cereáliepexels.com
StoryEditor

Chutia vašim deťom cereálie? Táto informácia vás nemilo prekvapí

01.03.2019, 12:19
Zdravie
V dobrej viere, že robíme niečo pre zdravie svojich detí, zalievame im na raňajky cereálie s mliekom. Ale vedeli ste, že miska týchto krúžkov, štvorčekov či lupienkov môže mať toľko cukru ako čokoláda a toľko soli ako slané tyčinky?

Keď si pozrieme krásnu škatuľu cereálií s kreslenou postavičkou a nahrubo vytlačenými nápismi, ako »obsahuje 8 vitamínov a vápnik« alebo »vysoký obsah vlákniny«, sme presvedčení, že to je naozaj to najlepšie, čo im môžeme ráno ponúknuť. Žiaľ, málokto si už otočí škatuľu, aby zistil, koľko v skutočnosti obsahuje cukru, tuku či soli…

Možno vás to šokuje, ale takmer všetky nami skúmané cereálie obsahovali v jednej porcii toľko cukru, koľko nájdeme v jednej čokoládovej tyčinke s orieškami či miske vanilkovej zmrzliny. V jednej miske tak nášmu dieťaťu dodáme v priemere 16 gramov cukru – čo sú asi štyri lyžičky tohto bieleho jedu. A to je pre deti v predškolskom veku celodenná odporúčaná dávka!

A pre takýto vysoký obsah cukru energia  našim deťom celé dopoludnie nevydrží. Keď si totiž hneď ráno dajú raňajky s takým vysokým glykemickým indexom, hladina cukru im rýchlo stúpne a rovnako rýchlo klesne – a o hodinu už pociťujú hlad i malátnosť. Glykemický index sa síce mierne  znižuje pridanou vlákninou i mliekom, ktoré obsahuje tuk, ale napriek tomu je glykemická hodnota cereálií v prie­mere okolo 80, čo už ani spomínané spomaľovače nezachránia.

 

A ešte horšie je, že pri detských cereáliách sa často stretávame aj s vyšším obsahom soli. Denne by mali deti v predškolskom veku prijať najviac 3 gramy sodíka, kde je už zahrnutý aj sodík v chlebe a ostatných potravinách. Žiaľ, niektoré sladké raňajky ho obsahujú prekvapivo v hojnom množstve. Mnohých rodičov môže odradiť obsah nasýteného tuku. Človek by si myslel, že ho objaví najmä v syre, slanine či údeninách, no na prekvapenie – nachádza sa aj v detských cereáliách! Deti by mali denne prijať okolo 16 až 18 g nasýteného tuku a v jednej miske cereálií dostanú aj tri gramy.

Podľa odborníkov je však toto množstvo v norme. A dosť pozitívne to je aj s vlákninou, ktorej by deti mali prijať okolo 25 g denne.  Ak výrobca uvádza, že jeho výrobok vlákninu obsahuje, väčšinou je na prvých miestach v prehľade ingrediencií uvedená celozrnná múka. A priemerne sa obsah vlákniny pohybuje okolo 5 gramov, hoci nájdu sa aj také cereálie, kde je ho sotva gram.

 

Netvrdíme, že by sa mali cereálie stať pre vaše deti zakázanou potravinou. Podľa niektorých lekárov je miska cereálií vhodnejšia než biely chlieb s maslom a so salámou. Treba si však dávať pozor, aby raňajky neobsahovali priveľa cukru, tuku či soli. Alebo si môžeme cereálie vyrobiť sami, keď zmiešame misku ovsených vločiek s nakrájaným ovocím, sušenými hrozienkami či orieškami. Vtedy aspoň budeme vedieť, čo našim deťom po­núkame.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 21:26