Výborný zdravý olovrant.Pinterest/littlefoodjunction
StoryEditor

Strašiak menom detská obezita. Ako s ňou zabojovať?

05.10.2017, 10:44
Zdravie
Najvážnejším problémom vyspelých krajín v posledných dvoch desaťročiach je narastajúci výskyt obezity populácie. O to šokujúcejší je rapídny nárast obezity detí a mladých ľudí. Odborníci varujú, že ak sa to nezačne riešiť, bude pribúdať čoraz viac ľudí s diabetom 2. typu a so srdcovo-cievnym ochorením.

Žiaľ, ani obezita u detí nie je nič výnimočné. To, že má malé dieťa oblé krivky, však neznamená, že je o neho dobre postarané. Naopak, ide o príznaky zle nastavenej životosprávy. Tento stav môže v puberte prejsť do prejedania sa zo stresu, čo pri zníženom výdaji energie bude mať vplyv na obezitu a choroby s ňou spojené. Pozorujeme rodinný výskyt obezity, aj keď genetická predispozícia nie je dokázaná. Vo väčšine prípadov ide o rodinne zaužívaný spôsob stravovania a pohybového režimu. Ak je jeden z rodičov obézny, je až 50% pravdepodobnosť, že aj deti budú obézne.

Niekoľko dobrých rád, ako prispieť k zníženiu hmotnosti vášho potomka:

  • Aspoň raz za týždeň sa celá rodina venujte fyzickej aktivite. To môže znamenať návštevu plaveckého bazéna, peší výlet alebo spoločnú prácu na záhrade.
  • Obmedzte jeho čas strávený pri televízore a za počítačom. Stanovte mu časový limit, ale nezabudnite mu ponúknuť vhodnú alternatívu trávenia voľného času. Rôzne krúžky, školy umenia a pod.
  • Sladké nápoje mu povoľujte len výnimočne. Rozhodne ich deťom s nadváhou neponúkajte k jedlu, ani ich nenechajte voľne uložené v chladničke na popíjanie počas dňa.
  • Dohliadnite, aby mal dostatok spánku. Podľa odborníkov je riziko obezity vyššie u detí, ktoré dostatočne nespia.
  • Dohliadnite na raňajky. Vynechávanie raňajok vedie k nárastu hmotnosti a skorým problémom s nadváhou. U detí okrem toho vedie k únave v škole a horším školským výsledkom.
  • Jedzte spoločne. Ak dieťa trpí nadváhou, je to problém celej rodiny a rodinné jedlo tento problém pomáha riešiť. Práve pri rodinnej večeri máte možnosť dohliadnuť na správne množstvo a zloženie stravy.
  • Podporujte zdravé desiatovanie. Desiata počas dňa nie je sama osebe zlá, naopak. Mala by sa skladať najmä z ovocia a zeleniny.
  • Vhodnou formou vzdelávajte svoje deti o účinkoch a zásadách zdravej výživy a životného štýlu. Pritom im, samozrejme, musíte ísť príkladom. Ak sami trpíte nadváhou, ukážte im, že sa snažíte aj vy sami uskutočniť pozitívne zmeny v stravovaní.

Výborný olovrant pre vaše deti. Výborný zdravý olovrant. Pinterest/littlefoodjunction

Desiata do školy

Ak sa trápite tým, čo dobré a zdravé pripraviť vašim deťom do školy, aby desiata neskončila v odpadkovom koši či zabudnutá v školskej taške, práve pre vás budú užitočné nasledovné tipy. Dajte si záležať na desiatej pre vaše dieťa, pamätajte, že vy budujete jeho stravovacie návyky!

Príklady vhodných desiatych

   *celozrnné pečivo s tvarohovou nátierkou, kvalitnou šunkou a k tomu cherry paradajky

   *celozrnné pečivo s tvarohovo-tuniakovou nátierkou a prúžky farebných paprík

   *celozrnné pečivo s lučinou, plátkami reďkoviek a paradajok

   *celozrnný pita chlieb naplnený zeleninou a domácim hummusom (cícerová nátierka)

   *tortillový wrap plnený zeleninou, potretý jogurtovým dresingom, pečenými kúskami kurčaťa (z večere) alebo so syrom a kvalitnou šunkou

   *celozrnný chlieb s arašidovým nesladeným maslom a pokrájaným ovocím

   *biely jogurt s nastrúhaným alebo na kúsky nakrájaným jablkom či bobuľovitým ovocím (čo je, mimochodom, jediný spôsob, ako napriek reklamným tvrdeniam naozaj získate jogurt s veľkými kúskami ovocia)

   *biely jogurt s vločkami a pokrájaným ovocím (napr. banán jogurt prirodzene osladí)

   *syr cottage so zeleninovými prstami (zelenina nakrájaná na prúžky, ktorými sa syr naberá) a ryžovými chlebíčkami

   *biely jogurt, hrsť mandlí a nakrájané jablko

   *mix sušeného ovocia (nesladené, nesírené) a orieškov (nepražených a nesolených)

   *šalát zo strúhanej mrkvy a jablkami s hrozienkami a kokosom

   *ovocný šalát pokvapkaný citrónovou šťavou s vlašskými orechmi

   *rozmixovaný banán s kefírom

   *jablkové pyré so slnečnicovými semienkami a bielym tvarohom alebo jogurtom

Viac sa o tejto téme dozviete v najnovšom čísle Fit magazínu, ktorý tvorí prílohu Zdravotníckych novín a Hospodárskych novín.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 13:20