Pierre Dukaninstagram.com
StoryEditor

Hit celebrít: Dukanova diéta funguje najrýchlejšie!

14.03.2019, 23:24
Zdravie
Aj keď sa Dukanova diéta považuje za hit súčasnosti, existuje už temer 40 rokov. Francúzsky lekár Pierre Dukan (74) jej obdobu naordinoval už v roku 1975, keď do jeho ordinácie prišiel tučný pa-cient s astmou a vyhlásil, že potrebuje schudnúť. „Ale mäsa sa nevzdám,“ varoval Dukana. V tom čase sa obezita liečila najmä nízkokalorickou stravou – a kusisko mäsa do toho nezapadal.

Moja diéta je lepšia ako Atkinsova!

Dukan napriek tomu mužovi poradil: „Skúste teda pár dní jesť iba chudé mäso.“ O päť dní prišiel muž so širokým úsmevom a voľnejším oblečením: „Podarilo sa mi zhodiť päť a pol kila.“ Tento úspech inšpiroval doktora Dukana, aby začal skúmať, prečo telo reaguje úbytkom kíl na stravu s vysokým obsahom bielkovín. Zistil, že pri čistých bielkovinách sa organizmus »nadrie« len na ich trávení tak veľmi, že strácame ­váhu, akoby sme nejedli nič.

Nehovo­riac o strate vody, ktorá je pri bielkovinovej diéte vyššia než pri iných. Zhodou okolností však v tom istom čase predstavil podobnú diétu aj doktor Robert Atkins. No kým tá Atkinsova sa stala hitom už v 70. rokoch, Dukanova musela na svoje objavenie a slávu čakať až do roku 2000, keď lekár jednotlivé zásady spísal a vydal knižne. On sám tvrdí, že jeho ­diéta je lepšia a zdravšia ako Atkinsova. Atkins totiž zakazuje všetky sacharidy, Dukan tvrdí, že  ich môžeme denne zjesť 35 g. Ich názory sa rozchá­dzajú, aj čo sa tuku týka. Atkins povoľuje slaninu, maslo či smotanu, pre Dukana je tuk nepria­teľ, ktorý upcháva cievy. Taký prísny však už nie je k umelým sladidlám a nena­mieta ani proti preháňadlám. Tie sú asi aj potrebné, lebo jeho diéta s minimom vlákniny spôsobuje zápchu.

No Dukan rozdeľuje ľudí aj svojimi názormi. Veľké pobúrenie spôsobil jeho otvorený list francúzskemu prezidentovi Françoisovi Hollandovi, v ktorom žiadal, aby žiaci, ktorí sú štíhli, dostávali lepšie známky než tí tuční. Dukan na tom nevidí nič zlé: „Šestnásť percent francúzskej populácie počas posledných dvoch rokov v škole priberie. A táto motivácia by mohla všetko zmeniť.“ Trvalé schudnutie? Pre 80 percent ľudí ani náhodou! Týmito výrokmi si však poriadne zavaril a pre porušenie lekárskej etiky ho začali aj disciplinárne stíhať. No kým došlo k rozhodnutiu, Dukan požiadal, aby ho z lekárskeho registra vyčiarkli.

„Dal sa vylúčiť, keď sa veci nevyvíjali podľa jeho predstáv. Obával sa totiž, že by disciplinárne odsúdenie poškodilo jeho imidž diétneho guru,“ nešetrí kritikou jeden z jeho kolegov. Dukan, ktorého biznis má dnes hodnotu 100 miliónov eur, si z toho ťažkú hlavu nerobí. Ani z toho, že podľa prieskumov na ľuďoch, ktorí držali jeho diétu, do roka pribralo na pôvodnú váhu 35 percent a do štyroch rokov má pôvodnú váhu 80 percent ľudí. „Priberú, lebo začnú jesť bez rozmyslu,“ konštatuje najbohatší lekár ­sveta.  

 

Pierre Dukan netají, čomu vďačí za úspech svojej diéty. „Tomu, že funguje u Carole ­Middletonovej.“ Práve matka Kate, manželky britského princa Williama, totiž novinárom v roku 2010 prezradila, že drží Dukanovu diétu: „Držím ju štyri dni a už som schudla dve kilá.“ Jej dcéra Pippa upresnila, že matka prežíva len na cottage cheese a krevetách.  Po týchto informáciách sa začalo špekulovať, že Carole chudne na kráľovskú svadbu – a o mesiac skutočne William a Kate ohlásili zásnuby. A vraj aj samotná Kate sa rozhodla do svadobných šiat schudnúť práve s Dukanom.

Takto to funguje:

Dukanova metóda pozostáva zo štyroch fáz:

  1. Útočná fáza. Povolených je denne päť jedál pozostáva­júcich z nízkotučných bielkovín a mliečnych produktov s nulovým obsahom tuku. Táto fáza trvá jeden týždeň.
  2. Striedavá fáza. Do jedálnička v tejto fáze môžeme pridať aj zeleninu, ale bez obsahu sacharidov. A na výber máme zo 100 povolených potravín.
  3. Konsolidačná fáza. Začína sa, keď sa dostaneme na vytúženú váhu. Vtedy si už môžeme dať aj zeleninu s obsahom sacharidov, jeden kus ovocia, dva krajce celozrnného chleba a jednu porciu tvrdého syra. Dvakrát týždenne môžeme zjesť aj sacharidové jedlo.
  4. Stabilizačná fáza. Tou by sme sa mali riadiť do konca života. Princípom je zjesť tri lyžice otrúb denne a zachovať jeden čisto bielkovinový deň v týždni. Mali by sme však konzumovať jedlá s nízkym glykemickým obsahom, hoci dvakrát do týždňa si môžeme dopriať dve jedlá podľa vlastnej chuti. Rovnako sa však treba vyhýbať výťahom a eskalátorom.
menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 09:02