dreamstime
StoryEditor

Blahodárne pôsobí nielen na zdravie, ale aj krásu. Vyskúšajte benefity žihľavy

10.10.2021, 22:00
Zdravie
Dokáže poriadne popŕhliť, ale zároveň tiež prečistiť a prekrviť vaše telo. Žihľava a výťažky z nej pôsobia blahodarne aj na krásu. Napríklad pre vlasy predstavuje naozajstný zázrak.

MASKA proti lupinám

Žihľava prospieva rôznym typom vlasov a dokáže zmierniť celý rad problémov, ktoré vás trápia. Či už ide o posilňujúci odvar zo žihľavy pre jemné a mastné vlasy, žihľavový zábal so žĺtkami pre zničené vlasy alebo kúru pre obnovenie lesku a zdravého vzhľadu vašej štice. Žihľava pomôže aj proti lupinám. Vyskúšajte doma vyrobenú žihľavovú masku. Budete potrebovať hrsť nasekanej žihľavy a tri lyžice plnotučného tvarohu.
AKO NA TO: Pripravte si silný odvar zo žihľavy – listy zalejte v hrnci vriacou vodou, prikryte pokrievkou a nechajte lúhovať minimálne 2 hodiny. Získate tak hneď dva skrášľujúce elixíry: Po lúhovaní tekutinu preceďte a nevylievajte. Vylúhované listy zmiešajte s plnotučným tvarohom, zmes naneste v rovnomernej vrstve ku korienkom vlasov a nechajte, kým nezaschne. Potom ju spláchnite žihľavovým odvarom a vlasy umyte detským šampónom. Po jeho dôkladnom vymytí znova prelejte odvarom zo žihľavy a už neoplachujte.

Vitamínový PRÍVAROK

Nebojte sa pŕhlivej vlastnosti žihľavy. Po úprave sa na tanieri úplne stratí a vy tak získate skvelý zdravý prívarok. Na porciu budete potrebovať: asi 200 g listov čerstvých mladej žihľavy, 25 g masla, štvrtinu väčšej cibule, trochu octu a soľ s korením na dochutenie.
AKO NA TO: Žihľavu dajte do sitka, a aby prestala páliť, dôkladne ju niekoľkokrát prelejte horúcou vodou. Na panvici rozpustite maslo a osmažte na ňom nakrájanú cibuľku dozlatista. Pridajte nasekanú žihľavu a trošku vody. Miešajte asi 10 minút, kým nezmäkne. Osoľte a okoreňte podľa chuti. Do prívarku môžete primiešať aj vajce.

Žihľavový ČAJ

Táto všestranná rastlina sa výborne hodí aj na prípravu liečivého čaju. Pomáha vyplavovať baktérie z močových ciest a dobre pôsobí pri liečbe bolesti spojenej s artritídou, dokáže tiež znižovať vysokú hladinu cukru v krvi. Nie je však vhodná pre každého, preto je nevyhnutné sa pred pitím čaju poradiť s lekárom. Aj keď s radom problémov pomáha, môže byť kontraindikáciou k niektorým užívaným liekom. Vypite maximálne dve šálky denne. Ak ich budete piť pravidelne, napríklad v rámci ozdravnej kúry, nesmie to trvať dlhšie ako štvrť roka. Potom si dajte asi dvojmesačnú pauzu.
AKO PRIPRAVIŤ ČAJ: Hrnček listov žihľavy zalejte v kastróliku dvoma rovnako veľkými hrnčekmi vody, počkajte, kým sa voda nezačne variť, a potom ihneď odstavte. Nechajte chladnúť asi 6 minút, preceďte a ochuťte podľa potreby.

ODVAR pre lesklé vlasy

Žihľava dokáže vlasom vrátiť lesk, stimuluje vlasové folikuly a pomáha aj proti rozstrapkaným končekom. Pripravte si zmes, ktorá vlasom dodá silu a energiu.
AKO NA TO: Hrnček čerstvej žihľavy (môže byť aj sušená) zalejte štyrmi hrnčekmi vody, priveďte do varu a varte asi 20 minút. Preceďte a nechajte stáť cez noc. Do odvaru potom pridajte štyri polievkové lyžice jablčného octu, umyte si vlasy šampónom a na záver ich prelejte pripraveným odvarom. Opakujte pravidelne.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 15:33