pexels
StoryEditor

Stretávame sa s ňou už od detstva, takmer každý deň. Nenápadná vec nám však dokáže ublížiť

21.11.2021, 16:25
Zdravie
Podvedome ho neberieme ako pozitívnu vec, no málokto tušil, že má pre náš organizmus nechcený dopad.

Málokto z nás sa dokáže zobudiť bez zvuku budíka v hodine, v ktorej si to želá. Faktom však je, že práve nepríjemný zvuk nám dokáže spôsobiť mnoho zdravotných problémov. Podľa výskumu Národného Inštitútu Zdravia v Japonsku, môže byť zobúdzanie na hlasný zvuk dokonca príčinou problémov so srdcom. 

,,Náhle prebudenie môže spôsobiť vyšší krvný tlak a srdcový tep. Okrem zvýšenia krvného tlaku môže alarm zvýšiť úroveň stresu tým, že vám zvýši adrenalín,'' uvádza štúdia a dodáva, že zobudiť by sme sa mali čo najprirodzenejším spôsobom. V najideálnejšom prípade by to bolo budenie za svetla, ktoré však nie je stále možné. Odporúča sa však odtiahnuť závesy pred spaním tak, aby vám vychádzajúce slnko svietilo priamo do tváre.

Ak sa však musíte zobudiť pred východom Slnka, odporúča sa, aby ste si nastavili mobil na vibrovanie - či nastavili (ak je to pre vás možné) svetlá na časovač. Zobúdzanie na dotyk alebo na svetlo je pre naše telo omnoho príjemnejšie a zdravšie, než na zvuk. 

Dôležitou časťou zdravého vstávania je tiež pravidelný spánkový režim, ktorý by ste mali dodržiavať v určitých hodinách. Tie by mali byť približne rovnaké, aby ste tak svojmu telu dopriali návyk. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 01:28