pixabay.com
StoryEditor

Čakanie na zázraky sa nevypláca. Ani čo sa prsníkov týka...

25.08.2017, 14:00
Zdravie
Aký je najhorúcejší prsníkový ”to do“ zoznam? Začína sa pravidlom: neseďte nečinne so založenými rukami a končí sa tým, že čakanie na zázraky sa v prípade prsníkov nevypláca. A medzitým...?

Buďte všímavé k svojmu telu a k jeho signálom

Prsia môže oslabiť zápal, benígne útvary, abscesy alebo nádory, všímajte si preto pozorne všetky sprievodné príznaky. Pri zápale prsníkov sú uzliny pod pazuchou zdurené, môže sa pridružiť teplota, cysty alebo pigmentové zmeny v okolí bradavky. Pri abscesoch je ich citlivosť zvýšená a objavujú sa tvrdé, začervenané miesta, teplota. Pri nádoroch sú prsníky pred menštruáciou citlivé, objavuje sa výtok z bradavky alebo zmeny jej tvaru.

Alkohol s mierou

Obmedzte sa na 2 – 3 alkoholické nápoje týždenne, pretože sa predpokladá, že alkohol aj v malom množstve zvyšuje riziko vzniku rakoviny prsníka.

Vyšetrujte sa samy

Ideálne 3. – 4. deň po skončení menštruácie sa vyzlečte do pása a postavte sa pred zrkadlo. Pripažte a sledujte, či nepozorujete na prsníkoch alebo v ich okolí nejaké zmeny. Obe ruky zodvihnite a opäť sledujte prsia aj ich okolie vizuálne. V ďalšom kroku prehmatajte prsníky kĺzavým pohybom oboch dlaní. Sledujte, či nezacítite zatvrdnuté miesto alebo hrčku. Prehmatajte bradavky vo vnútri dvorca a jemne ich stlačte, či z nich nepresakuje výtok. Prsníky vyšetrite pohmatom aj ležiac na chrbte tak, že si pod lopatku podložíte vankúšik alebo zložený uterák. Prsníky prehmatajte krúživým pohybom z vonkajšej strany až k bradavke a potom si ruku založte pod hlavu a skontrolujte aj podpazušie a okolie kľúčnej kosti. Spravte to isté aj na druhej strane.

Pravidelne cvičte

Aspoň trikrát týždenne. Snažte sa držať tepovú frekvenciu nad jej základnou úrovňou aspoň počas 20 minút.

Sledujte svoju hmotnosť

Výskumy totiž ukázali, že ženy s nadváhou a s obezitou sú karcinómom prsníka ohrozené viac.

Nefajčite

Ak fajčíte, riziko mnohých druhov rakoviny, vrátane rizika vzniku rakoviny prsníka, sa zvyšuje.

Spite, oddychujte

Stres a únava sú ďalší protivníci v boji za vaše zdravé prsia.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 17:44