pinterest.com
StoryEditor

Potláča depresie a zlepšuje pamäť. Pozrite sa, čo s vami robí káva chvíľku po vypití

03.05.2018, 14:46
Zdravie
Priemerný Slovák vypije ročne až 3 kg kávy, Fíni za rovnaký čas vypijú až 11 kilogramov. Či už je to veľa alebo málo, viete, čo sa deje po konzumácií s vašim telom?

Káva je buď kvalitná alebo nekvalitná. Nezáleží na tom, či máte prekvapkávanú, rozpustnú alebo kávu z kapsúl. Výskum vytvárali na ľuďoch, ktorí v priemere vypili 4-6 káv denne, čo odpovedá na 250 až 350 mg kofeínu za deň.

SRDCE

Ak vás trápi nízky krvný tlak, možno vám doktor odporučil, aby ste pili kávu. Nie, skutočne na vás neskúšal placebo efekt. Kofeín skutočne zrýchli pulz a zvýši krvný tlak, avšak tieto účinky sú len krátkodobé. Pri pravidelne konzumácii sa krvný tlak vyrovná. Káva dokonca znižuje cholesterol.

PĽÚCA

Káva pôsobí ako látka, ktorá rozširuje priedušky. V minulosti sa dokonca používala na liečbu astmy. Podľa denník The Telegraph kofeín rozťahuje pľúca a odporúča sa podávať pacientom s dýchacími problémami.

ŽALÚDOK

Trápia vás vredy alebo žalúdok? Alebo vás páli záha? Potom by ste si mali túto aromatickú pochutinu odoprieť. Ak však nepatríte do tejto skupiny a váš metabolizmus stagnuje, kávy v rozumnom množstve sa nebojte.

ČREVÁ

Káva vo všeobecnosti zlepšuje trávenie bielkovín. Urýchľuje vylučovanie odpadu. Nezáleží ani na tom, či káva obsahuje alebo neobsahuje kofeín.

INTELIGENCIA  A PAMÄŤ

BINGO! Ak ste dúfali v pozitívne účinky kávy na mozgovú činnosť, tak ste sa nemýlili. Už 20 minút po vypití tohto nápoja nám zaručí, že sme pozornejší. To ale nie je všetko! Káva dokáže zlepšiť pamäť až na 24 hodín po vypití. Celoživotný konzumenti kávy si zas budujú ochranu proti Alzheimerovej chorobe.

ENERGIA

Pijete kávu hneď po prebudení, aby ste boli okamžite použiteľná? Tak vás možno prekvapíme, že nerobíte dobre. Najlepšie urobíte, keď prvú šálku kávy vypijete až o hodinu na to, ako vstanete. Kávou spánok nedoženiete. Kofeín v skutočnosti nepridáva energiu, iba navodí pocit, že sa cítite menej unavení.

NÁLADA

Káva podporuje dobrú náladu. Tá sa dostaví hodinu po jej vypití. Avšak, všetko s mierou. Ak to preženiete, môžete namiesto optimizmu pociťovať úzkosť.

SPÁNOK

Káva pred spánkom ako záruka prebdenej noci? Áno, ale iba vtedy, ak si dáte tri hodiny pred ľahnutím minimálne dvojité presso.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 09:02