pexels.com
StoryEditor

3 najväčšie mýty o kliešťoch, ktorým sme doteraz verili

12.07.2018, 15:37
Zdravie
Počasie priam láka na prechádzky v prírode, avšak vy sa bojíte, pretože práve začala sezóna obávaných kliešťov? Živo predstavujete, ako s ním letíte na pohotovosť, pretože ho neviete vybrať. Nemusíte sa báť. Presvedčíme vás, že okolo kliešťov je veľa mýtov.

Kliešte sú skloňované vo všetkých pádoch. Avšak, mali by sme sa kvôli strachu vzdať prechádzok v prírode? Dovoľte, aby sme vám vyvrátili mýty.

Olej, krém, vazelína ...

Zabudnite na radu našich babičiek, že kliešte zdochnú. Ak ich potrieme olejom, krémom alebo vazelínou. Jediné, čo tým dosiahneme je, že kliešť sa začne dusiť a rýchlejšie vylúči potenciálne nakazené sliny do krvného obehu. Následky môžu byť katastrofálne. K jeho odstráneniu použite pinzetu a mydlo.

Kliešťa je najlepšie vykrútiť

Ak na sebe spozorujete kliešťa, rozhodne s ním nekrúťte! Tento postup je absolútne zlý. Kliešťa chyťte pinzetou a kývajte s ním zo strany na stranu. Druhou možnosťou je vziať hubku alebo froté látku a pohybujeme s ňou ľahko dovtedy, kým sa kliešť nepustí.

Riziko nám hrozí len v lete

Ste na omyle! Kliešte majú najradšej vlhké prostredie. Pri vysokých teplotách vlhko chýba. Počas horúcich mesiacov zaliezajú do zeme, kde prežívajú prisatí na hlodavcoch. Obdobie, kedy je najpravdepodobnejšie chytíte kliešťa je jar a jeseň. Kliešte začínajú svoju aktivitu už pri 5 stupňoch Celzia!

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 17:24