pexels.com
StoryEditor

Chystáte sa chudnúť? Toto je 5 faktorov, ktoré musíte dodržať

08.01.2018, 10:00
Zdravie
María Teresa Barahona sa už viac ako tridsať rokov venuje povolaniu nutricionistky so zameraním na chudnutie. Za ten čas si overila, že problémom nie sú kilá navyše, problémom sú dôvody, ktoré ich spôsobujú. „Ak sa nezbavíte príčiny, nezmiznú ani kilá,“ hovorí v rozhovore pre denník ABC, z ktorého pre vás vyberáme zaujímavé myšlienky. Predsa len, je začiatok nového roka, možno ste si aj vy zaumienili schudnúť zopár kíl a dobré rady z praxe sa vám budú hodiť.

Tým najdôležitejším pri diéte je podľa vás psychologická podpora

Podľa mňa je mimoriadne dôležité doplniť chudnúci režim aj vhodnou terapiou. Človek, ktorý sa pokúša schudnúť musí totiž nevyhnutne zmeniť svoje správanie. Každý sa musí naučiť identifikovať svoje emócie, pochopiť ako sa správajú ľudia v jeho okolí, keď príde čas na jedlo, kto sabotuje jeho pokusy o chudnutie či obzvlášť nebezpečné momenty (bagety na pumpe, hotelové recepcie, rodinné oslavy) – a ako sa v jednotlivých situáciách zachovať. K tomuto treba doplniť ďalšiu mimoriadne dôležitú vec – diéta sa musí prispôsobiť vášmu životnému štýlu a nie naopak. Len kvôli tomu, že sa pustíte do chudnutia predsa ešte neprestanete cestovať, či stretávať sa s priateľmi vonku. Prirátajte si k tomu aj cvičenie, oddych či mieru stresu a vyjde vám z toho, že sa budete musieť naučiť a priviesť do praxe celkom nový životný štýl.

V podstate sa zdá, že teóriu chudnutia ovládame všetci.

No jedna vec je teória, druhá vec je prax. Veľa ľudí vie, že by nemala používať kreditku a na konci mesiaca zistia, že sa dostali do mínusu 1000 eur. Zameňte si to s kalóriami. Keď sa pokúšame chudnúť, vstupuje do procesu mnoho faktorov. Päť z nich však musíme neodmysliteľne dodržiavať, bez vyjednávania. Jedlo treba prežúvať pomaly, jesť päťkrát denne, vypiť dva litre vody, pravidelne cvičiť a mať kontrolu na emóciami.

Podľa vás neexistujú potraviny z ktorých sa priberá alebo chudne.

Neexistujú! Aby ste tomu rozumeli, môžem uviesť aj príklad. Predstavte si váš bežný účet, len namiesto eur dosaďte kalórie. Všetko čo zjete, nabehne na účet a všetko čo spálite, z neho odíde. To čo príjmete by ste, logicky, mali aj vydať. Záleží potom od kalórií, ktoré má každá potravina, od jej množstva a aj od typu fyzickej aktivity, ktorej sa venujete.  Keď desaťminútová prechádzka nebude mať rovnaký efekt ako hodinový beh. To všetko treba mať na zreteli.

Čoho sa máme držať pri nakupovaní?

Poradila by som vám, aby ste si ešte predtým spísali menu na celý týždeň. Potom budete vedieť, čo už máte v chladničke a špajzy a ktoré potraviny musíte dokúpiť. V supermarkete potom kúpte len to, čo máte na zozname bez ďalších lákavých potravín, ktoré sa na vás usmievajú z každého rohu. Takto si tiež budete istí, že máte k dispozícii všetko potrebné, keď sa rozhodnete variť.

Čo by v našom zozname nemalo chýbať?

V špajzy by nemali chýbať základne produkty, ako sú cestoviny, ryža, strukoviny, zemiaky, rybacie konzervy, mlieko či olej. Je vhodné mať aj nejaké strukoviny a zeleninu v konzerve, aby ste si mohli pripraviť rýchly šalát v prípade potreby. V chladničke by sa mali nachádzať jogurty, vajíčka, zelenina, ovocie. V mrazničke dva typy potravín: mäso, ryby a chlieb a už uvarené jedlá ako šošovicový prívarok, dusené mäso, vývar, guľky z mletého mäsa...

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. apríl 2024 10:05