dreamstime
StoryEditor

Využiť ju len v kuchyni by bola veľká škoda. Obľúbená ingrediencia má mnoho ďalších výhod

08.01.2022, 06:00
Zdravie
Od zníženia cholesterolu až po zlepšenie funkcie mozgu je kokosový olej spájaný s množstvom zdravotných výhod. Aj keď sa väčšinou používa najmä pri varení, môže sa aplikovať na pleť či vlasy a pozitívne tak vplývať na celkové zdravie vašej pokožky. Pozrite sa, aké benefity v sebe ukrýva kokosový olej.

Zabíja plesne a baktérie

Kokosový olej v sebe ukrýva vlastnosť, ktorá pozitívne pôsobí proti mikroorganizmom. Táto vlastnosť je veľmi dôležitá pre zdravie pokožky, pretože mnohé typy kožných infekcii, vrátane akné, celulitídy, zápalu vlasových váčkov či plesniam, vznikajú v tele najmä kvôli prítomným baktériám a hubám. Aplikácia kokosového oleja priamo na postihnuté miesto môže zabrániť rastu týchto kožných infekcii. Toto všetko dokáže najmä vďaka tomu, že v sebe obsahuje kyselinu laurovú, ktorá zabíja baktérie a kyselinu kaprínovú, ktorá ničí ich korene.

Zázračný liek na zápal v tele

Chronický zápal býva hlavnou zložkou rôznych typov kožných porúch ako psoriáza, dermatitída či ekzém. Kokosový olej je tak zázračný liek, že má okrem antibakteriálnych aj protizápalové účinky a zmierňuje bolesť. Ak ho aplikujete na problémové miesto, dokáže zmierniť zápal a veľmi rýchlo zlepšiť stav kožného problému, pretože v sebe obsahuje antioxidanty, ktoré neutralizujú zápal v tele. Avšak túto schopnosť na pokožku nemá len pri vonkajšom použití, ale aj pri jeho konzumácii.  

Bojovník pri liečbe akné

Aj keď niektorí odborníci tvrdia, že kokosový olej upcháva póry, zistilo sa, že môže skutočne pomôcť pri liečbe akné. Tento kožný problém sa poväčšine lieči liekmi na predpis, avšak tie sa zameriavajú len na zápal, ktorý dokážu znížiť. Naopak kokosový olej nepomáha len znižovať zápal, ale aj tvorbu akné. Je to vďaka jeho antibakteriálnym vlastnostiam mastných kyselín, ktoré majú pozitívny účinok pri prevencii rastu baktérii spôsobujúcich akné. Aby ste dosiahli čo najlepšie výsledky, kokosový olej by sa mal aplikovať priamo na pokožku v oblastiach, kde sa akné vyskytuje.

Článok pokračuje na ďalšej strane

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 09:18