Barbora KrchňavaKatka Kincelová
StoryEditor

Nedarí sa vám otehotnieť? Vyskúšajte jogu

03.04.2019, 12:38
Zdravie
Keď je tehotenský test stále negatívny a vy z mesiaca na mesiac strácate nádej, prečítajte si tento článok. Váš problém môže byť inde, než si myslíte.

Neplodnosť a problémy s počatím sú ako mor súčasnosti. Ak ste nemali problém otehotnieť vy, iste poznáte ženu, ktorá túto citlivú a nepríjemnú vec riešila. Niekedy však majú tie najväčšie problémy tie najjednoduchšie riešenia a namiesto šialeného kolotoča chodenia po doktoroch sa stačí ponoriť sama do seba a začať sa správne hýbať. Fyzioterapeutka Barbora Krchňavá Hanicová (40) sa už 13 rokov venuje ženám, ktoré majú problémy s otehotnením, v Bratislave vlastní unikátne zdravotné centrum Štúdio Miracle, kde sa spolu s tímom odborníkov venuje ženám v reprodukčnom období, najmä tým, ktoré túžia otehotnieť a z nejakého dôvodu sa im to nedarí.

Príčinou je dno
Čo je najčastejším dôvodom, že inak zdravá žena nevie niekoľko rokov počať? „Veľakrát sa za týmto problémom skrývajú problémy s chrbtom, najmä s jeho spodnou časťou. Ak nie je v poriadku chrbát, nie je v poriadku a harmónii nič. Pri cvičení sa zameriavame teda práve naň. Ženy v súčasnosti veľmi veľa sedia, málo sa hýbu, a to ide ruka v ruke s bolesťami chrbtice, ochabnutým panvovým dnom a útlakom ženských orgánov. Ochabnuté panvové dno – teda dva svaly pri močovom mechúre a dva svaly pri konečníku – sú veľmi častým problémom aj mladých žien. Následkom je neplodnosť, problémy pri pôrode, inkontinencia, ale aj bolesť pri pohlavnom styku, ktorú veľa žien považuje za ,normálnu‘. Je to hlúposť, sex nemá bolieť! Dobrou správou je, že tieto svaly sa správnym cvičením dajú veľmi rýchlo spevniť. U nás v štúdiu cvičíme známu Mojžišovej metódu, čo je súbor desiatich cvikov, ktoré sa zameriavajú práve na panvové dno, kostrč a chrbticu. To sú práve tri úzko súvisiace faktory, ktoré často stoja za funkčnou neplodnosťou žien. Pri pravidelnom cvičení vieme dosiahnuť úžasné výsledky. Tiež s klientkami cvičím endokrinnú jogu, ktorá vychádza z hormonálnej jogy. Pri nej sa dychom a pozíciami masírujú ženské orgány a štítna žľaza, ktorá je zodpovedná za tvorbu hormónov. Zároveň som ako jediná na Slovensku lektorka fertility jogy, teda jogy vyvinutej konkrétne pre ženy, ktorú chcú otehotnieť, ale aj pre tie, ktoré sa chystajú na umelé oplodnenie – aby si spevnili panvové dno a stimulovali hormóny, aby sa embryo lepšie uchytilo. V Londýne, kde som si certifikát robila, je táto joga bežná prax a lekári, ktorí s neplodnými ženami pracujú, svoje pacientky na tento druh cvičenia sami posielajú. U nás je to, samozrejme, ináč a žena si musí sama vyhľadať informácie a chcieť si pomôcť. S hrdosťou môžem povedať, že ku dnešnému dňu máme 259 párov, ktorým sme pomohli mať bábätko,“ vysvetľuje sympatická Barbora.

Majte sa rada
Okrem cieleného cvičenia sú tu budúce maminy motivované psychicky, pretože väčšina žien, ktoré sa dostanú až sem, sú z neschopnosti počať frustrované a nešťastné. Veľakrát však stačí odpútať myšlienky, začať sa venovať sama sebe, na chvíľku vypnúť a zabudnúť na tú silnú túžbu mať dieťa. Keď ženy začnú mať opäť rady samy seba, či už s dieťatkom alebo bez neho, keď začnú dobre jesť (v Miracle sa naučia jesť ajurvédsku stravu podľa piatich elementov) a opäť si začnú užívať sex pre sex, a nie pre „robenie“ detí, často sa veľmi skoro stane zázrak a podarí sa im otehotnieť.

Ženy tu podľa slov fyzioterapeutky doslova kvitnú. Otehotnením sa však práca Barborky Krchňavej nekončí. Do štúdia chodí pravidelne prednášať pôrodná asistentka, robia sa tu predpôrodné prípravy, gravid joga, ale aj popôrodná joga pre mamičky a bábätká. Skrátka, kompletný servis pre všetky tie, ktoré sa na materstvo pripravujú, sú tehotné alebo nedávno porodili. Príjemné domáce prostredie, sympatické lektorky a vždy usmiata Barbora sú akýmsi zázrakom v dnešnej rýchlej dobe orientovanej na výkon. Pretože ženy, ktorým sa nedarí otehotnieť, potrebujú presne to – zastaviť, zhlboka sa nadýchnuť a spoznať svoje telo.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 02:59