pixabay.com
StoryEditor

Manželské chytáky. Alebo tie veci, ktoré vám o manželstve nikto nepovedal

05.05.2017, 08:00
Vzťahy
Možno už spolu žijete, možno už aj dlhé roky, tak sa vám zdá, že svadbou sa vlastne nič nezmení. Ale deväť z našich desiatich kamarátok, ktoré sú ešte len čerstvými manželkami, tvrdí OPAK.

1. Manželstvo nie je o svadbe
Moja sesternica má celkom veľkú, celkom renomovanú a celkom vyťaženú svadobnú agentúru. Áno, aj ona si ju založila po tom, čo videla Jennifer Lopezovú vo filme Svadby podľa Mary. Áno, aj ona zistila, že je to len film, že realita je trochu náročnejšia, prácnejšia, viac rutinná, no rozhodne nie nudnejšia. Síce nediktuje opitým strýkom prejavy do skrytého repráčika v uchu, ale počúva tie najabsurdnejšie predstavy neviest na svete a pravidelne nás nimi zásobuje na rodinných akciách. Zistila som, že viac ako 70 % neviest sa celý rok a pol (áno, rok a pol!!) sústreďuje len na tú jednu sobotu, keď si majú povedať so svojím drahým áno. To totiž nie sú len šaty, topánky a jedlo. To je aj odtieň farby obrusu na stole, strih šiat všetkých družičiek, počet žiaroviek v lampe nad altánkom, dary, ktoré by hostia mali nakupovať tam a tam, aby sa nekopilo zbytočne veľa tanierov s ornamentmi, ktoré už dávno nefičia... Rok a pol dlhá posadnutosť dokonalosťou. Rok a pol dlhá naháňačka za originalitou. Rok a pol dlhá debata o tom, či je lepšia vanilková alebo čokoládová torta a koľko by mala mať poschodí... Nehovoriac o tom, že mama by chcela aj spievať ľudovky pri stole, no ale čo by na to povedala tá dáma za harfou, ktorá má starostlivo skonzultovaný repertoár? Kde bude kto stáť, kto sa má ako tváriť, kedy vás môže tetička z Budějovíc osloviť, aby to nebolo trápne. Keď vojdete do kancelárie mojej sesternice, do očí vám ako prvý udrie veľký nápis na stene – svadbou dávate svojej láske sľub, že s ňou budete zdieľať celý život. Nedávate ňou svojim blízkym najavo, že dokážete zorganizovať párty storočia. Ona to má v angličtine, v našom jazyku je to trochu krkolomné, ale pointa je jasná. Svadbou pečatíte lásku svojho života. Sústreďte sa viac na manželstvo ako na samotnú veselicu. Verte, oplatí sa.

2. Manžel nevie čítať myšlienky o nič lepšie ako priateľ alebo frajer
Lebo svadobným víkendom sa z neho nestal iný človek a už vôbec mu nepribudli nadprirodzené schopnosti. Chcete masáž? Povedzte to nahlas, nechytajte sa ostentatívne za kríže s hlbokými vzdychmi. Chceli by ste ísť do divadla? Nažeňte ho tam, povedzte mu – v stredu ideme a bodka. Nekazte si večer tým, že mu začnete vyčítať, že vás nikam neberie, že len sedíte doma, že už to nie je také ako kedysi, blablabla... A tak je to so všetkým. Úplne so všetkým.

3. Už nikdy nebudete celkom slobodná – a to je dobre
Jasné, manželstvo nie je bremeno, ktoré vám padne na plecia a vy sa máte pod ním krčiť. Aj s obrúčkou na prste ste to stále vy... ale aj nie ste. Už by ste mali premýšľať za dvoch, už to nie je len tak kývnuť na pozvanie na týždňovú babskú jazdu do Barcelony. Treba konzultovať, plánovať spoločne, hospodáriť spoločne. A viete čo? Je to super, keď to robíte dobre a obaja to cítite rovnako.

4. Na slová, že budete pri sebe stáť aj ”v zlom“, príde oveľa skôr, ako si myslíte
Do nášho susedstva sa tesne pred svojou svadbou nasťahoval krásny pár.  Malý domček, záhrada, keď sa brali, ona už mala bruško, tak to prosto vyšlo, hovorila ona so smiechom. V momente, keď sa im predčasne narodili v Brne dvojičky, lebo mala komplikácie, už on nemal dva mesiace prácu a keď začali sedieť v športovom kočíku, nakladali svoje veci do sťahováku, ktorý mieril do dvojizbového bytu na sídlisku. Videla som, že ona bola pochudnutá, aj kruhy pod očami mala, on mal trochu viac šedín  ako pred pár mesiacmi a vrásky na tvári jeho veku nesvedčali. Ale vždy, keď prešli okolo seba, sa jeden druhého dotkli, on jej dal pusu do vlasov a na dvojičky sa usmievali. Mali jeden druhého. Vedeli, že aj to dobré raz príde. Lebo taký je život.

5. Jeho rodina je a bude vašou súčasťou – stále
Ak vám jeho rodičia, súrodenci alebo ktokoľvek z jeho rodiny veľmi nesedia, nezaháňajte tú nechuť s tým, že ono sa to po svadbe nejako vyrieši. Veď vy dvaja už budete rodina! Už to bude iné. Áno, iné to bude v tom, že vaša rodina bude súčasťou ich veľkej rodiny a vy budete jej členom. Právoplatným. Už nebudete návštevou, ktorú on doviedol, už budete „ich“. Ak budú maľovať, nacupitáte v pracovnom, ak budú tlačiť kapustu, postavíte sa do suda a nikoho nebude zaujímať, že máte čerstvú pedikúru alebo nebodaj iný program na víkend. Tak sa na to pripravte ešte pred svadbou a ak ho milujete, zmierte sa s tým, hľadajte v tom záľubu. Inak to totiž neprežijete v pohode.

6. Čím viac budete dávať, tým budete šťastnejšia
Keď chcete dostávať, musíte aj dávať. Raňajky do postele? Ukážte mu, ako sa to robí. Maličkosti, prekvapenia, bláznivé veci... Naše staré mamy vždy vraveli, že žena určuje atmosféru v dome, aj keď to na verejnosti tak nevyzerá. Ak budete sedieť, pozerať televíziu a čakať, že niečo pre vás vymyslí, možno sa nedočkáte. Musíte mu ukázať, čo všetko ste schopná pre neho urobiť vy, a on bude považovať za samozrejmosť vracať vám to späť.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 05:17