StoryEditor

9 fitnes mýtov, ktoré treba okamžite zbúrať

24.05.2018, 17:45
Zdravie
Ak ste sa už pustili do cvičenia, isto ste sa stretli s množstvom protichodných rád, ktoré vás neustále zneisťujú. Vraj treba cvičiť nalačno, vraj si treba zapisovať každé sústo, vraj sa tuk premení na svaly a podobné bizarnosti. Pozrite si najzaužívanejšie mýty a potom sa kľudne pustite do cvičenia.

Mýtus: Aby ste boli vo forme, postačí vám cvičiť jeden až dvakrát týždenne

Pravda: Na to, aby ste videli reálne výsledky, mali by ste cvičiť 3 až 5x do týždňa. Ak sa vám podarí navštíviť fitko len jedinýkrát, nevyťažíte toľko benefitov, ako pri pravidelnej námahe.

 

Mýtus: Najlepší čas na cvičenie je hneď zrána

Pravda: Najlepší čas na cvičenie je presne vtedy, keď vám sa vám podarí cvičiť pravidelne. Ideálne by ste si mali z cvičenia vytvoriť denný návyk, takže ak sú neskoré návštevy fitka vašou radosťou, pevne sa ich držte. Ak zas dávate prednosť rannému behu, vrhnite sa radšej naň.

 

Mýtus: Dvíhanie činiek premení tuk na sval

Pravda: V svaloch nenájdete žiadny tuk. Čisto fyziologicky, sú to jednoducho dve rozdielne tkanivá. Tuková vrstva je pod kožou, medzi svalmi a okolo vnútorných orgánov, ako napríklad okolo srdca. Svalovú vrstvu nájdete zas v celom tele. Takže nič.

 

Mýtus: Cvičenie je najlepším spôsobom na schudnutie

Pravda: Keď sa pokúšate zhodiť pár kíl, nemyslite si, že ich môžete vycvičiť a pritom zjesť, čo vám príde pod ruku. Experti hovoria, že chudnutie sa takmer vždy začína významnými zmenami vo vašom jedálničku. Tieto zmeny dokonca hrajú podstatne väčšiu rolu, ako samotné cvičenie.

 

Mýtus: Brušáky sú najlepšou cestou na vyrysované brucho

Pravda: Na rozdiel od brušákov, ktoré cielia len na brušné svalstvo, tzv. planky zapájajú hneď niekoľko svalových skupín – vpredu, vzadu aj zboku. Keď túžite po pevnom jadre tela – obzvlášť po takom, kde by bol vidieť legendárny pekáč buchiet – musíte precvičovať všetky tieto svaly.

 

Mýtus: Na vypadnutie z formy potrebujete najmenej dva týždne

Pravda: Nuž, kiežby! U väčšiny ľudí sa svalové tkanivo začne lámať už po týždni bez pravidelného cvičenia. Preto aj také obyčajné dvojtýždňové letné opustenie sa počas all inclusive dovolenky môže mať neblahé následky.

 

Mýtus: Zabehnúť maratón je ideálny spôsob ako byť fit

Pravda: Z behu na dlhé trate môžete skutočne vyťažiť množstvo benefitov. Aj bez toho, aby ste to preháňali. Ak denne zabehnete pri plnom výkone 5 – 10 minút, môže vám to poskytnúť to isté, ako hodiny behu. Ľudia, ktorí sa venujú behu hoci aj niekoľko minút denne vidia na svojom zdraví a kondičke rovnaké blahodárne účinky ako tí, ktorí týždenne odbehnú viac ako tri hodiny.

 

Mýtus: Denník zjedených potravín vám pomôže sledovať a kontrolovať čo jete

Pravda: Aj keď poctivo sledujeme, čo vkladáme do úst a akí sme aktívni, často zvykneme preceňovať a nadhodnocovať realitu. Ľudia totiž zvyknú preceňovať cvičenie a, naopak, podceňujú množstvo potravy, ktoré zjedia.

 

Mýtus: Športové nápoje sú najlepší spôsob ako doplniť tekutiny po cvičení

Pravda: Väčšina športových drinkov sú len kombináciou vody a cukry. Experti namiesto toho odporúčajú doplniť tekutiny čistou vodou a snackom s vysokým obsahom proteínov.

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 05:28