pixabay.com
StoryEditor

Chronickú zápchu vyvoláva kombinácia 3 problémov. Ktoré sú to?

30.11.2017, 10:38
Zdravie
Väčšinou tento nepríjemný problém trápi nás, ženy. Keď nemôžete ísť niekoľko dní na záchod, hoci cítite, že už by aj bolo treba, je to stav, ktorý výrazne znižuje kvalitu života. Nervozita je na mieste. Prečítajte si, prečo sa vám to deje a aj to, ako si pomôcť.

 Na úvod treba povedať, že nie je zápcha ako zápcha. Je iné, keď sa vám to stane občas – keď idete na dovolenku a nabehnete na inú stravu, alebo napríklad doberiete antibiotiká a máte narušenú mikroflóru – takáto zápcha je jednoducho vyvolaná vplyvmi, ktoré keď sa odstránia, odoznie. V tomto článku hovoríme o zápche, ktorá je pre množstvo žien trvalý stav. Ak dlhodobo nechodíte na veľkú potrebu viac ako tri krát do týždňa, týka sa aj vás. A nejde iba o problém kozmetický (nafúknuté brucho), ale najmä o to, že zo zápchy sme podráždené a v tele sa nám neustále hromadia toxíny, ktoré tam už dávno nemajú čo robiť.

Máte málo pohybu

Znie to možno banálne ale ide o veľmi častý dôvod zápchy. Ak máte sedavé zamestnanie, po práci idete autom domov a večer trávite pred televíziou, nečudujte sa, že sa vám nehýbu ani črevá.

Riešenie: Jedine pohyb! Každý deň prechádzka, jóga, beh alebo aspoň vyšľapať si schody. Skúste urobiť sviečku alebo zopár brušákov, uvidíte, že sa vám črevá rozhýbu.

Máte zlú stravu

Málo vlákniny, málo tekutín, veľa mäsa a nepravidelná strava sa odrazia na vašom vyprázdňovaní. Musíte svoj jedálny lístok upraviť.

Riešenie: Jedzte viac ovocia, mliečnych výrobkov, strukovín a vlákniny. Ak vás dlhodobo trápi zápcha, vyslovene musíte siahať po potravinách, čo vám pomôžu. Skúste si dať večer pred spaním sušené slivky alebo figy a ráno biely jogurt a veľa vlažnej vody.

Ste vystresovaná

Ľudia, ktorí sú v strese, majú zápchu. Ľudia, ktorí majú depresiu majú zápchu. Jednoducho ste negatívnymi pocitmi tak paralyzovaná, že aj vaše črevá sa „zaseknú“.

Riešenie: Ak bývate viac smutná ako veselá a stále sa cítite ako v nejakom kŕči, možno je na čase vyhľadať odborníka. Zmiernením úzkosti, či už terapiou, zmenou životného štýlu alebo liekmi by sa postupne mal upraviť aj váš chúlostivý problém.

 Žiaľ, väčšinou ide o kombináciu viacerých alebo všetkých troch faktorov. Preto ženy, ktoré trpia chronickou zápchou musia robiť všetky opatrenia, aby boli v pohode: hýbať sa, jesť veľa vlákniny a ovocia, piť veľa vody a najmä sa vyvarovať stresu, najmä tomu rannému. Musíte zistiť, čo na vás platí. Na niekoho sušené slivky (fakt to funguje), na niekoho káva s cigaretou, na niekoho privstať si a dať si zopár brušákov. Ak viete, aby ste išli na záchod potrebujete svoj pokoj, doprajte si ho! Po preháňadlách siahnite až vtedy, keď už je ozaj zle, je to núdzové riešenie.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 23:23