov sú viazané na predpis a ich súčasné podanie je potrebné konzultovať s odborníkom.

„Lieky na liečbu epilepsie, depresie či Parkinsonovej choroby a súčasné užitie alkoholu je úplne vylúčené! Rovnako je potrebné byť opatrný aj pri užití bežných kvapiek proti kašľu, pretože mnohé z nich môžu obsahovať okrem bylinkových extraktov aj alkohol v podobe 96 % etanolu,“ radí farmaceutka.

Čierne uhlie ruší účinok liekov 
V každej domácnosti prítomné aktívne čierne uhlie na pretrávenie dokáže výrazne ovplyvniť účinok súčasne užitých liekov, keďže na seba okrem nežiaducich látok prítomných v žalúdku viaže aj lieky – má pohlcujúci účinok. Z toho dôvodu je potrebný minimálne dvojhodinový odstup medzi jednotlivými liekmi.

Vzájomne sa neodporúča ani kombinácia liekov, ktoré ovplyvňujú kyslosť žalúdočnej šťavy, a liekov, ktoré sa vstrebávajú už v žalúdku, napríklad tablety s obsahom železa. V tomto prípade dochádza k zníženiu účinku a železo sa bude z tráviaceho traktu vstrebávať len veľmi ťažko.  charcoal shutterstock.com

Interakcie liekov a výživových doplnkov s jedlom a nápojmi
Zdanlivo neškodné dopĺňanie vitamínov a minerálov môže tiež ovplyvniť množstvo liekov, preto sa určite poraďte pred ich užívaním s lekárnikom, aby sa zachoval ich pozitívny účinok.

Železo verzus kofeín:
„Vstrebávanie železa z tráviaceho traktu ovplyvňujú minerálne vody, mlieko, mliečne nápoje, ale aj zelený čaj a nápoje s obsahom kofeínu. Pri tejto kombinácii sa železo vstrebáva v minimálnom množstve alebo vôbec. Železo sa, naopak, dobre vstrebáva v kyslom prostredí, preto zapíjanie kyslým džúsom, prípadne súčasným užitím s vitamínom C jeho účinok podporí,“ radí odborníčka.

Horčík a vápnik verzus kofeín: 
Obdobne to platí aj pre výživové doplnky s obsahom horčíka či vápnika. Ich účinok sa zníži, ak sa skombinujú so zeleným čajom či kávou. Aj také bežné cereálne potraviny a vláknina môžu znížiť vstrebávanie vápnika z čreva. coffee shutterstock.com

Vitamín D v kombinácii s mliekom:
Vitamín D pôsobí, naopak, veľmi priaznivo na vstrebávanie horčíka a vápnika. Výživové doplnky napríklad v podobe kvapiek s obsahom vitamínu D sa vždy odporúča nakvapkať priamo do mlieka. Kombinácia vápnika a vitamínu D je vyslovene žiaduca na správny účinok. V lekárni často nájdete aj spojenie horčíka a vitamínu B6 (pyridoxínu), pretože horčík sa lepšie vstrebáva za prítomnosti pyridoxínu.

Mlieko verzus antibiotiká:
Mlieko je známe tým, že sa nekombinuje s niektorými antibiotikami, pretože by mohlo znížiť ich účinok. V prípade antibiotík je už človek poučený o vhodnosti kombinácie s probiotikami. Je však veľmi dôležité upozorniť, že pri väčšine probiotík je potrebné dodržiavať minimálne dvojhodinový odstup od antibiotík, aby mohli správne účinkovať.

Lieky na riedenie krvi sú citlivé na kombinovanie:
Veľmi vážne nežiaduce účinky sa napríklad môžu dostaviť pri kombinácii niektorých liekov na riedenie krvi a užívaním cesnaku, zázvoru, ginka alebo brusnicového džúsu. V tomto prípade sa zvyšuje riziko krvácania, čo môže byť až život ohrozujúci stav! Pri týchto liekoch je potrebné obmedziť aj príjem zeleniny ako kel, kapusta, špenát alebo aj brokolica, pretože obsahujú vitamín K, ktorý sa, práve naopak, užíva proti zvýšenej krvácavosti, a má teda protichodný účinok ako lieky na riedenie krvi.

green vegetables shutterstock.com

Echinacea verzus paracetamol:
Na podporu imunity sú veľmi známe a často užívané čaje alebo kvapky s obsahom echinacey. Pozor si však treba dávať, pokiaľ sa pri chorobe užívajú aj horúce nápoje, v ktorých bývajú vysoké dávky paracetamolu. Vzájomnou nadmernou konzumáciou môže dôjsť k poškodeniu pečene.

Ľubovník verzus antikoncepcia:
Obyčajný čaj z ľubovníka bodkovaného, ktorý je známy pre svoje upokojujúce účinky a bežne používaný pri poruchách spánku, môže ovplyvniť účinnosť hormonálnej antikoncepcie, ktorá sa užíva v podobe tabliet.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 15:59