profimedia
StoryEditor

Najdôležitejšieho minerálu má väčšina ľudí v tele nedostatok. Ako ho získať?

28.11.2021, 20:00
Zdravie
Je jedným zo siedmich základných minerálov. Okrem správneho fungovania mozgu a pomoci pri svalovej či nervovej činnosti hrá niekoľko ďalších dôležitých úloh v našom tele. Avšak pozor, aj keď sa zdravo stravujete je možné, že ho nemáte dostatok. Ako spoznať, kedy je potrebné pridať do jedálnička magnézium?

Príznaky nedostatku magnézia

Telo dospelého človek obsahuje okolo 25 gramov magnézia, z ktorých si kostrový systém ukladá 50-60%. Zvyšok je prítomný v svaloch, mäkkých tkanivách a telesných tekutinách. Ak však telo neprijíma dostatok magnézia, prejaví sa to na našom zdraví. Nedostatok magnézia môže spôsobovať napríklad cukrovka, nadmerná konzumácia alkoholu či vedľajší účinok niektorých liekov. Na začiatku sa deficit prejavuje stratou chuti do jedla, zvracaním, únavou či slabosťou a nevoľnosťami. V pokročilejšom štádiu sa môžu objaviť svalové kŕče, necitlivosť, záchvaty a dokonca aj zmeny srdcového rytmu. Ak trpíte čo i len jedným z týchto príznakov, zbystrite!

Funkcie a výhody magnézia

Prečo pridať do jedálnička magnézium? Je dôležité pre mnohé životné funkcie, dôkazom čoho je aj jeho dôležitá úloha pri zdravej tvorbe kostí. Okrem toho je schopné udržovať zdravie svalov, vrátane srdca. Je vhodné ak máte problémy s migrénou alebo PMS (predmenštruačným syndrómom). Prispieva totiž k zníženiu nadúvania, citlivosti pŕs či zmeny nálad pri PMS. S tým je spojená aj úzkosť či depresia, kedy doplnenie magnézia dokáže napomôcť žľazám, ktoré riadia reakciu človeka na stres. Je vhodné aj ak trpíte cukrovkou 2. typu. Magnézium totiž kontroluje glukózu a metabolizmus inzulínu. 

V prášku, tabletách či v jedle?

Mnohé potraviny obsahujú vysoké hladiny magnézia, vrátane orechov a semien, celozrnných výrobkov a strukovín. Medzi najlepšie zdroje patria napríklad mandle, kešu, arašidy, špenát či sójové mlieko, v ktorých sa nachádza okolo 70 mg magnézia. Ak nie ste schopní získať dostatočné množstvo tohto minerálu prostredníctvom jedla, máte k dispozícii rôzne druhy doplnkov magnézia. Môžete ho nájsť buď v tabletách alebo v prášku. Mnohí lekári však upozorňujú, že najlepšie je najprv zamerať sa na zdravú, vyváženú stravu a až neskôr uvažovať nad magnéziom ako doplnkom. 

Pozor! Všetkého veľa škodí

Ak začnete užívať magnézium v tabletách či prášku je možné predávkovanie. Vysoký príjem z doplnkov môže viesť k problémom ako je hnačka, nevoľnosť či kŕče. Pozor! Veľmi veľké dávky sú schopné spôsobiť nízky krvný tlak, zadržiavanie moču či depresiu. Predávkovanie magnéziom zo stravy je však nepravdepodobné, pretože telo dokáže vylúčiť nadbytočné množstvo magnézia z potravy močom. Ak teda rozmýšľate nad magnéziom ako doplnkom, určite sa najprv poraďte so svojím lekárom. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 01:06