pixabay.com
StoryEditor

Hormonálna rovnováha – 3 kroky k jej obnove

28.02.2018, 07:30
Zdravie
Veľa žien má problémy s hormonálnou rovnováhou. S nepríjemnými symptómami menopauzy a s ňou súvisiacimi hormonálnymi zmenami. Ako sa tomu vyhnúť a čo robiť alebo nerobiť, aby hormóny správne fungovali? Ponúkame vám 3 jednoduché rady.

Dnes už vieme, že strava, spôsob života a životné prostredie bezprostredne ovplyvňujú ľudské telo. Rovnako na hormóny pôsobia tieto okolnosti zásadným spôsobom. Hormonálnu rovnováhu, to znamená, prirodzenú tvorbu hormónov v tele, narúša lieková forma hormónov v podobe antikoncepcie a chémia v každej životnej oblasti- od varenia po kozmetiku a hygienu – a samozrejme strava.

Vyhýbajte sa priemyselne spracovaným potravinám

Výrobky z bielej múky, rôzne keksíky či bagetky, rafinovaný cukor, ryžu, pšeničnú múku aj alkoholu nahraďte celozrnnými výrobkami, zeleninou, ovocím a orechmi. Jedzte skutočné potraviny.

Povedzme si narovinu, že éra strašenia maslom, masťou a vajcami skončila. Bolo potvrdené, že bežne konzumované maslo a vajcia telu prospievajú. Ani na kvalitnej masti nie je nič zlé. Priemyselne spracované margaríny a oleje telu škodia. Práve tie majú vysoký obsah omega mastných kyselín. Tieto látky síce telo tiež potrebuje, avšak v súčasnosti ich konzumujeme viac ako je potrebné.

Zvýšte príjem omega- 3 mastných kyselín z rýb, chia semiačok, vlašských orechov a olejov z nich vyrábaných.

Bráňte sa xenoestrogénom

Tie sú pre ľudské telo cudzie chemické látky, ktoré napodobňujú svojím účinkom pôsobenie ženského hormónu estrogénu. Dokážu oklamať receptor estrogénu a prinútiť ho k činnosti alebo ho zablokovať. Ich zdrojom sú plasty, pesticídy, hygienické čistiace potreby aj kozmetika.

Vyhýbajte sa chémií- dávajte prednosť chemicky neošetreným potravinám. Používajte biokozmetiku, tradičné domáce prostriedky ako sú ocot, soľ alebo citrónová šťava. Nevarte v plaste, neukladajte do neho potraviny a nahraďte ich nádobami zo skla. Teflón v kuchyni nahraďte nerezovými výrobkami, keramikou alebo kameňom.

Estrogény napodobňuje tiež sója. Okrem narušenia rovnováhy ohrozuje aj trávenie a celkové zdravie organizmu. Zvyšuje tiež riziko alergií.

Zvýšte príjem superpotravín

Čo sú to? Potraviny bohaté na živiny, antioxidanty, minerály a vlákninu. Odporúčajú sa napríklad včelie produkty, ktoré stimulujú vyváženú produkciu hormónov v organizme.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 09:43