pexels.com
StoryEditor

Priatelia podľa facebooku. Sociálna sieť z nich robí rôzne typy. Spoznávate ich?

05.04.2017, 13:30
Vzťahy
Facebook – stará mama medzi sociálnymi sieťami je stále celosvetový fenomén. Jeho užívateľov denne pribúda po tisícoch. Celkovo nás je na facebooku takmer dve miliardy a denne si s priateľmi zdieľame svoje zážitky, pocity, výzvy, fotografie, predávame, obdarúvame, plačeme, nadávame, politizujeme, hádame sa, cvičíme, chudneme, varíme, „papáme a kakáme“ či informujeme o každom pohybe našej mačky. A práve podľa toho, čo na facebooku robíme sa delíme na zaujímavé skupiny.

Štatistika

Facebook – vznik 2004 – používateľov  1,871 (mil.)

Instagram  - vznik 2010 – používateľov  600 (mil.)

Twitter  - vznik 2006 – používateľov 317 (mil.)

Moderné dôchodkyne -  v súčasnosti moja najobľúbenejšia skupina, do ktorej len od nedávna patrí aj moja mama. Sama sa diví ako pekne rýchlo jej tá zima prešla – v obývačke, na gauči, s dávno zabudnutými kamarátkami  na facebooku. Už mi ani tak často nevolá, zato sa jej páčia všetky fotky, ktoré zverejním – spravidla ako prvej.  Je informovaná, pozná nové recepty, klebety vo svete, aj z našej ulice skôr než ich vrabce dočvirikajú.

Diétujúce desperátky – V klasicky návalových obdobiach – po sviatkoch,  alebo keď sa leto neúprosne blíži –chudnú spolu do plaviek. V praxi to znamená, že sa pri každej možnej príležitosti odfotia na bežiacom páse, v posilňovni, v kuchyni so suchým tvarohom a inšpiratívnym statusom o transformácii tela a duše. Nikdy nesmie chýbať obligátna fotka z dovolenkového cvičenia a veľmi oceňovaná „pred a po“ póza. K tomu zvolania typu: „Nielen piecť, ale aj cvičiť treba!“

Eko, bio, raw sršne – mimoriadne aktívny, vzdelaný a o svojej pravde presvedčený druh. V rámci sú ešte tie najrôznejšie prúdy a odnože, ktoré sa medzi sebou radi a často hádajú. Na všetko majú odpoveď. Ich život a statusy sú plné obmedzení, zákazov a človek sa pri chutnej huspeninke od susedy často zamýšľa, že ak by naňho nebzučali len z facebooku, ale nebodaj sedeli  pri jednom stole – asi by ich trafilo. Ale úprimne – treba ich ľúbiť – sú  večnou inšpiráciou.

Frustrovaní analytici – ťažká diagnóza. Rozoberá sa vždy a všetko. A nikdy, ale za žiadnych okolností, nie je nič dobré. Na Slovensku je situácia taká, že posledný už len zhasne. Vo svete sú takí antiTrump, ale aj antiHillary a úplne antiAngela. Zásadne proti Plesu v Opere, jednoducho antagonisticky – proti všetkému a všetkým a hlavne so zreteľom ako sa nám ťažko žije.

Nemo sa prizerajúce rybky – zvláštni patróni, ktorí vedia o všetkom, čo sa na facebooku šuchne, ale aktívne sa nezapájajú do diskusií. Len tajne a potichu sledujú, lebo veď byť na facebooku je rálne strata času, však? Nie sú si tiež celkom istí či by udržali emócie na uzde a niečo také – ako toto je moja stena a môžem si na nej povedať čo chcem – už dávno neplatí.  Snowden by predsa len potvrdil, že vedia o každom našom kroku.

Slniečkári – všemilujúci národ, aspoň navonok. K tomu viac netreba. Sú na muške hejterom, ktorí do našich kategórií nepatria. Vítajú utečencov v našich veľkomestách a tvrdo bojujú proti nenávisti na internete. I keď asi ich neradno zaradiť všetkých do jednej kategórie, patrí medzi nich aj nedefinovateľná tzv. bratislavská kaviareň, čiže intelektuáli, ktorí nerozumejú skutočnému svetu.

Dovolenkári – nie sú až tak veľmi aktívny počas roka, ale len čo prejdú hranice s Rakúskom, môžeme sa tešiť  na prvú fotku s príznačným názvom – „Ale je tu krásne“. V lete sa tento headline väčšinou mení na „Dobro došli“, ktorému predchádza informácia o zápchach na ceste do Chorvátska.

Všetkozdieľajúce včely  – na jar spolu sadíme kvetinky, cez leto pravidelne grilujeme, na jeseň hrabeme lístie a v zime lyžujeme. Ráno si spolu čistíme zuby, poobede kávičkujeme, chodíme spolu na masáže (aj do sauny), na nákupy do Rakúska, jednoducho monitorujeme, zdieľame a páči sa nám každý ich krok, činnosť, pocit, nálada. Doslova.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 12:13