jedeniepexels.com
StoryEditor

Ničí vám život strach z jedla? Možno máte novú poruchu!

13.03.2019, 14:02
Zdravie
Dlhé roky sa za poruchu príjmu potravy považovali len dve diagnózy – anorexia a bulímia. V poslednom čase sa však s novými chorobami akoby roztrhlo vrece! Spoznajte nové diagnózy, ktoré z jedla robia vášho nepriateľa.

Paleorexia

Odvíja sa od slova paleolit, ktoré označuje dobu kamennú. Priaznivci tejto diéty tvrdia, že by sme sa mali stravovať tak ako naši prapredkovia. Teda jesť len to, čo sa jedlo pred 2,5 miliónmi rokov, ako ryby, mäso, zeleninu, ovocie, huby, korienky, orechy. A úplne zo stravy vylúčiť obilniny, strukoviny, mliečne výrobky, soľ, cukor a olej. Od tohto spôsobu stravovania ich neodrádza ani to, že praľudia sa tak stravovali, lebo nemali na výber, a nie preto, lebo by im to zaručovalo lepšie zdravie či dlhovekosť. 

 

Suplorexia

Táto porucha sa vyznačuje úzkostlivou konzumáciou doplnkov výživy namiesto poriadneho jedla. Postihnutí majú dokonale naštudované všetky internetové stránky, na ktorých sa predávajú zdravé doplnky, a ich jedálniček tvoria najmä tablety s rybím olejom, pilulky s obsahom čučoriedkového prášku, tablety s jablčným octom, výťažky z bromelaínu či vláknina vo forme prášku. 

Carborexia

Vyznačuje sa nezmyselným strachom zo sacharidov, ako sú cestoviny, chlieb či ryža. Postihnutí tvrdia,  že inzulín, ktorý sa v tele po konzumácii sacharidov uvoľňuje, zvyšuje chuť do jedla, spôsobuje inzulínovú rezistenciu a ukladanie tuku. Carborektici sa riadia glykemickým indexom potravín, a preto považujú sirup v sladenom nápoji i zemiaky za rovnaký jed. V štedrej miere si však dopriavajú mäso, mliečne výrobky či tuky. Odvolávajú sa napríklad na Atkinsovu diétu, v ktorej sa sacharidy takmer nevyskytujú, a napriek tomu dokáže človek schudnúť desiatky kíl.

 

Ortorexia

Termín, ktorý označuje nezdravú posadnutosť zdravým jedlom, sa objavil už v roku 1997. Na rozdiel od anorexie, kde ide o kvantitu jedla, ortorexia sa zaoberá jeho kvalitou.  Ortorektici odmietajú potraviny, ktoré obsahujú tuky, konzervanty, »éčka«, glukózovo-fruktózový sirup či umelé farbivá. Ich jedálniček preto tvorí iba zopár potravín v bio kvalite. Táto porucha je okrem nevyváženosti poriadne náročná aj na peňaženku. 

 

Pyrorexia

Toto ochorenie súvisí s informáciami o takzvanej živej strave.  Pyrorektici sa obávajú jesť čokoľvek, čo bolo zahriate na viac ako 60 °C.  Veria totiž, že pri varení sa ničia enzýmy, ktoré sú dôležité pre zachovanie zdravia. Preto konzumujú takmer výlučne surové jedlo, ako ovocie, zeleninu či orechy, z ktorého sa však často horšie absorbujú živiny. Výsledkom je síce úbytok na váhe, ale aj zhoršenie zdravotného stavu.

Gojirexia

Názov tejto poruchy pochádza zo slova označu­júceho sušené plody kustovnice čínskej. Ochorenie sa vyznačuje presvedčením, že niektoré potraviny majú zázračné, liečivé a omladzujúce účinky. V kuchyni gojirektika môžeme okrem spomínaných goji (podporujú dlhovekosť) nájsť huby reishi (liečia rakovinu), bobule açai (najsilnejší antioxidant), prášok z macy (omladzuje organizmus), chlorelu (detoxikácia organizmu) či šťavu noni (regeneruje bunky). K poruche patrí aj dôkladná kontrola toho, či sú potraviny vhodne skladované a spracované.

 

Carnorexia

Názov pochá­dza z latinského výrazu pre mäso, resp. telo – carno. Vyznačuje sa odmietaním všetkých živočíšnych produktov vrátane vajec, mlieka, rýb a niekedy aj medu. Dôvodom je presvedčenie, že ak zo stravy vylúčime všetko, čo pochádza od zvierat, predĺžime si život a zbavíme sa všetkých chorôb. Opak je však pravdou, a nedostatok vitamínov a minerálov, ktoré sa nachádzajú iba v mäse, nám môžu spôsobiť vážne zdravotné problémy.

 

Liporexia

Porucha je spôsobená obavami, že konzumácia jedla s obsahom tuku okam­žite zvyšuje hladinu cholesterolu, čo vedie k upcha­tiu ciev, infarktu alebo mŕtvici. Spoznáme ich podľa toho, že často používajú slovné spojenie »nasýtené mastné kyseliny« a tým, že sú jedlo ochotní skonzumovať až po podrobnom preštudovaní etikety s nutričnými hodnotami.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 09:17