chudnutiepexels.com
StoryEditor

Neviete schudnúť po pôrode z brucha? Môže byť za tým tento problém

05.03.2019, 09:27
Zdravie
Tučné brucho u ženy po pôrode nie vždy znamená to, že sa nesnaží schudnúť a necvičí. Pokiaľ trpí diastázou, môže sa snažiť, koľko chce, ale väčšinou ostáva brucho veľké a nie pevné. Pojem diastáza je však na Slovensku stále neznámy.

Skúsená fyzioterapeutka a matka dvoch detí Monika Šrenkelová vie, ako sa žene dokáže zmeniť život, keď sa zbaví diastázy.  Ako sa žena cíti a ako prebieha liečba? 

Mnoho žien nevie po pôrode schud­núť z brucha, aj keď cvičia pravidelne. Môže za tým byť práve diastáza?

Je to možné. U mnohých žien to tak je. Ak cvičia s trénerom, každý tréner by mal vedieť diagnostikovať diastázu a odlíšiť veľké a tučné brucho. Či je na brušnej stene tuk, alebo je u danej ženy prítomná diastáza a cvičenie jej môže všetko ešte zhoršiť. Čo znamená, že žena nebola v dobrej kondícii pred otehotnením?Ak sa brušná stena nedá dokopy, za ten stav môže byť zodpovedný aj vývin ženy, keď bola ešte sama malým bábätkom. Aj tam mohla nastať chyba. Veľmi málo sa o tom hovorí. Existujú svalové skupiny, ktoré môžu za to, že sa danej mamičke brucho nestiahne, pretože preskočila niektorú z etáp motorického vývoja, keď ona sama bola bábätko, a svaly sa neaktivovali práve vtedy, keď to bolo potrebné. Brucho ostalo nefunkčné. A keď je brucho nefunkčné, a do toho príde aj gravidita, tak prestáva plniť svoj účel. Je len obalom, ale neplní opornú funkciu pre vnútorné orgány, napríklad pre zažívacie orgány, urinogenitálny trakt atď. Jedným z faktorov, ktorý na to vplýva, je aj to, v akej miere sa žena hýbala a bola športovo aktívna.

S kým by mali ženy riešiť diastázu?

Riešiť by to mali fundovaní fyzioterapeuti. Diastáza je diagnóza a patrí do rúk zdravotníkom, nie trénerom. Diastáza je komplexný problém funkčnosti celého organizmu. Nie je to síce život ohrozujúci stav, ale netreba ho ani podceňovať. Zanedbaná diastáza sa rokmi bude zhoršovať, čo sa prejaví bolesťami chrbtice, oslabeným panvovým dnom, a teda možnou stresovou inkontinenciou, prob­lémom so zažívaním, veľmi častý je aj pruh. Pri diastáze je prítomná aj svalová nerovnováha. Znamená to tiež, že žena nemá stabilitu vo vlastnom strede, a teda že sa nevie ovládať v statike, jej trup je oslabený práve pre diastázu. Ak je problémom pohyb v statike, dynamický tréning jej môže ublížiť.  Ak tréner nevie, že žena trpí diastázou, zbytočne ju zaťažuje, a brucho bude reagovať tak, že buď sa brušná stena zafixuje v nesprávnom postavení, alebo sa bude zväčšovať. Sú aj také prípady, keď žena pravidelne cvičí, ale brucho sa aj napriek tomu zväčšuje. Keď ku mne príde žena, ktorá mi povie, že schudla z nôh, rúk, zadku, ale brucho sa jej zväčšilo, hneď viem, kde je problém. Horší prípad je, keď príde žena s už zafixovaným bruchom. Tam to musím najprv celé uvoľniť, aby ho vôbec vedela stiah­nuť. A s tým je veľmi veľa práce.

Aké ženy majú najväčší problém s  diastázou?

