unsplash.com
StoryEditor

Včely nám okrem medu dali ešte jeden dar. Dokáže bojovať proti alergiám či zápalom v tele

10.01.2022, 12:00
Zdravie
Propolis je živica, ktorú vytvárajú včely. Obsahuje zmes včelích slín, vosku a látok z rastlín, a stromov. Už v minulosti ho ľudia používali ako liek, ktorý bojuje proti rôznym zdravotným problémom. Pozrite sa, aké zázračné a liečivé vlastnosti v sebe ukrýva tento včelí dar.

Zázrak menom propolis

Vedeli ste, že med nie je jediné, čo včely vyrábajú? Zlúčenina nazývaná propolis sa vyrába z miazgy na ihličnatých alebo vždyzelených stromoch. Keď včely spoja túto miazgu s vlastnými slinami a voskom, vytvoria lepkavý produkt, ktorý sa používa ako náter na stavbu ich úľov. Ľudia používali propolis už pred tisíckami rokov najmä kvôli jeho vzácnym a liečivým vlastnostiam. Napríklad Gréci ním liečili absces, Asýrčania ho nanášali na rany či nádory a Egypťania ho používali na balzamovanie múmií. Zloženie propolisu sa líši od umiestnenia včiel či od toho, ku ktorým stromom a kvetom majú prístup. Avšak podľa vedcov propolis v sebe ukrýva viac než 300 samostatných zlúčenín. Zvyčajne pozostáva zo živice, včelieho vosku, peľu a z rôznych druhov esenciálnych  a aromatických olejov. Taktiež obsahuje látky, ktoré sú charakterizované ako antioxidanty.

Liečivé vlastnosti včelieho daru

Tým, že propolis obsahuje rôzne druhy antioxidantov, dokáže bojovať proti chorobám a rôznych zdravotným problémom v tele. Konkrétne obsahuje flavonoidy, ktoré si vyrábajú rastliny ako formu ochrany. Bežne sa nachádzajú v potravinách, o ktorých sa predpokladá, že majú antioxidačné vlastnosti. Patrí sem napríklad ovocie, zelený čaj, zelenina či červené víno. Propolis obsahuje okrem antioxidačných aj antibakteriálne, antivírusové či protizápalové vlastnosti. Pozitívne pôsobí aj proti parazitárnym či plesňovým ochoreniam. Niektoré z látok prítomných v propolise môžu mať aj protirakovinové vlastnosti. Pri akých zdravotných problémoch dokáže teda propolis pomôcť?

Článok pokračuje na ďalšej strane

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 08:34