Pravidelné cvičenie má veľmi pozitívny vplyv na zdravie, okrem iného znižuje riziko srdcových a cievnych ochorení, znižuje krvný tlak, funguje ako prevencia obezity, znižuje hladinu cholesterolu a zlepšuje celkové duševné zdravie. Doktor Mike Knapton z British Heart Foundation zdôraznil, že fyzická aktivita je tiež dobrá pre zdravie mozgu a môže vám pridať niekoľko rokov života. Ak nepatríte medzi nadšencov fitness centier alebo vás nebaví beh alebo bicyklovanie, nájdite si pohyb, ktorý vás bude tešiť. Výborne funguje napríklad tanec, svižné prechádzky alebo aj práca v záhrade.Pixabay
StoryEditor

3 najväčšie zabijáky zdravia: Vyvarujte sa im a budete zdravšia!

11.09.2018, 10:39
Zdravie
Niektoré ochorenia má na svedomí genetika alebo niekoľko ďalších okolností, ktoré neovplyvníme. Ale potom sú tu tie, ktoré súvisia s našim životným štýlom. Poradíme vám, čomu by ste sa mali vyvarovať, aby ste sa cítili stále dobre.

Príliš solíme

Bez soli nevydržíme, avšak mali by sme si strážiť svoju spotrebu. Svetová zdravotnícka organizácia tvrdí, že optimálne množstvo pre dospelých je cca 6 g, čo je zhruba čajová lyžička. Ak má telo soli veľa, zadržiava vodu, vznikajú opuchy, zvyšuje sa krvný tlak a srdce sa musí viac namáhať. Vznik srdcovo-cievnych chorôb alebo zlyhávanie ľadvín je tiež zapríčinené prílišnými solením. Tiež môže dochádzať k vylučovaniu vápniku, čím stúpa riziko osteoporózy. Lenže obmedziť soľ neznamená len nasypať do polievky menej soli. Majte na pamäti, že soľ sa nachádza v pečive, údeninách a ďalších jedlách. Zamerajte sa na čerstvé jedlo a dochucujte bylinkami.

Veľa alkoholu

Dať si tu a tam „decko“ je v poriadku a dokonca môže nášmu zdraviu pomôcť. Ak to však začneme preháňať, začne naše telo pomaly chátrať. A to po fyzickej aj psychickej stránke. V prvom rade trpí naša pečeň. Devastujú sa však aj ďalšie orgány a časti tela. Medzi ne napríklad patrí mozog či srdce. Bola preukázaná aj súvislosť medzi pitím a vznikom niektorých druhov rakovín. Alkoholici majú preukázateľne redšie kosti, mávajú problémy s plodnosťou, spánkom a tiež s oslabenou imunitou. Je to z toho dôvodu, že alkohol zbavuje telo minerálov a vitamínov.

Fajčíme

Všetci vieme, že fajčenie škodí zdraviu. Aj to, že skracuje život, zvyšuje riziko rakoviny a srdcovo-cievnych či pľúcnych chorôb. Tento zlozvyk však naše zdravie poškodzuje omnoho viac. Viete napríklad, že fajčenie má na svedomie vznik rôznych alergií a súvisí tiež s plodnosťou ženy? K zahaseniu cigarety by vás tiež mohlo prinútiť zhoršovanie kvality pleti, zbytočné vrásky a podobne.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 16:09