shutterstock.com
StoryEditor

Hnev dokáže ublížiť, ale zároveň zhoršiť váš zdravotný stav. Ako si s ním účinne poradiť?

16.01.2022, 20:00
Zdravie
Hnev je prirodzená emócia, ktorá prepadne raz za čas každého z nás. Mali by sme ho kontrolovať alebo vyjadriť naplno? Pravdou je, že potláčaný hnev môže mať negatívny vplyv na naše zdravie.

Sústreďte sa na emócie
Najskôr musíte porozumieť samy sebe. Hnev vzniká ako reakcia na problém. Môže ním by napríklad smútok, strach alebo samota. Tieto pocity ste v sebe z nejakého dôvodu uzavreli. Sústreďte sa na ne. Ak tieto pocity vyriešite, hnev sa stratí. Len ho správne nasmerujte: do fyzickej práce alebo športovej aktivity. Nezabúdajte tiež, že hnev sa nemusí vyventilovať len agresivitou, ale napríklad aj slzami. Plač predstavuje veľmi efektívny spôsob, ako zo seba vypustiť emócie.

Je hnev skutočne len emóciou?
Hnev môže vznikať a zanikať z mnohých dôvodov. Uponáhľaná doba však nedovoľuje človeku sadnúť si a zistiť príčiny, naopak, rieši skôr dôsledky. Veľakrát pri hneve môžete reagovať prehnaným konaním a správaním bez toho, aby ste sa trochu vžili do roly druhej osoby a presadili trocha empatie. Naraz vám všetko dá zmysel a prehnané reakcie budú preč.

Hnev môže byť dobrým sluhom, ale aj zlým pánom
Mnoho ľudí považuje hnev za negatívum zdravého životného štýlu, a preto sa ho snažia potláčať. Tento prejav je však prirodzenou súčasťou života a dá sa s ním pracovať, ak vieme ako. Hnev je vyvolávaný mnohými impulzmi. Môže ísť napríklad o obranu pred nespravodlivým správaním alebo útokmi z rôznych strán. Ak sa hneváme, zvyčajne strácame veľa energie.

Na druhej strane nás však hnev môže posunúť ďalej a povzbudiť nás k vytrvalosti či snahe nevzdať sa. Aj keď si to nemyslíme, hnev môže byť aj užitočný nástroj. Produkuje v našom tele obrovské množstvo energie, ktorú môžeme využiť. Z biologického hľadiska nám umožňuje väčšiu efektivitu. Naše zmysly sú pri hneve vybičované na maximum, často reagujeme rýchlejšie, ako myslíme. Ak je táto energia dobre nasmerovaná, môže nás posunúť vpred. Ako príklad si môžeme uviesť nejakú pracovnú úlohu. Ak ju nevieme dokončiť, začneme sa hnevať. Ak však energiu nasmerujeme správnym smerom, môžeme ju dokončiť omnoho rýchlejšie. Je však nutné mať na pamäti to, že o zdravom a motivujúcom hneve môžeme hovoriť len vtedy, ak nás nezačne ovládať. Je preto nesmierne dôležité naučiť sa, ako predísť nekontrolovateľným prejavom.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 13:15