Ako znížiť tlakwww.pexels.com
StoryEditor

Ako znížiť tlak bez liekov? TÁTO potravina vám pomôže

10.04.2019, 12:10
Zdravie
Milovníci čokolády majú ďalší dôvod k oslave. Podľa štúdie vedcov z portugalskej vysokej školy konzumácia len niekoľkých kociek čokolády s 90% podielom kakaa denné môže už za jeden mesiac prispieť k zníženiu krvného tlaku.

Blahodárna môže byť podľa štúdie aj mliečna čokoláda, čím je ale podiel kakaa vyšší, tým je dopad na zníženie krvného tlaku badatelnejší. To si vedci vysvetľujú najmä preto, že horká čokoláda obsahuje viac silného antioxidantu flavanol.

Pozitívne účinky sú predmetom vedeckých štúdií už dlho. Flavanol je spájaný s mnohými zdravotnými prínosmi. Od redukcie hmotnosti až po urýchlenie hojenia rán.

Vedci pri experimente dávali 30 zdravým ľuďom vo veku od 18 do 27 rokov 20 gramov čokolády denne. Polovica z nich konzumovala čokoládu s 55% kakaa, zatiaľ čo zvyšok dostával čokoládu s 90% podielom kakaa. 30 dní pred experimentom všetkým zmerali tlak a tep. Rovnaké indikátory skúmali vedci aj dva dni po ukončení experimentu. Účastníci zároveň dostali pokyn, aby počas experimentu nekonzumovali ďalšie jedlá bohaté na flavanol, teda napríklad čaj a víno.

Výsledky ukázali, že všetkým účastníkom sa znížil krvný tlak. Najväčší rozdiel bol zaznamenaný pri konzume horkej čokolády. Výsledky štúdie teda môžu podporiť tvrdenie, že čokoláda je účinná pri prevencii.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 03:35