potravinypixabay.com
StoryEditor

Dávajte si pozor: Toto sú jedlá, ktoré vám tajne pridávajú na váhe

20.03.2019, 14:04
Zdravie
Aj vy máte pocit, že hoci si dávate čertovský pozor na svoj jedálniček, nežiadúce kilogramy sa na vás lepia aj zo vzduchu? Môžno ste padli do nenápadných potravinových pascí, o ktorých ani netušíte.

Sušené ovocie

Ma v porovnaní s rovnakým množstvom čerstvého ovocia až osemkrát viac kalórií. Pri procese sušenia totiž strácajú marhule, figy, čučoriedky a ostatné druhy ovocia vodu a vitamíny, avšak nie obsah cukru. A pretože sú potom pomerne malé, vojde sa ich do žalúdka omnoho viac.

Malé chuťovky

Medzi hlavnými jedlami by mali byť minimálne trojhodinové pauzy. To ale znamená odpustiť si všetky tie »maličkosti«, ktoré si medzi jedlami doprajete a ani pri nich nepremýšľate nad obsahom kalórií. Koláčiky, čipsy a podobné maškrty rýchlo zvyšujú hladinu inzulínu v krvi, a výsledkom je, že máte ešte väčší hlad.

Zmrazená pizza

Hotové pizze sú plné škodlivých stužených tukov, cukrov, soli, umelých dochucovadiel a aromatických látok. Tie sú potom príčinou toho, že sa pocit nasýtenosti dostavuje neskôr. Jete a stále jete, ale stále nemáte dosť. Je preto stále lepšie dať si napr. vlastnoručne pripravené wrapy s kuracím mäsom, zeleninou a jogurtovým dipom.

Alkohol

Pivo (129 kcal v 300 ml) a červené víno (67 kcal v 100 ml) povzbudzujú chuť k jedlu a blokujú spaľovanie tukov v krvi. Obzvlášť zradné sú koktejly. Jedno mojito má dokonca 220 kcal! Na uhasenie smädu si radšej namiešajte drinky z čerstvej ovocnej šťavy a vody v pomere 1:4 a nápoj ešte vylepšite plátkami čerstvého ovocia.

 

Šalátové dresingy

Šalát je bez diskusie zdravé a ľahké jedlo – len keby na ňom nebol ten kaloricky výdatný dresing! Dve malé lyžičky (po 30 g) francúzskeho dresingu to dotiahnu až na 270 kcal. Preto je lepšie používať na šalát ochutené octy (napríklad malinový) a trochu olivového oleja.

Hotové müsli

Kde sú tie doby, kedy müsli s jogurtom bolo perfektným štartom do nového dňa! Mnoho priemyselne vyrábaných zmesí obsahuje veľkú dávku cukru, chrumkavé müsli sa opeká na tuku a tiež ovocné jogurty sú silne prisladzované. Radšej si pripravte müsli sami z celozrnných ovsených vločiek a ovocia. Potom už len pridajte prírodný jogurt a môžete servírovať.

Light produkty

Nenechajte sa oklamať výraznými farebnými nápismi na obale. Nie vždy je to, na čom je napísané light, skutočne ľahké. Aby sa chuťovo vyrovnal znížený obsah tuku, siahajú niektorí výrobcovia po väčšej dávke cukru, teda sacharidov. Radšej si občas doprajte originálny výrobok a vychutnajte si ho.

 

Ovocné šťavy

Začínať deň zdravo s pohárom ovocnej šťavy? Ovocné nápoje bohužiaľ neobsahujú len vitamíny  a vlákninu, ale tiež množstvo kalórií. Napríklad pomarančový džús (100 ml) poráža svojimi 42 kcal dokonca aj colu (37kcal). Preto je lepšie dávať si ovocnú šťavu rozriedenú vodou.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 16:25