Na dovolenke skúste exotické pouličné alebo typické jedlá.Flickr
StoryEditor

9 fatálnych chýb, ktorých sa dopúšťame v kuchyni

05.10.2017, 16:00
Zdravie
Prečo nepoužívať na vyprážanie slnečnicový olej? Koľko ingrediencií patrí na pizzu? A prečo neskladovať chlieb v igelitke?

Možno sme zručné kuchárky a v kuchyni vládneme železnou rukou. No je pár zaužívaných postupov, ktoré majú podľa denníka El País ďaleko k ideálu. Čomu sa teda vyvarovať? 

 

Naplácame na pizzu všetko, čo sme našli v špajzi

Čo sa týka pizze platí – menej je viac. Viac ingrediencií, horší výsledok. Rovnováha medzi cestom a ingredienciami je dôležitá, lebo sa musí upiecť vrchná časť spolu s tou spodnou. Ak si navrch naložíte 250 gramov mozzarelly, štyri plátky šunky, 5 hríbov, spodok vám pravdepodobne prihorí. Na pizzu klasických rozmerov by sme mali dať 100 gramov mozzarelly a 30 gramov zo šunky aj z hríbov. Odteraz teda už žiadne barbecue omáčky, pikantné klobásky, mäso, olivy a podobné zvyšky zo špajze. Maximálne 3 – 4 ingrediencie.

Vyhadzujeme tvrdý chlieb

Fakt, že sa zo včerajšieho chleba stala skala nie je dôvodom na jeho vyhodenie do koša. Dal by sa totiž recyklovať. Je to produkt podliehajúci skaze, ale keď nám už stvrdol, môžeme z neho urobiť krutóny – nakrájať ich na kocky, vypražiť a dať napríklad do pórovej polievky. Tiež z neho môžeme urobiť prézle – nastrúhať, dať do fľašky a šupnúť do mrazničky. Pred použitím ho stačí vysypať na tanier a za dvadsať minút sa rozmrazí. Alebo si tvrdší krajec dajte na raňajky ako toast.

Nechávame chlieb v igelitke

Nechávať chlieb v igelitke je fantastická vec no iba vtedy, ak z neho chceme gumený peceň. Ak ho však chceme krásne chrumkavý, najlepšie je nechať ho na mieste, kde môže dýchať. V drevenej zásuvke, v plátennej taške či keramickej nádobe. Mimochodom, chleby, ktoré sa predávajú v plaste, treba nechať na poličke v obchode. Neverte ani tým, ktoré vydržia v taške dva týždne bez pokazenia. Predstavte si, čo všetko doňho museli strčiť, aby vydržal tak dlho ´čerstvý.´

Namáčame do kávy úplne všetko

Čo by sme vlastne mali namáčať do kávy? Ortodoxný milovník kávy by povedal, že vôbec nič. No realita je iná. Napríklad trochu oleja v káve dosť prekrúti jej chuť. No taký cukor z keksíka káva príjme o kus lepšie. Ak teda raňajkujeme toasty potreté olivovým olejom s rozpučenými paradajkami, je lepšie striedať odpitie z kávy a odhryznutie z toastu.

Pripravujeme si kávu vopred

Aby sme si ráno vychutnali tú najlepšiu kávu, musíme si trochu privstať. Keď si totiž necháme pripravenú kávu cez noc s tým, že ráno si ju nalejeme, jej chuť bude horkejšia a intenzívnejšia. Zachrániť ju môžeme mliekom, ktoré horkosť zjemní a ostrú chuť prekryje. No experti radia pripraviť si šálku kávy tesne pred jej konzumáciou.

Olivový olej Olivový olej Pixabay

Vyprážame na slnečnicovom oleji, lebo je lacnejší

Používate slnečnicový olej namiesto olivového? Veď keď ide o obyčajné hranolky, nič sa nedeje? Liter olivového oleja stojí okolo 7 euro a slnečnicový do 2 euro, to je pravda. No myslieť si, že na vyprážanie stačí ten lacnejší je čistý mýtus. Skutočne si na občasné vyprážanie nemôžeme priplatiť trochu viac za kvalitný olivový olej? Do hustej polievky predsa taktiež dávame len kvalitné ingrediencie. Pri vyprážaní musíme mať na zreteli fakt, že tuk, ktorý používame, bude mať následky na chuť jedla aj na naše zdravie.

 

Nechávame dymiť olej na panvici

Keď sa chystáme vyprážať, pekne si počkáme, kým olej na panvicu nezačne dymiť, však? Lebo to je znamenie, že je teplota adekvátna.  No opak je pravdou. Keď už olej dymí, znamená to, že sme to prehnali a spálil sa. Najlepšie je vyliať ho a začať odznova. Spálený olej by sa nemal používať za žiadnych okolností. A ako vlastne vieme, že je olej už vhodný na vyprážanie? Jednoducho, vďaka triku, ktorý používali naše staré mamy – vhodili kúsok chleba na panvicu. Ak ostane na dne, teplota je príliš nízka. No ak rýchlo vypláva na povrch, olej má dokonalú teplotu na vyprážanie hocičoho.

 

Čím drahší syr, tým lepší

Aby ste si vychutnali dobrý syr, nie je potrebné finančne vykrvácať. Cena pri syre naznačuje dobu zrenia a nie kvalitu. Čím dlhšie zreje, tým je drahší. Kto má rád jemnejšiu chuť, stačí mu aj ten, ktorý zreje 48 hodín. Kto sa zas vyžíva v silnej aróme, siahne po 6 mesiacov zrejúcom syre. Druhý je drahší preto, lebo čím dlhšie zreje, tým viac vody stráca a celý proces sa predražuje.

 

Veríme, že zo stredu chleba priberieme viac ako z kôrky

Napriek tomu, že to počúvame po celý život, zo stredu chleba nepriberieme viac ako z kôrky. Chlieb nie je ako pomaranče, ktoré majú dve časti – stred a kôrka je to isté. Podľa dietologičky Juany Prada je to presne naopak – viac kalórii ma suchá časť, teda kôrka, lebo má menej vody a je koncentrovanejšia.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. apríl 2024 15:25