 Najviac žien, s ktorými cvičím, zhruba 75 %, je po cisárskom reze. Ale mnoho žien mám aj takých, ktoré vôbec necvičili, neboli aktívne, a tie sa snažím naučiť, ako vedome zapájať jednotlivé svaly. Nájdu sa aj športovo aktívne, mám aj fitnesky, karatistky. Ony majú sval pevný, ale bol nesprávne zaťažovaný. Veľakrát nesprávne cvičili, a teda neaktivovali brušnú stenu správne, a doslova si vypracovali vypuklé brucho alebo pruh. Dokonca diastázu, a to ešte ani nerodili.Ako zistíte, že žena trpí diastázou? Dôležitá je správna diagnostika. V spomínanom mieste, v stredovej čiare – linea alba, ktorá sa tiah­ne od hrudnej kosti po lonovú kosť, sa meria rozostup svalov. A to pomocou šírky prstov – 2,5 cm je tolerancia, pod hranicou ktorej ešte o diastáze nehovoríme. Všetko, čo je ale navyše, sa už za diastázu považuje. Dôležitá je prítomnosť tzv. striešky, ktorá sa väčšinou prejaví, keď ležíme a dvihneme vystreté nohy asi 20 cm nad zem.

V mieste nad pupkom alebo aj pod pupkom, sa nám urobí hrboľ alebo strieška. A tá strieška je patológia, tá nie je žiaduca. Hovorí nám však, že sú uvoľnené všetky svaly brucha pod priamym brušným svalom, ktorý je v prvej vrstve. Svaly tak nie sú oporou pre vnútorné orgány. Svaly brušnej steny musia plniť funkciu opornú, a nielen obalovú.Vedia ženy aj samy zistiť, že trpia diastázou? Je dôležité povedať, že diastáza je po pôrode prirodzený fyziologický stav. Ale najneskôr do troch mesiacov od pôrodu by mala zmiz­núť. To znamená, že brušné svaly by sa mali naspäť prirodzene stiahnuť. Ak sa tak nestane, žena to môže spozorovať práve tým, že sa jej vytvorí strieška, ktorú sme už spomínali. Niektoré ju zbadajú aj v tehotenstve, čo tiež nie je dobré. Keď napríklad už v tehotenstve žena vidí obrysy bábätka, tak je to signál toho, že brušná stena je veľmi oslabená. V takomto prípade sa brušné svaly samy nestiahnu. Ak po troch mesiacoch od pôrodu brucho akoby zastane, už nepracuje a začne tvrdnúť. To si vie žena odpozorovať aj sama a väčšinou cíti, že niečo nie je v poriadku. Aj keby vám gynekológ povedal, že to nemusíte riešiť, že sa to do roka samo upraví, tak ja hovorím, že nie. Keď už brucho tvrdne, je potrebné sa tomu venovať čo najskôr.

Ako sa dá diastázy zbaviť?

Diastáza je reverzibilný stav, teda ak sa nezmenia nesprávne pohybové stereotypy, diastáza má tendenciu vrátiť sa. A hlavne, ak sa nedalo bruško do poriad­ku po prvej gravidite, každá ďalšia daný stav zhorší. Ale ak žena pravidelne cvičí, najprv pod dohľadom fyzioterapeuta, ktorý presne vie, ako má so ženou cvičiť, diastáza bude pekne reagovať. Všetko závisí od toho, v akom stave žena príde. Sú brušká, ktoré vyriešim za desať hodín, a potom je to na dotyčnej žene, ako si ho udržiava. Ale sú aj také prípady, kde potrebujem najprv doslova vymazať zaužívané stereotypy, dostať to na nulu a potom naučiť ženu správne cvičiť a dýchať. To môže trvať aj pár mesiacov. Väčšinou to vždy upravíme cvičením. Skalpel je až na poslednom mieste. V Koši­ciach mám nastavenú spoluprácu už s viacerými lekármi, ktorí mi aj pred zákrokom pošlú ženu, pretože aj im sa lepšie urobí zákrok, ak sú brušné svaly trénované.

Čo môžu ženy urobiť v rámci prevencie? Aby sa diastázy po pôrode zbavili čo najskôr?Najdôležitejšie je vybudovať si v sebe návyk sa hýbať. Žena nemusí byť vrcholová športovkyňa. Ale ak cvičí a posilňuje, tak sa spevňujú svalové vlákna. Preto telo tých, ktorí cvičia, vyzerá pevne. Tie, ktoré necvičia, sú také »mľandravé«. Mnoho žien sa nehýbe, čo je škoda.  Veľkým faktorom je aj vek, kedy žena rodí. Štruktúry svalov brucha sú ovplyvnené kolagénom, ktorého produkcia rokmi klesá. Ak je tehotenstvo do trid­siatky, je to v poriadku, horšie je to neskôr. Vplyv má taktiež aj strava. Čím viac sacharidov a jednoduchých cukrov žena konzumuje, tým je to horšie. Strava je faktor, ktorý vie ovplyvniť každá žena.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 15:13