pixabay.com
StoryEditor

Toto ste netušili: 7 vecí, ktoré škodia našim zubom

17.07.2018, 16:26
Zdravie
Žiarivý úsmev holywoodskych hviezd je niečo, o čom snívame. Taký úsmev pridá človeku na pôvabe a príťažlivosti. Avšak biele zuby môžu narušiť veci, ktoré vyzerajú na prvý pohľad nevinne. Vôbec nehovoríme o cigaretách alebo káve.

Lieky. Mnohé preparáty obsahujú látky, ktoré môžu zuby zbaviť belosti a ovplyvniť aj ich zdravie. Medzi ne patria mnohé antibiotiká, sirupy a tiež pastilky na bolesť hrdla.

Výrazne farebné ovocie. Medzi ne patria napríklad maliny, čučoriedky, ostružiny alebo brusnice. Sú neuveriteľne chutné a zdraviu prospešné, avšak na zuboch nechávajú ružový alebo fialový farebný tón. Väčšinou tieto plody nejeme často, avšak ich nadmerná konzumácia by sa mohla na zuboch prejaviť. Pre ich bezpečnú konzumáciu sa odporúča si zuby opláchnuť po zjedení.

Nápoje a sladkosti. Bohužiaľ, nie je to len káva a čaj, čo úsmevu môže dodať žltý nádych. Nepriateľmi sú aj rôzne farebné limonád, červené víno a tiež ovocné šťavy. Farebný filter môžu tiež spôsobiť cukrovinky, ktoré nešetria všetky farby dúhy.

Bielenie zubov. Znie to divne, avšak verte, je to tak. Bieliaca procedúra má v skutočnosti len dočasný účinok. Mesiac alebo dva budú vaše zuby krásne, avšak po určitej dobe žiarivosť vyhasne. Je to preto, že látky počas bielenia narúšajú sklovinu.

Barbecue omáčka. Pikantná a chutná, skvelá ku každej grilovačke. Avšak je schopná zmeniť farbu zubov. Takže k upratovaniu po grilovačke pridajte dôkladné čistenie chrupu.

Arašidové maslo. V Amerike obľúbená pochúťka dorazila aj k nám. Pochúťka však našim zubom ubližuje.

Ústna voda. Je určená na osvieženie ústnej dutiny. Ak je však človek dlhý čas na ceste a nemá si kde umyť zuby, je záchranou. Väčšina z nich však obsahuje látku chlorhexidin. Je vynikajúcim antibakteriálnym prostriedkom, avšak vstrebáva sa do vrchnej vrstvy zubnej skloviny. To má veľký význam na likvidáciu zubného povlaku, avšak vedľajším účinkom bývajú škvrny, ktoré sa môžu objaviť na zuboch.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 02:17