pexels.com
StoryEditor

Mýty o cukrovke: Prestaňte veriť všetkému, čo sa hovorí

15.10.2018, 15:08
Zdravie
Diabetes patrí medzi najrozšírenejšie civilizačné choroby u nás aj vo svete. Aj napriek tomu, že sa o cukrovke každú chvíľu píše a hovorí, stále koluje niekoľko mýtov, ktorým väčšina z nás verí.

Mýtus č. 1: Cukrovku spôsobuje nadmerná konzumácia sladkostí

Ľudia si myslia, že za vznikom cukrovky stojí závislosť na sladkostiach. Potom sa ľudia zo strachu vyhýbajú cukru. Pravdou však je, že diabetes má síce úzky súvis so zlou životosprávou, ale netýka sa konzumácie sladkostí a cukru. Spúšťačom sú zlé stravovacie návyky, nezdravý životný štýl. Rizikovými faktormi sú smažené jedlá, alkohol, nadváha, fajčenie, nedostatok pohybu a veľa stresu.

Mýtus č. 2: Cukrovkou trpia len starí ľudia

Je síce pravda, že diabetes postihuje staršie osoby, ale to neznamená, že ochorieť nemôže aj mladý človek. Vďaka sedavým prácam a neaktívnym spôsobom života už nie sú výnimkou ani mladí ľudia alebo dokonca teenageri.

Mýtus č. 3: Štíhli ľudia nemajú cukrovku

Je pravda, že cukrovkou trpia viac ľudia, ktorí majú nadváhu. Avšak, nemôžeme hádzať všetkých do jedného vreca. Cukrovkou môžu trpieť aj štíhli ľudia. Naviac, jeden z najčastejších príznakov je práve veľký úbytok váhy a únava.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 17:10