profimedia
StoryEditor

Máte ju doma? Známa bylinka lieči jednoducho kozmetické problémy či otvorené rany

04.01.2022, 08:30
Zdravie
Aj keď je to menej známy kvet, zaslúži si oveľa viac pozornosti. Mnohí bylinkári a farmaceuti sa snažia po celé roky dokázať jedinečné hojivé účinky zázračnej rastlinky. V posledných rokoch sa dokonca potvrdilo niekoľko zdravotných výhod.

Liečili ňou už v antike

Biela ľalia pochádza z Ázie a Severnej Ameriky. Pre jednoduché pestovanie a jej trvanlivosť po odrezaní ju môžete nájsť už takmer v každej domácnosti. Nájdu sa však aj tí, ktorí ju pestujú najmä vďaka hojivým účinkom, ktoré sa o nej tradujú už od antiky. Zväčša sa vysádza ako okrasná rastlina v mesiaci august. Keďže existuje viac druhov tejto rastliny, tá liečivá sa nazýva Lilium Candidum. Ľalia už sama o sebe pôsobí krehko a zároveň vyžaruje akúsi silu. Aj keď je medzi liečivými bylinkami menej známa, v posledných rokoch sa jej okrem bylinkárov začali venovať aj farmaceuti a potvrdzovať väčšinu z jej zdravotných výhod. Dokonca sa jej účinok potvrdil aj pri výskumoch niektorých druhoch nádorových ochorení kože. Na druhej strane je potrebné vedieť, že by sa ľalia biela mala podľa odbornej literatúry užívať len na vonkajšie použitie, pretože bezpečnosť pri vnútornom užívaní nie je dostatočne podložená.

Hojí rany a pomáha pri ekzémoch

Ľalia má najmä sťahujúce, protizápalové a antibakteriálne účinky. Taktiež dermatologikum, pretože pomáha pri ochoreniach kože a proti plesniam. Obsahuje rôzne organické kyseliny, steroidné zlúčeniny a dusíkaté látky. Najúčinnejšími zložkami sú flavonoidy, ktoré majú protivírusový a antioxidačný účinok a glykozidy, ktoré majú protizápalový účinok. Aj keď sme spomínali, že vnútorné použitie ľalie bielej nie je dostatočne preskúmané, vnútorne sa používa na gynekologické ťažkosti. Pri vonkajšom použití pomáha liečiť najmä kožné problémy ako vredy, kožné vyrážky, ekzémy či herpes. Medzi ďalšie dôležité zdravotné benefity patrí liečba popálenín, rán, rôznych zápalov či dokonca svalových bolestí. Vo všeobecnosti je však tinktúra z ľalie využívaná ako dezinfekcia na zahnisané rany či plesne.

Ako si vyrobiť tinktúru?

Z ľalie bielej sa väčšinou vyrába tinktúra ako masť alebo olej. Riedi sa v závislosti od intenzity, ale ak skúsite urobiť domácu tinktúru, tak použijete 50% alkohol, ktorý by sa mal riediť s prevarenou vodou 1:1. Potom je potrebné, aby ste v roztoku nechali vylúhovať kvety alebo cibuľky ľalie na slnečnom mieste 2-3 týždne. Masť si môžete vyrobiť z pripravenej tinktúry tak, že roztok zahrievate na slabom ohni cca hodinu. Masť sa používa ako univerzálne liečivo na opuch, štípance od hmyzu, bolesť svalov či na zapálené šľachy a kĺby. Olej má približne rovnaké účinky, avšak je oveľa jednoduchší na prípravu. Tým pádom, ak budete chcieť ľaliu v podobe oleju, takisto nechajte vylúhovať jej kvety či cibuľky na slnečnom mieste, ale už v olivovom oleji.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 12:31