Pexels
StoryEditor

15 faktov o ženskom tele. Čo potrebujeme vedieť, aby sme boli naozaj zdravé?

11.10.2017, 12:00
Zdravie
Zozbierali sme niekoľko základných tipov, ako si udržať svoje zdravie. Veď čítajte!

1. Chôdza JE šport!
Ľudia, čo do práce chodia pešo, sú zdravší, lepšie spia a majú lepšiu kondičku. Viac im to myslí a majú lepšiu náladu. Ako po športe. Tak do toho!

2. Príliš pozitívne myslenie nie je úplne bezpečné
Samozrejme, je fajn, keď ste naladené dobre a nepodliehate zbytočnému stresu a panike. Ale potláčať strach, stres, hnev, smútok či bezmocnosť bez toho, aby sme ich nevnímali ako signál, že treba niečo zmeniť alebo sa prispôsobiť situácii, nie je správne. Tieto pocity sú obranné mechanizmy organizmu, treba ich vnímať a nebáť sa im na chvíľu podľahnúť. Ľudskou rečou povedané – pokojne niekedy vypustite paru, vykričte sa alebo si užite melancholický deň.

3. Menštruácia signalizuje problém:
– že to so športom preháňate. Ak je telo zo športu v strese, a nie v príjemnej kondícii, stráca reprodukčnú schopnosť a prestáva menštruovať alebo je cyklus nepravidelný.
– že žijete v dlhodobom strese. Vtedy je nepravidelná, veľmi bolestivá a krvácanie zvykne trvať dlhšie ako obvykle.
– že treba pár kíl zhodiť. Ak máte veľkú nadváhu, vďaka tukovým bunkám navyše sa v tele tvorí viac ženského hormónu estrogénu. Vďaka nemu majú obézne ženy silné, dlhé a najmä nepravidelné krvácanie.

4. Viete, že mozog:
– má konzistenciu ako tofu?
– sa vyvíja približne do 40. roku vášho života?
– vydrží bez prísunu kyslíka asi 4 minúty, potom odumiera?
– si udržiavate v kondícii tým, že sa denne naučíte 15 slov v cudzom jazyku?
– spotrebúva 20 % kyslíka z krvného obehu?
– využíva rovnaké množstvo energie ako 10-wattová žiarovka?

5. Cigarety spôsobujú minimálne 13 druhov rakoviny
Nielen pľúca a hrtan, ale aj pankreas, močový mechúr, prsníky či pečeň sú v ohrození. Najlepšie je nikdy nezačať fajčiť, lebo aj keď prestanete, riziko ochorenia je rovnaké ako u nefajčiarov až po desiatich rokoch.

6. Ako rozoznáme depresiu od „zdravej“ zlej nálady či smútku?
Z depresie sa „nevyspíte“. Depresia vás o spánok pripraví. Život pre vás prestáva mať význam. Zažívate stavy úzkosti, často nevládzete vstať z postele, nechce sa vám ísť do práce, školy, nikde. Chcete len ležať. Akákoľvek fyzická aktivita vás unaví. A pozor – ženy ňou trpia častejšie!

7. Ženský infarkt je tichý zabijak
Existuje a je ho stále viac. Infarktu u žien. Aj u mladých. Najmä ak máte v páse viac ako 90 cm, fajčíte, žijete v strese a málo sa pohybujete – zmeňte to. Nemusí vás ochrániť ani menštruačný cyklus. A hlavne, pozorujte sa. Infarkt u žien má iné príznaky ako ten mužský a mnohé prichádzame k lekárovi neskoro. Pozor na únavu ako pri chrípke, na nadmerné potenie, zvracanie a tupú bolesť od čeľusti až po malíčky na ruke. Najviac infarktov sa podľa lekárov prihodí medzi ôsmou a deviatou hodinou ráno.

8. Nie, vitamín C nie je pri prechladnutí to najlepšie!
Je to mýtus, podobný tomu, že v špenáte je strááášne veľa železa. Ak na vás lezie chrípka alebo cítite, že budete prechladnutá, šup do lekárne, kupujte selén alebo zinok.

9. Ktoré lieky NAOZAJ môžete užívať počas tehotenstva?
Je pravda, že najlepšie žiadne. Ale nie vždy sa to dá a niekedy sú lieky dokonca lepšou alternatívou aj pre vás, aj pre dieťa, ako neutíchajúci kašeľ alebo alergia. V každom prípade, nehľadajte múdrosti na internete, ale pýtajte sa lekára. Ten vám povie presne, čo a kedy dieťatku neuškodí.

10. Ako sa nenakaziť od ostatných prechladnutím alebo chrípkou?
Robte toto:
Pite veľa vody, tá udržiava telo v kondícii. Dokonca, keď cítite, že vás obchádza choroba, zdvojnásobte množstvo vypitej vody. S citrónom, bez ľadu.
Umývajte si ruky. Vždy a všade. Chodievajte spať skoro pred polnocou. Ľudia, ktorí spia šesť a menej hodín, sú oveľa náchylnejší na prechladnutia.
V obdobiach, keď je chrípok veľa, siahnite po probiotikách. Pomáhajú imunite odolávať bacilom.
Vetrajte. Vždy a všade. A veľa.

Nerobte toto:
Nedotýkajte sa vlastnej tváre. Niekomu podáte ruku, potom si pretriete oči, hryziete nechty a baktérie sú tam, kde byť nemali.
Nepoužívajte papierovú vreckovku viac ako jedenkrát.
Nespite s nakazeným človekom. Ani s dieťaťom, ani s mužom, hoci ich milujete nadovšetko. Ak sú chorí, potrebujú vás zdravú, aby ste sa mohli starať.

11. Je pravda, že modré oči sú citlivejšie na ochorenia ako hnedé?
Áno. Všetko súvisí s pigmentovým epitelom, ktorý sa nachádza v oku a zabezpečuje správnu výživu a metabolizmus oka. Pri bledých dúhovkách je ho menej.

12. 5 potravín pre zdravé kosti
Silné kosti potrebujú vápnik a vitamín D
Nájdete ich v:
- rybách
- vaječnom žĺtku
- čerstvej pomarančovej šťave
- tvrdom syre
- kvalitných jogurtoch

13. Keď ste často hladná, vypadáva vám oveľa viac vlasov
Nechty, pleť a vlasy sú zrkadlom našej životosprávy. Vlasový folikul je napojený na cievne zásobovanie a keď nie je dobre vyživovaný, je príliš slabý na to, aby vlas udržal. Takže nehladovať, jesť!

14. 500 odtieňov sivej...
... a nie 50 dokáže rozoznať zdravé ľudské oko. Po štyridsiatke oči nestrácajú schopnosť rozlišovať farby, ale mnohé potrebujeme okuliare. Ich nosenie netreba odkladať s tým, že oči potom zlenivejú. Keď ich príliš namáhame, môžeme im uškodiť viac.

15. Afty nepodceňujte
Nie sú totiž len signálom, že telo nemá v poriadku imunitu a že má stres. Ak ich máte pravidelne a neviete sa ich zbaviť, sledujte svoj organizmus detailnejšie. Lekári už vďaka aftám rýchlo a včas diagnostikovali aj Crohnovu chorobu či celiakiu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
13. apríl 2024 00:32