Pixabay
StoryEditor

Najčastejšie dedičné choroby. Ako ich treba riešiť?

26.07.2018, 11:03
Zdravie
Zvyčajne vieme, po kom z rodiny máme hnedé oči, po kom sme vysokí alebo nízki, s kým máme rovnakú krvnú skupinu. Viete však, aké choroby sa vo vašej rodine dedia?

Rakovina hrubého čreva
Ak máte v rodine dedičnú formu rakoviny hrubého čreva, je tu isté riziko, že sa raz môže toto ochorenie týkať aj vás. Ak mali tento typ rakoviny dokonca dvaja blízki príbuzní, je vhodné vykonať genetické vyšetrenie.
Čo môžeme urobiť?
Ak nemáte žiadne problémy, je vhodné si po 50-ke raz za rok nechať u svojho lekára vyšetriť svoju stolicu jednoduchým testom na prítomnosť stopy krvi. Presnejšou diagnostikou je tzv. kolonoskopia.

Kŕčové žily
Smutnou správou je, že ak majú kŕčové žily vaši rodičia, s veľkou pravdepodobnosťou ich môžete mať aj vy.
Čo môžeme urobiť?
Genetickú záťaž neovplyvníte, avšak môžete zmenšiť vplyv faktorov. Prvým by malo byť udržanie si zdravej hmotnosti. Chorobu môžete rovnako vyvolať, ak máte zamestnanie, kde buď len stojíte alebo len sedíte. Ženy by mali zvážiť, akú si vyberú antikoncepciu. V súčasnosti sú aj šetrnejšie. Ak sa vám už kŕčové žily objavili, máte možnosť sa ich zbaviť. Liečba je bezbolestná, časovo nenáročná a veľakrát vyrieši problém natrvalo.

Prsia
Hrozí vám nebezpečenstvo, ak sa vo vašej rodine vyskytla rakovina pŕs. Samozrejme, ochorieť vôbec nemusíte.
Čo môžeme urobiť?
Zistite, kedy ochorela vaša mama alebo babka. Oznámte to gynekológovi a pravidelne sa nechajte prehliadnuť lekárom a robte si samovyšetrenie prsníkov doma. Výnimkou by nemala byť ani mamografia, na ktorú by ste po 40-ke mali chodiť minimálne raz ročne.

Cholesterol
Vysoká hladina cholesterolu v krvi sa tiež môže zdediť. Často ňou trpia už malé deti.
Čo môžeme urobiť?
V rodine, kde sa vyskytujú problémy so srdcom alebo s cievami v nižšom veku, majú rodičia právo, aby pediater vyšetril dieťaťu hladinu cholesterolu, aj napriek tomu, že navonok netrpí žiadnymi problémami. Nečakajte, kým bude dieťa staršie, pretože čím skôr sa prípadný problém zistí, tým lepšie a rýchlejšie sa dá dať všetko do normálu.

Zuby
Zubné kazy vznikajú pôsobením troch faktorov: zubné tkanivo, zloženie ústnej mikroflóry a strava. Dôležitá je však odolnosť jedinca voči zubným kazom. Pri dedičnosti sa dedí len menej kvalitná sklovina a postavenie zuba.
Čo môžeme urobiť?
Dá sa povedať, že môžete zdediť sťažené podmienky, teda, že vaša zubná sklovina sa ľahšie naruší. Avšak neznamená to, že nemáte žiadnu šancu so zubným kazom bojovať. Prvým krokom je zdravá strava a pravidelné prehliadky u svojho zubára.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 19:36