Vaše rozhodnutie pravidelne cvičiť je iste chvályhodné, ale ak trávite všetok svoj voľný čas šprintováním a zdvíhaním činiek, nedávate vášmu telu dostatok času na zotavenie, čo môže zvýšiť riziko úrazov a vlastne brániť vášmu pokroku v chudnutí, varuje Jay Cardiello, odborník na fitnes a výživu a tréner superhviezd hudobnej scény. K jeho klientom patria napríklad 50 Cent a Jennifer Lopez. Cardiello navrhuje ponechať si jeden alebo dva dni v týždni bez cvičenia. Doktor Sean M. Wells, osobný tréner a autor knihy Double-Crossed: A Review of the Most Extreme Exercise Program, pre nakopnutie metabolizmu radí meniť cvičebný režim. "Ak cvičíte to isté niekoľko mesiacov, vášmu telu chýba výzva, čo znamená, že nespaľuje toľko kalórií, koľko by sa mohlo," vysvetľuje doktor Wells.Flickr
StoryEditor

Nebojte sa fitka! Činky z vás mužatky rozhodne neurobia

23.10.2017, 10:36
Zdravie
Autor:
iDnes
Chcete schudnúť a byť vo forme? Potom zaraďte do svojho programu posiľňovanie. Urobí pre vašu postavu i zdravie omnoho viac, ako si myslíte.

Možno ste aj vy podľahli obrovskému bežeckému boomu alebo vo veľkom bicyklujete a i napriek tomu stále nemáte postavu, po akej túžite.

Kardio je nepochybne skvelá záležitosť, ale sú jednoducho veci, ktoré vášmu telu dať nevie a nemôže. A aj keď sa väčšina žien posiľňovania bojí a má strach, že dvíhanie činiek z nich vyrobí mužatky, je to celkom nezmyselná predstava. Naopak, posiľňovanie bude pre vás omnoho prospešnejšie, ako si dokážete predstaviť.

Posiľňovať potrebujú aj ženy

Z výskumov vyplýva, že aspoň minimálne posiľňovanie zaraďuje do svojho pohybového režimu len 29 percent ľusí. No odborníci sa zhodujú na tom, že dospelý človek by mal posiľňovať dvakrát do týždňa. V prípade žien je táto situácia ešte horšia, lebo o posiľňovaní majú množstvo predsudkov.

Väčšina žien sa desí posiľňovania pre to, že má dvíhanie činiek spojené s kulturistkami a boja sa toho, že kvôli svalom stratia svoju ženskosť.  „Pravdu povediac, táto predstava je najväčším mýtom tohto športu. Skutočne sa nemusíte obávať, že by ste za noc zmužneli. Šanca je asi rovnaká, ako to, že sa z vás pri šoférovaní auta do Kauflandu stane profesionálna vodička, stihnete vyhrať dva závody a nájsť stratený poklad,“ hovorí výživový špecialista Michal Josef Tóth.

„Zo všetkých štatistík , mojich skúseností a vlastne aj pri pohľade na ulicu zistíte, že deväť desatín žien nemá dostatočnú úroveň aktívnej hmoty. Je to dané vplyvom evolúcie, keď ženy aj muži vykonávajú mnohonásobne menej fyzickej práce. Tým vzniká nižšia úroveň aktívnej hmoty, a tým pádom obmedzená možnosť tela spaľovať tuk.“

Posilňovanie vo fitnes centre môže byť v lete nepríjemné. Posilňovanie vo fitnes centre môže byť v lete nepríjemné. Flickr

​Ženy majú menej svalov ako muži a samozrejme aj celkom iné telesné dispozície i menej testosterónu, takže pri bežnej úrovni tréningu nikdy nezískajú vzhľad mužatky. Naopak, pravidelné posiľňovanie zabráni prirodzenému úbytku svalov, ku ktorému vekom dochádza a prospeje aj kostiam a kĺbom.

Chudnutie s činkami

Ďalší z mnohých predsudkov spájaný s posiľňovaním hovorí, že najúčinnejšie sa chudne s kardio aktivitami a posiľňovanie je metóda vhodná len na vyrysovanie svalov. Lenže práve vďaka pravidelnému posiľňovaniu môžete, naopak, v mnohých prípadov schudnúť omnoho efektívnejšie. Odborníci spočítali, že po hodinovom posiľňovaní je metabolizmuz nabudený ešte ďalších 38 hodín, čo znamená, že spálite viac kalórii aj v kľudovom režime.

Možno, že sa pri posiľňovaní vaša možnosť nezníži tak dramaticky, ako keby ste každý deň behali, ale určite to spoznáte na úbytku centimetrov. Lekár Wayne L. Westcott urobil v roku 2011 výskum, pri ktorom zisťoval, ako je to s úbytkom hmotnosti a formovaním postavy pri cvičení.

Za dvanásť týždňov posiľňovania (pri frekvencii trikrát do týždňa) bol priemerný úbytok tuku dva kilogramy a posiľňujúce ženy, naopak, pribrali jeden a pol kila svalov. Ženy tak schudli v priebehu posiľňovania len pol kila. No postava sa im opticky zmenila, sformovala sa tak, ako keby schudli tri a pol kila.

Lepší mozog i kosti

Ešte stále váhate? „Výhod a benefitov tohto cvičenia sú skutočne desiatky. Okrem toho, že prináša najrýchlejšie výsledky pri redukcii tuku, zaručuje najintenzívnejšiu zmenu kriviek vášho tela. Dochádza k rýchlejšiemu spaľovaniu a dlhodobému zrýchleniu metabolizmu. Prispieva k lepšiemu držaniu tela, pozitívne ovplyvňuje hormonálne hladiny. Zvyšuje kondíciu, silu a vytrvalosť, zlepšuje zdravie a priamo ovplyvňuje psychiku a náladu. Zlepšuje imunitný systém a takto by sme mohli pokračovať ďalej,“ vyratúva Michal Josef Tóth.

Štúdia z minulého roka zas tvrdí, že vďaka posiľňovaniu budete inteligentnejšie a udržíte svoj mozog vo forme. Dokonca sa zdá, že pravidelné posiľňovanie je skvelou prevenciou proti demencii a Alzheimerovej chorobe.

Vzhľadom k tomu, že ženy sú omnoho viac ohrozené osteoporózou, nie je od veci ani upozorniť na pozitívny vplyv, ktorý má posiľňovanie na kosti. Po štyridstiatke je priemerný úbytok kostnej hmoty u žien jedno percento za rok. Kosti sú krehkejšie a náchylnejšie k zlomeninám. A práve u žien, ktoré pravidelne posiľňujú, je úbytok kostnej hmoty preukázateľne menší a pomalší.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
17. apríl 2024 17:12