pexels.com
StoryEditor

Psychopati medzi nami: šéfovia, politici aj lekári. Chcú len moc a náš obdiv!

16.05.2017, 13:00
Vzťahy
Autor:
idnes. cz
Ich jediným motorom je moc. Doslova posadnutosť mocou a túžbou ovládať. Pre psychopatov vzťahy nič neznamenajú, ľudia sú pre nich iba prostriedok. Človeka dokážu rýchlo zmanipulovať a zničiť. Keď ho stretnete, rada znie: utečte!

S psychopatom ste sa možno už stretli. Pokiaľ ste mali šťastie, ani ste si to nevšimli. Pokiaľ smolu, spamätávate sa z toho dodnes. Ľudia bez svedomia, emócií s abnormálnym sústredením sa na seba. Ľudia bez rodiny, priateľov, fungujúcej rodiny. Predátory, ktorých jediným cieľom je moc a zneužívanie ľudí je hlavný prostriedok k tomuto cieľu. Psychopatia rozhodne nepatrí medzi okrajovú diagnózu. Presné čísla nie sú známe, ale odhaduje sa, že iba na Slovensku ich žije niekoľko tisíc. Presné čísla samozrejme nie sú známe, ale dá sa povedať, že tí menej úspešní sú v base a tí viac úspešní na vysokých pozíciách. „Psychopati doslova žijú z možnosti vládnuť, ovládať a kontrolovať. Preto ich nájdeme na všetkých pozíciách, ktoré tieto vlastnosti vyžadujú. Jedná sa o manažérov, politikov, policajtov, sudcov, učiteľov, lekárov či psychológov,“ menuje klinický psychológ z 1. Psychiatrickej kliniky LF UK Radek Ptáček. Psychopatov ale rozhodne nespoznáte na prvý pohľad! Najskôr vás očaria, vedia byť veľmi šarmantný. Až neskôr zistíte, že tieto svoje naučené vlastnosti uplatňujú iba voči tým, ktorí sa im na ceste hore hodia.

 Psychopata prezradí aj EEG

Termín psychopat sa v spoločnosti používa často ale skôr ako hanlivý výraz. Veľa krát sa používa v nesprávnej súvislosti. Psychopati sú ale oveľa viac ako len arogantní šéfovia, či drzí úradníci. Ich chorobu dokazujú aj špecifické zmeny na mozgu. Lekári pomocou EEG vedia odhaliť absenciu emócií a ľútosti. Rovnako tak mimoriadny egocentrizmus, vysoký pocit svojej vlastnej hodnoty. Vďaka aktivite či pasivite konkrétnych mozgových častí na rôzne podnety je tak možné psychopata presne diagnostikovať. Jeden z najväčších svetových odborníkov na psychopatiu Robert D. Hare píše vo svojej kihe Bez svedomia, že psychopati nepoznajú pocit viny, netrápia ich žiadne výčitky, nedokážu sa vcítiť do emócii druhých. Označuje ich za androidov, ktorým je ľahostajné aj utrpenie vlastnej rodiny. „Pokiaľ udržujú vzťahy so svojimi partnermi a deťmi, je to preto, že člena rodiny považujú za svoj majetok presne tak, ako televízor alebo auto,“ píše Hare. A podobne psychopati pristupujú aj k priateľstvu. „Zdanlivé priateľstvá sú udržované iba na princípe moci. To napríklad znamená, že keď sa bojím svojho šéfa, tak sa budem tváriť ako je najlepší kamarát, ale za jeho chrbtom ho budem ohovárať aký to je psychopat,“ opisuje chovanie psychopatov Ptáček.

 Vládnem, teda som

Psychopati svoje zákerné hry nehrajú z nejakého rozmaru. Každé ich počínanie vedie k jedinému cieľu: k ďalšej a ďalšej moci. Posadnutosť mocou vedie často ku kumulácii funkcií, najmä u vysoko postavených psychopatov. Majú ich veľa krát toľko, že nie je fyzicky možné ich zvládať. „Nikto proti takej kumulácii nič nepovie, aj keď je to kontraproduktívne, proste preto, lebo sa ho všetci boja,“ dodáva Ptáček. Vysoko postavení psychopati obvykle vedia skvele balansovať na hrane zákona. Dbajú na to, aby nejednali protiprávne, čo im ale nebráni porušovať morálne zásady. Obvykle nemávajú žiadne hobby. Na také hlúposti nemajú čas. Najväčším záujmom je ovládanie druhých skrz získanú moc. „Majú silnú potrebu byť vidieť a byť obdivovaní,“ dopĺňa psychológ.

 Nohy na ramená

Pokiaľ vám vyššie zmienený popis presne sadne na vášho šéfa, začnite si hľadať novú prácu. Bez preháňania! Podľa odborníkov nie je schodná cesta, ako vedľa psychopata v pokoji žiť. Šanca, že sa jeho psychopatických sklonov všimne ešte niekto nad ním, tiež nie je príliš vysoká. Psychopati totiž dokážu oklamať aj skúsených psychológov, nie to laika. „Ústupky a zmierlivé správanie bude vždy brať ako slabosť, ktorú využije proti vám vo chvíli, kedy to budete najmenej čakať. Nenechajte sa učičíkať jeho psychopatickým šarmom a dajte najavo, že psychopatické triky na vás neplatia!,“ varuje Ptáček s tým, že najlepšieje utekať kade ľahšie. „S psychopatom v roli nadriadeného to nie je nič moc. Musíte sa podlizovať, ísť proti sebe, pretvarovať sa a tváriť sa, ako jeho kamarát, inak nepochodíte,“ uzatvára skúsený psychológ.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 10:14