Ilustračné fotoFoto: pixabay.com
StoryEditor

Teplota stúpa: Zohrejte svoje telo a načerpajte novú energiu

15.12.2017, 10:19
Zdravie
Cítite sa unavené, bez nálady alebo potrebujete nakopnúť? Zrelaxujte svoje telo v saune, na bikram jóge či regeneračnom pobyte. Saunovanie je znamenitá zábava. Ak jej podľahnete, už si viete len veľmi ťažko predstaviť zimu bez jej pravidelných návštev.

Keď sa pre ňu raz rozhodnete, zhodnoťte, či je vaše telo v pohode. Pokiaľ cítite, že na vás niečo lezie, môžete si byť istá, že po saune sa budete cítiť úplne chorá a vyčerpaná. Na druhej strane je však sauna úplne nenahraditeľná ako prevencia proti prechladnutiu.

Aké sú hlavné zásady?

V saune človek strávi zhruba hodinu. Predtým ako sa zavriete do jej tepla, nemali by ste byť hladná ale ani prejedená. Odporúčame vám vyvarovať sa veľkým extrémom. Na regeneračné účely sa odporúča teplota vzduchu od 80 – 100 stupňov. Vyššia teplota je na regeneračné účely nevhodná.

Načo si dávať pozor?

Ako dlho v horúcej saune vydržíte je individuálne. Rozhodne sa však nesnažte lámať časové rekordy. Veľké prehriatie telu nielenže nepomôže, ale je dokonca nebezpečné pre srdce a celý organizmus. Optimálny čas je desať minúť. Keď sa začnete veľmi potiť a je vám trocha na odpadnutie, je to znamenie, že je čas skončiť a schladiť sa. Aj rýchlosť schladenia je individuálna. Najpomalší účinok má prechod na studený vzduch. O niečo rýchlejšie pôsobí studená sprcha. Najúčinnejší je skok do bazéna s teplotou vody 8 až 12 stupňov.

Podľahnite bikram joge!

Názory na bikram jogu sú rôzne. Pre niekoho predstavuje veľký extrém, pre iných závislosť a najlepší typ jogového cvičenia. Na čo sa musíme pripraviť? Na pomerne náročné hodinu a pól dlhého cvičenia v miestnosti vykúrenej na 40 stupňov. Tiež na veľa potu z vás a kolegýň a dynamickú sériu 26 jogových pozícií.

Môže sa stať, že začnete, ale po chvíli vás prepadne pocit, že to nezvládnete. Odporúčame nevzdávať sa hneď, pretože väčšinou po ďalšej chvíľke zistíte, že vaše telo mäkne a jeho pozornosť sa obracia dovnútra. Počúvate svoj dych, cítite ako z vás tečie a zrazu je vám dobre.

Keď to zvládnete, budete sa cítiť ako znovuzrodená. Bikram joga má silne detoxikačné účinky a pozitívne pôsobí na psychiku. Aktívnou formou zbavuje telo škodlivých látok, uvoľňuje stres a dodáva energiu. Pravidelným cvičením efektívne formujete svoju postavu a posilňujete svalstvo celého tela. Cvičením v teple dochádza k spaľovaniu kalórií a tuk pomaly, ale isto mizne.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 08:11