StoryEditor

Zlé správy. Doktor Bukovský nenechal na masle nitku suchú

17.10.2017, 14:30
Zdravie
Doktor Igor Bukovský nepoteší milovníkov masla. V rozhovore pre HN televíziu totiž na obľúbenej potravine nenechal nitku suchú. Zobral do rúk sto gramov masla a na kameru ukázal, že vlastne nie je o čo stáť.

„Najlepšia vec na tomto masle je 20 gramov vody, ktoré obsahuje,“ začal ironicky. „Ďalej je tam okolo 20 gramov takých mastných kyselín, ktoré považujeme z hľadiska kardiovaskulárneho zdravia za prospešné. No olivový olej ich má až 70 percent, vedľa neho je maslo obyvateľ suterénu. Máme tam ja päť gramov mastných kyselín, o ktorých obhajcovia masla tvrdia, že sú prospešné či podporujú chudnutie. No to je skutočne len päť gramov, teda príliš málo na to, aby som niečím argumentoval v prospech masla. A zvyšok sú mastné kyseliny, o ktorých vieme, že škodia srdcu a cievam. Ak budete aj naďalej jesť maslo ako váš hlavný tuk, nebudete tým pádom jesť žiadne dobré tuky,“ povedal nekompromisne.

Namiesto masla by sme teda podľa neho mali používať avokádo, olivový olej, repkový, konopný či tekvicový olej.

Ani argument, že maslo je prírodná potravina podľa doktora Bukovského neobstojí. „Ak niekto v takej ilúzii ešte stále žije, mal by sa jej veľmi rýchlo zbaviť. Fantázie o tom, že pochádza z kravičky, ktorá dáva mlieko sú z minulého storočia. To tak mali naše babky,“ usmieva sa.

No máme pre vás aj jednu dobrú správu. Ak si vaše obľúbené maslo natriete na chleba veľmi natenko, žiadny veľký problém nehrozí. Ak si však na každý krajerc chleba nahrubo navrstvíte maslo, konzumujete veľké množstvo tukov, ktoré nie sú nášmu zdraviu nijako prospešné.

Pozrite si, čo ešte doktor Bukovský povedal v rozhovore.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 06:24